SINCE 1998
 • Играй си играта, човече!

или как едно бижу от 1993 година заживява втори, дори трети живот чрез Steam & GOG

Годината е 2142. Младият учен Конрад Б. Харт се събужда на колонизираната планета Титан, която е една от луните на Сатурн. Младият човек се намира в самото сърце на джунглата на извънземна цивилизация и някак си трябва да намери обратно пътя към Земята. Но там вече нищо не е същото, защото нашата планета в бъдещето се управлява от зловещите метаморфи – същества, които променят формата си. На Конрад му предстоят много битки, търчане и зашеметяващи скокове, както и набор от странни джаджи, с които ученият трябва да победи и разкрие тайната на играта Flashback…

Тази игра с това име излиза още през началото на 90-те години и от тогава е продала над 2.2 милиона копия, както за персонален компютър, така и за популярната по онова време конзоли SEGA. Самата игра се води екшън-адвенчър, но внимание – в дългото заглавие, с което тя излиза (“The Quest for Identity”), става ясно, че тя малко или повече си е чист куест. Играта всъщност става толкова култова и канонична за времето си, че компанията Ubisoft по случай нейната 20-та годишнина (през 2013) пускат нейна осъвременена версия, в която цялата игра е изградена наново, за да отговори на най-новите и съвременни стандарти. В момента тази нейна по-нова версия се продава официално в Steam.

Но новата версия на Ubisoft сякаш не беше достатъчна. Миналата година, когато се навършиха 25 години от пускането на играта (през 1993 г.), Flashback отново щурмува класациите с нейният още по-нов и класически издържан ремастър на Microids (компанията, която стои зад игрите за Астерикс и серията Дракула). За разлика от предишното отроче на Ubisoft, в играта на Microids Flashback беше почти 1:1 към оригинала на класическата игра от 90-те. В този ремастър от 2018 старата игра от 1993 беше просто изгладена, изчистена и леко напарфюмирана, за да придобие може би по-нов изглед, но реално си беше старата и класическа игра. А ето и какво включват подобренията, доколкото ги има, във версията за 2018 г.:

 • Олд скуул мод, в който играчът може да тества и изиграе играта така, както се е играела играта през 1993.
 • Модерен мод (за 2018 г.), в който всички онези подобрения, за които говорихме по-горе са включени.
 • Пост-модерен филтър на ефектите
 • Изцяло ремастър звук и музика.
 • Така напоследък популярният “Rewind” бутон, който позволява на играча да “връща времето назад” или поне до преди онзи момент, в който скачаш в пропаст и безславно умираш 🙂
 • Изцяло нов туториъл, който обаче не беше наличен в оригиналната игра.

Също така в новия ремастър са добавени следните “екстри” и извън модерния мод за игра:

 • Режисьорски вариант, с включени две нови кът-сцени, които ги няма в оригинала.
 • Играчът може да променя култовата тениска на Конрад от бяла (1993 г.) в розова (2018 г.) и обратно.
 • Възможност на играча да си пуска повторно всяко едно успешно изиграно ниво, колкото иска.
 • Играчът може да гледа и да се наслаждава повторно и повторно на всяка една разкрита кът сцена.
 • Джубокс – играчът може да си пуска музиката на играта от всички нива, които иска.
 • Уличен арт – аз лично бях учуден от тази опция, но после успях да я схвана. Става дума, че в различни части на планетата ни има различни арт локации, където се срещат нарисуван (с бои, или с лепенки) арт от играта (например, човечето Конрад Харт и други подобни). Колкото повече играеш и разкриваш от играта от 2018, толкова повече такива “истински” арт места по планетата ще срещаш. В главата ми се върти, че тези “арт локации” не са изкуствени, а напротив – реално съществуват някъде, или са поне снимани от фенове и са използвани като бонус за разкриване в играта. Насладете им се!

Версията от 1993 г. на Ubisoft се продава в момента само в Steam. По-новата версия от 2018 г., за която става предимно дума в тази статия, се продава и в Steam и в GOG. Все пак, от PC Mania ви обръщаме внимание, че в момента именно в GOG тече “Зимна разпродажба” и играта Flashback на Microids се продава там за смешните €1.99 (това са си кажи-речи -80% за разлика в Steam, където същата игра е 10 евро!). Ето защо, ако навремето по един или друг начин сте изпуснали тази култова игра, или просто искате да си припомните какво бяха екшън игрите от 90-те в стил Аладин и другите клонинги за SEGA, просто щурмувайте GOG и си осигурете играта Flashback завинаги!