FIFA Manager 09

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2008

Трябва да призная най-тържествено и отговорно, че с голямо нетърпение очаквах излизането на Fifa Manager 09. Предишните две игри от серията – 07 и 08, бяха повече от добре организирани и ЕА напредваха с огромни крачки с всяко следващо издание на футболния си мениджър. Бях сигурен, че и тази година ЕА и немското студио Bright Future (Светло Бъдеще ООД) ще се справят успешно и ще вкарат в ежегодната си серия много нововъведения и изненади за хардкор феновете. За съжаление се оказа, че Fifa Manager 09 малко или повече следва формулата на Fifa Manager 08. Няма да е пресилено ако кажа, че тазгодишната версия на FM е

почти същата като предишната

Разбира се, нововъведения има, но те по-скоро са козметични и не внасят кой знае какви промени по геймплея и усещането зад монитора. Задачите, с които ще трябва да се занимавате като мениджър на избрания от вас клуб, остават абсолютно аналогични, като дори интерфейсът и реализацията им е като преди.

За незапознатите ще поясня, че във Fifa Manager 09 основните геймплейни аспекти са: клубен футбол, национален футбол и личен живот. В категорията клубен футбол влизат всички задължения, свързани с тренировки, стратегии, тренировъчни лагери, рекламни кампании, фен клубове и т.н., докато в графата национален, попадат ангажиментите ви към сборни отбори на различни държави. Тук трябва да спомена и за първия фрапиращ бъг във Fifa Manager 09, а именно невъзможността да бъдете уволнени от национален отбор. След като започнах първия си сезон, като водач на FC Groningen, получих оферта от няколко национални отбора и вследствие избрах тази на Азербайджан (по финансови причини). След това в продължение на 2 години всеки мач на азербайджанския национален отбор завършваше с 8-9-10-11 на нула за противника, но така или иначе, никога не чух и забележка относно представянето си. След кратка справка по въпроса се оказа, че адски много геймъри се оплакват от този проблем. Други бяха забелязали, че ако играете с неоригинална версия, задължително бивате уволнен от клубния си отбор в края на сезона… интересно, а?

Подобренията

Най-сериозната промяна във Fifa Manager 09 е смяната на тактическите разпоредби. Вместо да ползвате стария 5х5 грид, с който можете да задавате зони за движение на играчите си с и без топка, сега вече имате няколко прости опции – атакуващ манталитет, стил на влизане, честота на сприновете и т.н. Тези разпоредби може да са както към целия отбор, така и към индивидуални играчи. Според мен обаче старата 5х5 система беше по-интересна.

По време на мач например вече ще можете да давате директни съвети на играчите си само в 3D мач режим, а в любимия на всички Text Mode тази опция липсва. ЕА са решили да компенсират това, като в Text Mode на ваше разположение вече са много повече детайли, статистики и по-близко проследяване на по-напечените ситуации. Въпреки това, в този режим не можете да влияете на играта директно, както преди, с подвиквания, а единствено и само, след като спрете играта.

Наемането на нов персонал за вашия клуб също е улеснено. Вече всички позиции са дефинирани много добре, като талантът и нивото на всеки кандидат вече се вижда много ясно и помага при избора на подходящ мениджър, доктор, фитнес треньор и т.н.

Интерфейсът

Менютата и въобще цялото усещане на Fifa Manager 09 не се е променило особено. Отново ще бъдете засипани с информация относно всичко, като начинът на поднасяне е абсолютно същият, както и в предишната версия. Някои менюта са посъкратени, други са направени по-удобни и като цяло, новостите в този аспект могат да се нарекат по-скоро оптимизация, отколкото нововъведение. Комуникацията с футболистите например е подобрена, като са добавени нови опции за интеракция между вас и тях. Това важи и за отношенията с половинката ви – докато в Fifa Manager 08 можехте само да подарявате подаръци на жена си (мъжа си), сега вече можете да я/го водите на театър, на вечеря, на семеен обяд, разходка с лодка и много други. Не трябва да пренебрегваме и новата възможност за инвестиции в ниско- или високорискови акции, като с тях можете да забогатеете, без дори да работите като треньор.

Заключение

Въпросът, който си задавах през цялото време, докато играх новата Fifa Manager 09, беше дали тази формула ще продължи да носи успех на ЕА. Сега, след като във FIFA игрите има Manager Mode и ЕА все повече и повече инвестират в развитието му, дали не е по-добре да се работи в тази насока? Защото, въпреки че Fifa Manager 09 използва версия на енджина на FIFA 09, 3D мачовете си остават грозновати и поне според мен, не са удобна опция за проследяването на представянето на отбора ви. Дали пък, ако ЕА не инвестират достатъчно пари и не обединят двете игри в един пакет, няма да имат повече успех? Защото, както FIFA напредва със съвсем малки крачки, така и Fifa Manager се насочи в тази посока. Докато преди всяка версия беше адски по-различна от предшественика си, сега Светло Бъдеще ООД и ЕА сякаш са си внушили, че са намерили правилния формат. За това еднозначно говори подобието между FM09 и FM08 и съдейки по отзивите на феновете, това май не беше най-добрият ход на ЕА.

Аз лично съм доволен от Fifa Manager 09, въпреки че й отделям и ще й отделям по-малко време, отколкото на нейния предшественик.

Автор: Орлин Широв