FIFA Manager 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 дек. 2007

В тази джунгла от футболни мениджъри човек трудно може да си проправи път в правилната посока. Не че конкуренцията е лошо нещо, но заглавия като Football Manager, Championship Manager, Premiership Manager и т.н. само могат да объркат неподготвения геймър.

Замислете се само, че FM08 и FM2008 всъщност са две съвсем различни игри и купувачът, изправен пред решението коя от двата да избере, определено ще се затрудни. Каквото и да си говорим обаче при футболните мениджъри, вече има три големи играча на този пазар и на кой от тях ще заложите, зависи само от вас. Аз лично бих ви препоръчал поредния шедьовър на ЕА, а именно Fifa Manager 08. Играта се разработва в Германия от студиото Bright Future и за нея се грижат адски много хора, които гарантират приятно прекараното време пред монитора. Това го казвам за ваше спокойствие, защото играта FIFA например се разработва от канадския клон на ЕА, а канадците във футбола винаги са ме плашили…

Така или иначе, за FM08 (ще използвам това съкращение за FIFA Manager, а не за Football Manager) могат да се кажат много суперлативи и малко на брой критики. Играта е променена спрямо предшественика си от 2006 година (FM07), като сега е станал с една идея по-сериозен, а детайлите, подробностите и дребните щипки сол в манджата са много повече. Първото нещо, което ми направи впечатление, когато пуснах FM08, е

огромното време за зареждане

Въпреки че и в предишни части имаше моменти, в които се изискваше играчът да се зареди с търпение, то тази година, ако имате по-малко от 1 гигабайт RAM, ще трябва да изчаквате стоически всеки ден. Това е така, защото FM08 изчислява един куп неща във всеки един момент и изготвя доклади, статистики, отчети и т.н. с много детайли и подробности. Тези манипулации на информацията изискват доста място в работната памет и затова момчетата от ЕА са извинени за огромното, направо титанично, изискване към рамта.

Иначе FM08 е наблъскан с толкова много нови неща, че направо може да се каже, че немското геймстудио, отговорно за разработката й, е стартирало от начало и е написало изцяло нова игра. За да започна от някъде с новостите, ще спомена, че тази година в мениджър симулатора има адски много лиги, шампионати, исторически бази данни с резултати и т.н. Това не е толкова впечатляващо, защото все пак всяка година авторите ни радват с актуалните състави и лиги. Нещо наистина ново и хубаво е екранът, който ще ви известява всеки ден (ако е необходимо) за цялостното състояние на клуба, който ръководите. С едно изречение, ще видите резюме на работата ви във всеки един аспект и така ще сте наясно къде да съсредоточите усилията си. Ако например не обръщате внимание на тренировките, в рапорта ще пише, че отборът ви не е във форма и че трябва да му обърнете внимание.

Това важи и за финансовото състояние на клуба, личния ви живот, рекламата, персонала и т.н. Това е едно много приятно нововъведение, защото преди трябваше да следите всеки компонент лично и отблизо. Сега получавате само резюмирана информация и действате според необходимостите.

Скаутингът

Един от елементите на играта, претърпял най-много промени, е трансферният пазар. На него вече ще виждате само остарели футболисти, които не се радват на голям интерес и затова клубовете им искат да се разделят с тях официално. Има обаче един куп други играчи, които биха играли за вас, стига да ги проучите добре и да им предложите адекватна оферта.

Едно добро начало е закупуването на скаутинг софтуер. С него, ако заплащате таксата за седмично обновяване, ще получавате информация за млади таланти от цял свят. Това е и единственият източник на информация за неизвестни футболисти, които в повече случаи са много полезна инвестиция. Интересният момент е, че когато искате да купите един такъв играч, необявен в трансферните листи, то няма да знаете колко иска клуба му за него. Така може да изпаднете в една от следните две ситуации – да предложите прекалено много пари, така клуба ще се навие на трансфера веднага и вие няма и да разберете, че сте се прецакали.

Другата възможност е да предложите прекалено малко и така ще влошите отношенията си с другия тим и ще забравите за новия играч. Най-разумното решение в този случай е да изпратите скаут, който да проучи статута на играча. Той ще ви каже докога има договор, на каква заплата е и колко е разумната трансферна сума (ако изобщо играчът иска да напуска отбора). Това превръща скаутинга във FM08 в почти реален процес, който не е просто пазарене, а е свързван с проучване, информиране и планиране.

Така например тази година можете да предлагате и ваши собствени играчи на други отбори. Под наем или за продан, зависи само от вас, но важното е, че с новата опция “Offer to a team”, можете сами да се опитате да се “отървете” от ненужните футболисти.

Тренировките и атмосферата

Във FM08 е обърнато голямо внимание на тренировъчния процес, като тази година той е разделен на много повече елементи, като физически възможности, психически способности, възстановяване и т.н. Вие можете да регулирате в каква степен да се набляга на различните елементи всеки ден (в проценти) или да определяте седмична тренировъчна схема. Друг важен аспект са отношенията ви с играчите. Така нареченият “Dressing-room chemistry” се определя от вашите обещания към различите футболисти. Те обаче са нож с две остриета.

Да кажем, че се срещате с някоя от вашите твърди резерви и му казвате, че ще изиграе няколко цели мача тази година. Да де, но понеже сте много напрегнат и зает мениджър, забравяте за обещанието си и като резултат, доверието на играча към вас спада. Така може да се стигне и да бунтове в отбора, но само ако подхождате много несериозно към обещанията си.

Разговорите с играчите на полувремето също са претърпели много промени. Вече имате право не на едно, а на 5 изявления, като те могат да са към целия отбор, към определена игрова линия или към индивидуални футболисти. Добавена и възможност за свободна дискусия с тима, която обаче не ви препоръчвам да ползвате прекалено често. Най-същественото е, че с един добър разговор на полувремето можете да обърнете мач, затова трябва да сте много внимателни.
Много важно е нововъведението, с което можете да следите индивидуалното развитие на всеки играч, така ще можете най-адекватно да определите в какъв аспект има нужда да работи над себе си. В края на всеки полусезон пък ще получавате рапорт, наречен “Ups and downs”, който ще ви показва доколко отборът се е подобрил/влошил спрямо предишното оценяване.

Животът на и около стадиона

Като един млад и амбициозен мениджър, към вас, естествено, и тази година има голям медиен интерес. За разлика FM07, където давахте интервюта преди и след всеки мач, сега журналистите ще ви търсят, само когато имат повод. Още повече, че за отговорите ви има определено време и ако не реагирате, ще получите негативна реакция от медиите. В зависимост от отговора ви иначе ще имате различни печалби или загуби от общуването си с медиите. Ако говорите много за феновете, те ще ви заобичат, ако хвалите защитниците например, те ще увеличават доверието си във вас и т.н.

Много яко е и нововъведението, наречено “Series”, което изкарва интересни статистики в реално време – например кой отбор не е губил последните 5 мача, кой е печелил всеки път след като е повеждал с 1:0 и т.н.. Тази информация поне може да ви разсейва докато, изчаквате зареждането на следващия игрови ден и така времето да минава по-бързо. Доста полезна е и опцията “Moves” в менюто за контрол на отбора, което ви позволява да нагласяте специално разположение на играчите в нападение и защита. Така вече изцяло можете да индивидуализирате начина, по който вашите футболисти се позиционират и така да създадете специфичен, и надявам се успешен, стил на игра.

Ако пък в един момент решите, че тръпката е избягала и сте прекалено силен или прекалено слаб, можете да изберете новата опция “Simulation mode”. С нея можете да преминете през целия сезон, без да се спирате на детайлите и така да видите докъде достига вашия клуб.

На финала

Общо взето FM08 е един отличен футболен мениджър, който създава усещане за почти реално преживяване. Всички детайли, с които ви затрупва играта, всички възможности за тотален контрол над всички аспекти на играта и цялостната комплекстност на геймплея превръщат FM08 в неповторима игра. Малките “widgets”, които можете да добавяте досущ като в Windows, пък създават усещане за удобство, което е съобразено изцяло с вашите лични изискания. Аз бих препоръчал FM08 на всеки фен на поредицата – в играта има толкова нови неща, че дори и тези, които не са я харесвали досега, могат да се зарибят. Аз отново не мога спра да играя…

Автор: Орлин Широв