FIFA Street

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 03 апр. 2005

След поредното, почти перфектно издание на NBA Street не беше трудно човек да се размечтае на тема уличен футбол. Спомням си, че още първото прескомюнике на ЕА, в което се обявяваше новата поредица FIFA Street, ме изпълни с най-светли чувства. Уличен футбол с най-големите футболни звезди в действие плюс убийствен набор от акробатични трикове, всичко това замесено от ултрапечените продуценти на EA BIG, какво, за бога, би могло да се обърка в подобна рецепта?!

И ето че играта е вече факт, но резултатът се оказа малко по-различен.
FIFA Street прехвърля най-популярния в света спорт върху асфалтовите настилки на махленските площадки, където един срещу друг се изправят два отбора от по четирима души. Забравете за съдиите и смените, свободните удари, корнерите, тъчовете и куп други неща, които сме свикнали да свързваме с “класическия” футбол. Тук се играе на ограден терен, като не само страничните “стени”, а и тези от двете страни на вратите, могат да се използват за ефектни пасове с рикошет и “добавки”. Тази “лека” модификация на футболните правила създава, естествено, още по-богати възможности за някои от най-зашеметяващите футболни жонгльорства, които бихте могли да си представите. Играта предлага привидно безкраен набор от трикови изпълнения, по няколко от които дори можете да навържете в още по-зашеметяващи комбота. Всеки успешен трик изпълва специален измерител, който накрая ви дава шанса да изпълните особено ефектен удар към вратата, който (слава богу) невинаги е гаранция за гол. Мачовете се играят до изтичането на определеното време или до отбелязването на определен брой голове от единия от съперниците.

Приложеният в играта редактор (макар и що-годе скромен като възможности) ви дава шанса да създадете едно прилично свое подобие, с което после да се впуснете в завладяването на световните “терени” по уличен футбол. В самото начало, вашият питомец ще разполага с доста скромни статистики, но постепенно, със спечелването на нужните бонус точки, вие ще можете да го ъпгрейднете до тавана. С въпросните точки ще можете още да “отключите” нови играчи, екипи и терени.

Дотук добре, но FIFA Street всъщност се пропуква на най-малко очакваното място – изкуствения интелект. Като начало, не само противниковите, но и вашите собствени “полеви” играчи оставят впечатлението за полуидиоти и просто за хора със сериозни проблеми със зрението. Вярвате или не, вратарите са… още по-тъпи! Техните реакции са от два диаметрално противоположни типа – фантастично-невъзможни и влудяващо-неадекватни.

За да стане още по-весело, физиката на топката е всичко друго, но не и реалистична. Тя се движи и отскача по сякаш предварително начертани, доста предсказуеми траектории. И когато си помисли човек, че от това няма по-зле накъде – идва ред на безумната система, според която, когато противников играч започне изпълнението на трик, вие на практика губите управлението върху собствения си футболист, изпречил се на неговия път.
В резултат от всичко това – удоволствието от FIFA Street трае точно толкова, колкото това от пиенето на хапчета – докато се стопи захаросаната “опаковка”.

Автор: Ивелин Иванов