Flying Heroes

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако трябва да си призная честно, в началото Flying Heroes ми звучеше като поредния адски досаден самолетен симулатор, от който на талази се точи американски патриотизъм. Пет минути след като си я включих обаче веднага стана ясно, че съм изпаднал в изключително дълбока заблуда… Има игри, които приличат единствено на себе си и Flying Heroes е една от тях. На пръв поглед тя прилича на нещо като симулатор, но на практика си е един чистокръвен екшън и то доста близък по замисъл до заглавия от типа на Unreal Tournament и Quake 3 Arena.

Всъщност Flying Heroes адски много ми напомня “Операция Хаос”, който е един от любимите ми фентъзи-романи. В него става дума за фантастична паралeлна вселена, където човечеството се намира във вихъра на една твърде странна Втора световна война. Едни срещу други се изправят армиите на САЩ и Сарацинския Халифат. Те обаче не използват танкове, кораби и самолети, а  летящи килимчета с тежки картечници, десантни метли в стил “Баба Яга” и автоматични оръжия със сребърни куршуми, предназначени за избиване на свръхестествени създания…

Нещо подобно ви очаква и във Flying Heroes. Попадате в магическата страна Хеспериа, където технологичната цивилизация съжителства с мистичния свят на магиите. Жителите на тази фентъзи-държава открай време са луди на тема “въздушни битки”. Хората в Хесперия са толкова пристрастени към небесните сражения, че превръщат тези своеобразни гладиаторски боеве в свое основно занимание. Постепенно битките прерастват в национална шампионска лига, която е не само борба за чест и слава, но и изключително доходен бизнес. Майсторите на въздушния бой са организирани в четири отделни клана, всеки от които използва коренно различни тактики, за да се пребори за шампионската титла. Бойците от групировката Sky Knight произхождат от южната провинция Дебореа и летят на гърба на гигантски птици, чийто размах на крилата достига до 40 метра. Така наречените Lizard Riders пък са загадъчни планински обитатели, които са се научили да управляват грамадни летящи гущери.

Останалите два клана – Hammercraft и Magion – използват съответно технологични постижения и магии, за да задвижват своите летящи приспособления. Въздушните бойци на всеки един от клановете използват абсолютно различни оръжия и притежават свои уникални особености, които правят геймплея доста разнообразен. Птиците на Sky Knights например са изключително бързи и маневрени, но със слаба защита. Летящите кораби на Hammercraft пък наподобяват истински въздушни крепости, но са принудени да компенсират своята тромавост с арсенал от изключително разрушителни оръжия…

Геймплеят на Flying Heroes само привидно напомня на симулатор. На практика това си е най-обикновен ботмач в стил Unreal Tournament, тоест за определено време трябва да ликвидирате максимален брой компютърно симулирани противници (наричани по-често ботове). Единствената разлика в сравнение с традиционните триизмерни екшъни е, че можете да се движите свободно в трите измерения и използвате малко повече клавиши. В хода на играта трябва да преодолеете няколко последователни шампионски лиги, всяка от които е разделена на отделни арени.

Всичко дотук сигурно ви звучи като стандартен ботмач. Създателите на Flying Heroes обаче са се постарали да внесат и някои доста разнообразни нововъведения. В хода на действието трябва да се научите не само да се движите бързо и да стреляте точно, но и да управлявате своите ресурси. Просто почти всяко нещо в играта, като се започне от най-простите оръжията и се стигне до летящите килимчета и хвърковатите зверове, се купува с пари. А парите, както би казал любимият на всички финансов министър Муравей Радев, не растат по дърветата. За съжаление се налага да си заработите всичко сами.

Започвате играта с мизерен бюджет и възможно най-евтиното средство за летене – някое

мършаво крилато влечуго или прокъсан летящ килим

Разполагате само с едно пушкало, което общо взето не може да убие и врабче. Но не се притеснявайте – за всеки ликвидиран противник ще получавате съответната парична награда. Първоначално тя може да ви се види малко мизерна, но в хода на играта ще набъбва. Когато натрупате достатъчно средства, ще можете да си купувате по-мощни оръжия и средства за летене или пък да ъпгрейдвате това, с което разполагате. В по-късните фази на играта дори ще можете да наемете компютърно симулиран уингмън, който да се бие в лигата рамо до рамо с вас. Всъщност сами ще се уверите, че крайният изход на играта до голяма степен зависи и от правилното разпределение на средствата. Просто в един момент може да се окаже, че оръжията, които сте си купили, не ви помагат много в съответната мисия…

В най-общи линии това е всичко. Flying Heroes е игра, която със сигурност ще ви грабне, стига да си падате по екшъна. По всяка вероятност няма да откриете нещо революционно ново, но със сигурност ще се позабавлявате. Така че ако сте почитател на Unreal Tournament или Quake 3, съветвам ви да не я пропускате.

Автор: Момчил Милев