Flatout 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не знам дали съм единствен, но, карайки моята вярна Лада петица, доста често у мен се пораждат странни деструктивни желания. От време на време, когато бъда изпреварен и засечен от някой наточен Голф 3 например, ми хрумва, че безпроблемно може да се направя на разсеян и отвръщайки на атаката да “чукна” леко уличния състезател. Не съм го правил до момента, но след досега ми с Flatout 2 едва ли ще го извърша на живо в пристъп на сляпо автомобилно умопомрачение. Играта на Vivendi Games и Bugbear просто толкова добре изсмуква цялата агресия, зародила се на улиците, че след няколко часа в нейната компания описанието “кротък шофьор” може да ви лепне доста удобно.

Идеята на Flatout 2 е еволюция на тази от предишната част на играта, а именно деструкцията на пътищата. Поправка:

безпределната деструкция

за която дори и пътят не е достатъчен. Това е така, защото във Flatout 2 има състезания, които не са свързани изобщо с пътища и катастрофи. Такова е например предизвикателството за най-голям скок, в което ще ви се наложи да наберете добра скорост и да изстреляте състезателя си. Той полита като гюле и с лек контрол от ваша страна се залепва на мрежа, разграфена с точки! Аз лично не успях да схвана забавата в това състезание, което, освен че е тъпо, е и нереалистично.

За сметка на това всички останали аспекти на Flatout 2 са ми доста по-интересни и приятни. Структурата на геймката прилича много на хитове като NFS с доказали се геймплей формули. Както и в гореспоменатия гранд, така и тук, ще започнете с покупка на автомобил. В бранша на Demolition Derby-тата обаче не се цени лъскавината, а удароустойчивостта. Затова и возилата, които можете да избирате, са все раздрънкани бангии, които могат да се задържат на пътя, докато не избухнат или докато не се разпаднат на съставните си части. След като закупите кола, можете да посетите upgrade shop, където подобренията на двигателя, скоростната кутия, окачването, гумите, спирачките и т.н. са винаги налице.

В процеса на развитие в кариерата си, ще трупате точки от добро класиране, както и освободена агресия. В състезанията от тип “дерби”, колкото повече мачкате противниците си, толкова повече пари ще припечелвате в края на автокоридата. Въпреки всичко ще трябва да следите и за позицията си в класирането, защото, ако изпуснете някое от първите три места, просто няма да продължите напред. В дербитата от затворен тип ще ви се налага да се мелите с още няколко возила в затворен регион – паркинг, бензиностанция и прочее. Там вашата цел е да размажете противниците си и да влезете в ролята на

the last man standing!

Във Flatout 2 има и улични състезания, където вашата цел е отново подобна – състезавайки се, да унищожите възможно най-голям брой претенденти за титлата.

Ако трябва да говорим за разнообразието от коли и трасета, то Bugbear със сигурност трябва да оберат много овации. Състезателните участъци са различни, всеки път предлагат по нещо ново и ще ви отнеме доста игрално време, за да се запознаете с тях. Возилата също са доста добро количество и са разделени на три категории – derby, racing и street. Класифицирани са според типа състезания, през които ще ви се наложи да минавате, като всички коли, до една, изглеждат супер. От малките компактни трошки до масивните SUV-та от американски тип, всички возила изглеждат колоритно и са издържани в много як вехтошарски стил.
Говорейки за графичната реализация на Flatout 2, продукта на Bugbear остава без забележки. Всички предмети в играта се поддават на разруха, като освен колите на противниците си,

можете да къртите, мачкате, рутите и сплесквате

всичко, което ви се изпречи на пътя. Оградите, бензиностанциите, къщите, дори самолетите и тировете покрай пътя могат да бъдат взривявани при достатъчно як сблъсък. Ако се отдадете на такъв тип разруха, то в края на надпреварата със сигурност ще получавате титлата Bulldozer!

Щайгите, които управлявате, също се разбиват по един доста добър и реалистичен начин. Така например, ако карате джип, след серия сблъсъци, той може да загуби покрива си да се превърне в пикап. Въобще идеята за такъв напълно поддаващ се на разруха декор е много добра и програмистите от Bugbear наистина заслужават потупване по рамото.
Саундтракът на Flatout 2 също е от доста сполучливите. Тежък рок и нео-метъл огласят всички деструктивни състезания и по този начин спомагат за създаването на нужната атмосфера на агресия. Звуковите ефекти са на много високо ниво, като всички сблъсъци, експлозии и т.н. са озвучени перфектно.

Общо взето цялостното усещане, което Flatout 2 създава, е много яко. Ако имате проблем с нервите на пътя, то тази геймка е именно за вас. Аз лично прекарах много приятни дни с нея, в които разучавах механиката на ударите срещу по-леки или по-тежки коли, като бих казал, че вече съм напълно готов да ги пробвам срещу гореспоменатия голф тройка. Ако в България се организира подобно състезание, аз лично мисля да махна всичко чупливо от старата ми лада и да опитам късмета си. Какво по-хубаво от малко регламентирана деструкция с цел освобождаване на напрежението? Ако все пак нямате смелост да опитате всичко това на живо, Flatout 2 ви очаква.

Автор: Орлин Широв