Fighting Fantasy Classics

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Книжни приключения заживяват втори живот чрез Tin Man Games

Да, доста вероятно, ако ЕГН-то ти започва с “7”, “8” или поне с “9”, да си отраснал (или по-скоро да си кален, като мен) с книгите-игри. Наистина, във времена на преход към демокрация, липса на компютри или пък в неприсъствие на комикс култура на пазара от типа на “Супермен” или “Батман”, вероятно ти си открил за първи път вкуса на приключенията в… книжки с разграфени епизоди. Помниш ги, онези историйки, които обикновено завършват страницата от сорта “ако искаш да отидеш на ляво, премини на 66; ако искаш да последваш дясно, върви на 91” и прочее. И отново, да, подобни книги бяха неизбежно да се появят и у нас, но може би сега ще се учудиш, ако ти кажа, че те реално съществуват на запад още от края на 70-те и началото на 80-те, разбира се, на английски. В тях, децата вземаха смели решения, хвърляха зарчета и се бориха със силите на Злото и то далеч преди да ни завладее маията по SEGA, PS4, или прочее и още образци на, пак и предимно, западната култура. И сигурно най-известният пример за такива “книги-игри” е британската серия Fighting Fantasy, части, от която излизаха и бяха познати и в България под форма на логото на “Битки безброй” на едно бургаско издателство от средата на 90-те…

“Бойното фентъзи” (или поне така се превежда буквално марката “Fighting Fantasy” на български) беше любима и хит сред тийновете на запад преди 20 и повече години. Самата серия наброява десетки заглавия от различни приключения и светове, продавани (във вид на физически книги, уточнявам изрично „физически”) в милиони копия и лицензирани преводи по цял свят! Нейни автори са титаните Иън Ливингстън и Стийв Джаксън, създатели на култовата “Работилница за игри” (или по-точно “Games Workshop”), зад която стоят още по-хитовите игри като Warhammer, HeroQuest и много други.

Ако сте си мислили обаче, че ще си говорим за времето преди 20 или повече години, се бъркате жестоко. Защото за всичкото това време, тези талантливи гейм дизайнери не са стояли със скръстени ръце! Например, междувременно и след залеза на Fighting Fantasy, самият Иън Ливингстън се превърна в президент и творчески директор на компанията за компютърни игри Eidos Interactive, зад която стоят още хитове като Tomb Raider, Deathtrap Dungeon (видео играта зад книжната версия) и др. И все пак всичко това не беше достатъчно, защото някъде в началото на 2010-те години се появи един нов австралийски играч на пазара за компютърни развлечение, студиото, още познато и като Tin Man Games. То само по себе си постави любопитна и благородна задача да се опита “да възроди” старите и вече почти забравени книги-игри от серията Fighting Fantasy. Трябваха му почти 10 години, за да успее в начинанието си (и все пак го постигна)! Дали знаете и сте чували вече за него?

Представяме ви Fighting Fantasy Classics, компютърен (или ако искате телефонен, както го свалите) симулатор на (засега) най-добрите заглавия в серията FF. Ако сега с Вас си говорим за БГ заглавията, познати предимно у нас на български, като “Гората на обречените”, “Звездолетът Скитник”, “Магьосникът от огнената планина”, “Градът на крадците” и прочее вече златни и класически книги от 80-те и 90-те, да, те ВСИЧКИ се намират в този гейм симулатор на Tin Man Games. Просто го пускате в Steam и разцъквате всяка една от тези книги във всяка една платформа, която пожелаете – таблет, телефон, настолен дескстоп и т.н.

Става дума за апликация, която разиграва (но не вместо Вас!) всяка една книга, автоматично изчислява битките, води дневник, чертае карта и всичко онова, което едно време ставаше само с листи, моливи, гума и калкулатор. Разгледайте снимките, които сме предвидили към тази статия, за да придобиете повече представа какво да очаквате от приложението. От една страна (с апп-а) самата игра става много по-лесна от играта с истинска хартиена книга (а и в новия вариант е предвидена и опцията ЗАПИС!), а от друга, която е по-важна от гледна точка на приемствеността на поколенията – много млади читатели, които никога не са живели през 80те (или през 90те в България, като нас), чрез този апп могат за първи път да се насладят на всички тези интерактивни истории. Колкото до Tin Man Games, те още далеч не са имплементирали цялата серия от FF книги, но дори за момента резултатът си струва усилията и книгите се цъкат, все едно четеш книгата с картинките, с изборите и всичко онова, с което (може би) вече си свикнал и обичаш.

А да обичаш това, което правиш, е магия. Или поне така изглежда продуктът на австралийците, правен с много любов и старание в името на идеята на FF. Дано днес, когато Австралия все още гори, някой да се сети и за тези момчета и да им удари едно рамо, защото те заслужават да съществуват!

Можете да намерите Fighting Fantasy Classics да се продава свободно в Steam. Продава се свободно? Как така? Самата игра (като апп) е free и не струва нито стотинка, но книгите (които се играят с този апп) вече се плащат 🙂 Потърсете я!