FIFA Manager 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През последните няколко години EA сериозно поработиха върху техния Fifa Manager и последното издание на треньорския симулатор наистина представя тази професия в най-добрата й светлина. Разбира се, задачата да управлявате тим от световна класа изобщо не е лесна. Това ръководство цели да улесни онези от вас, които се опитват до покорят световните терени с любимия си отбор.

Пачовете

Най-доброто нещо, с което можете да започнете, е да инсталирате всички налични пачове. Към днешна дата те са два и определено добавят и оправят много важни компоненти. Ето кратък списък с новостите:

– Изцяло обновен AI в режим 3D мач.
– Играта показва колко батерия ви остава (ако играете с лаптоп).
– Променена скаутинг система.
– Игра с въпроси в края на всеки сезон.
– Добавени са нови филтри, които отсяват информацията за играчите.
– Оправено е изчисляването на един куп коефициенти.
– Коригирани са множество проблеми с изхвърляния и забивания.
– Оправени са цените на клубните съоръжения.
– Българските и румънските играчи вече се водят от “Европейския съюз”.
– Множество промени по редактора на играта.
– Променен е начинът, по който се оценяват плюсове и минуси на играчите ви (ups and downs).
– Променени са ефектите от тренировките.
– Вече можете да правите смени с F1-F4 в текстовия режим.
– Можете да купувате шалове в чест на Шампионската титла.
– Тотална промяна на базата данни.
– Над 500 нови снимки на играчи.

Този списък покрива една много малка част от новостите, които двата нови пача добавят (можете да инсталирате и само пач 2 и той автоматично ще инсталира пач 1). Според мен е очевадно, че без тях, малко или много играта се променя. Един малък проблем възниква за собствениците на пиратски копия, но за да разберете как да го разрешите, просто отидете на адрес http://forum.bfl-team.com/viewtopic.php?f=44&t=1030, където лесно ще откриете как можете да подкарате играта.

Избор на отбор

Когато решавате кой отбор да поемете, трябва сериозно да прецените и премерите амбициите и възможностите си. Голяма заблуда е да мислите, че отбори от ранга на Барселона или Манчестър Юнайтед се управляват лесно и титлите са ви в кърпа вързани. Напротив, един голям клуб ще има и големи изисквания към вас. В сериозните шампионати (английския, испанския, италианския) всяка една ваша грешка може да бъде наказана много сериозно. Темповете на игра в испанското първенство например са много тежки – там вашият клуб, ако участва в евротурнирите, ще трябва да играе по 2, а понякога и по 3 мача в седмицата. Това автоматично означава, че ще трябва да имате по повече от един силен играч на всеки пост и ще трябва да се подготвите за много контузии и изморени състезатели. В едно малко първенство като българското или румънското темповете са доста по-бавни и понякога дори минават седмици без мачове. Това, от своя страна се отразява лошо на формата на играчите и единственото решение са интензивните тренировки.

Именно поради тези различия в темпото, интензивността и динамиката на различните първенства, трябва разумно да решите с какъв отбор искате да започнете и дали сте готови да скочите в ежедневните проблеми на някой гранд още от първата си година като треньор. Според мен е най-добре да се започне с добър отбор от по-спокойно първенство, където добре ще опознаете професията, задълженията си и евентуално след няколко супер-успешни сезона, ще можете лесно да се наместите в европейския елит. Много по-сладко е да спечелите купата на Уефа с Твенте например, отколкото да отпаднете на финала на шампионската лига с Барса. В единия случай ще се герой, а в другия виновник.

Разбира се, ако се представяте добре с даден тим, офертите от други клубове към вас ще валят, а и изискваният на настоящия отбор, за който работите ще се повишават. Затова в моменти на сериозен възход на клуба ви отново ще трябва да решите дали искате да покорявате нови висини със стария тим или искате да смените средата и да се вдигнете на по-високо ниво в нов.

Трансферите

В новия Fifa Manager 08 скаутинга и трансферите са направени толкова добре, че всеки придобит или продаден от вас играч си е истинско завоевание. Не трябва да забравяте и наемите. Много е важно да давате под наем младите си състезатели, които имат потенциал, но не могат да намерят място в титулярния ви състав. В наемите също има хитрини. В един от сезоните например бях дал поне 5 от младите си таланти на Аделаиде Юнайтед от Австралия и всички те бяха изиграли почти всички мачове и се бяха сработили много добре. Трансферните им цени се бяха повишили многократно, а Аделаиде бяха готови да платят милиони за тях. По друг начин щяха да стоят нещата, ако ги бях отдал на различни тимове и то например грандове. Тогава те щяха да имат по 20-30 минути игрално време и единствената им алтернатива за светло бъдеще, щеше да е продажбата им на съответния гранд. Именно поради тези различия е много важно да преценявате къде, даден играч би имал най-големи шансове. Ако ще отдавате някой под наем е хубаво да се уверите, че имате подписан дългосрочен договор с него, защото в противен случай рискувате да загубите човека в края на сезона.

Много е важно и “пазаренето” при уговаряне на трансферната сума и заплатата на играчите. Някои състезатели например се поддават много на обещанието, че ако отпаднете, ще ги освободите (Relegation Release). Разбира се, давайте им това обещание, само ако сте сигурни, че няма риск да изпаднете. Някой състезатели много обичат да имат клауза, която им позволява трансфер, само ако заинтересованият отбор, предложи сума над определена цифра. Бъдете много внимателни с тази опция, защото нерядко играчи напускат отборите си изневиделица именно поради тази клауза (помните ли Пелето от Левски?).

Най-добрият начин да убедите някой играч да играе за вас е като му предложите добра месечна заплата, добър бонус при гол или “суха врата” и висока премия за поява на игралното поле. Разбира се, не всеки клуб може да си позволи да угажда на играчите си в това отношение и именно тогава ще ви се наложи да предлагате клаузи от сорта на “Възможност за удължаване с 1 година от страна на играча”, “Освобождаване при отпадане”, “Работно място в клуба след пенсиониране” и т.н.. Нож с две остриета е клаузата “Най-скъпо платен играч”. С нея рискувате да отрупате с пари някой ваш играч, защото тя работи на следния принцип – след заплата, бонуси и т.н. сумата спечелена от играч Х трябва да е най-висока от всички състезатели. Това обаче не е винаги така, дори и той да има най-високата заплата. Причината за това, може да е бонусът на някой друг играч, който му осигурява повече приходи от избрания за “Най-скъпо платен”. Така финансовият отдел автоматично ще вдигне заплатата на първия играч, за да може той да остане най-скъпо платен. Това може да се получи и при подписване на договор с нов състезател, който иска големи бонуси и висока заплата. За да угодите на неговите изисквания, ще трябва да повишите заплатата и на този, на който сте обещали да бъде “Най-скъпо платен”.

Личният живот, феновете, стадионът и младежките отбори

Ако искате да имате добра кариера, трябва да имате и добро семейство. За целта трябва само да се ожените за добра госпожица (или господин, ако играете жена мениджър) и след това да започнете да искате деца. Можете да го правите всяка година, но трябва да изкарвате достатъчно пари, за да изхранвате челядта, иначе обричате вас и семейството си на глад. В някои моменти ще трябва да избирате между професионалния и личния си живот – например вечеря с жена ви или рожден ден на играч от отбора. В такива моменти трябва да вземете правилното спрямо момента решение. Много е важно да не забравяте рождените дни на жена си и децата си и да се уверявате, че им носите подаръци, организирате партита и т.н..

Фен клубът е аспект, който не е много силно засегнат във Fifa Manager 08, но все пак има своето място. Не трябва да забравяте, че продажбата на сезонни карти е гарантиран приход за цялата година и е добре да си осигурите поне 30% от стадиона под формата на сезонни карти. Друг аспект, който феновете много уважават, са безплатните рейсове и влакове, който можете да им предвидите за големи гостувания, финали и т.н.. От друга страна е много добре да се вслушвате в мнението на феновете, които винаги имат какво да ви кажат и как да ви посъветват.

Относно стадиона, на който играе вашият тим, е важно да знаете, че най-добрият момент за реконструкции е лятото. Тогава нямате мачове и можете да си позволите да развивате базата и стадиона. Ако предприемете това начинание по време на сезона, рискувате да регистрите големи загуби вследствие на ремонтните дейности и недостъпните заради това трибуни.

Както и в предишната част на Fifa Manager, и тук е много важно да отделяте внимание на младежите. Не забравяйте да ги изпращате на лагери през лятото, да им осигурявате пълноценни тренировки и от време на време ги пускайте да тренират с мъжкия отбор. Така те ще трупат опит и ще се докоснат до истинската работа с отбора, а вие ще си осигурите много повече млади попълнения следващия сезон, които ще можете да продадете, отдадете под наем или наместите из настоящия си състав. Когато се опитвате да налагате младок, не трябва да забравяте, че нещата стават постепенно. Първият сезон юношата ще трябва да постои на скамейката и евентуално да влезе няколко пъти като резерва. Следващата година, може да стане стабилна резерва и да влиза почти всеки мач и така след 3 години ще имате титуляр. Разбира се, тази схема винаги има изключения, но като цяло звезди на 18 години няма – те винаги искат време, за да развият и покажат таланта си.

Във Fifa Manager 08 има възможност да давате и обещания на играчите си. Така например, можете да окуражите някой младеж, като му обещаете, че до две години той ще е твърд титуляр. Единственият проблем с тези вербални планове за бъдещето е, че рискувате да забравите, че сте обещали дадено нещо на даден играч. Така неговият морал ще падне значително и доверието на състезателя във вас ще се понижи. Никой няма изгода от това, затова трябва много внимателно да ръсите обещания, а не само да ги използвате като средство, за да манипулирате играчите. Добре е да посещавате съблекалнята (Dressing Room) всяка седмица и да разговаряте с играчите максимално много, за да знаете какви са техните нужди, забележки и планове за бъдещето. Така отборът ще вярва във вас и вие ще знаете всички тънкости относно вашите момчета.

Заключение

Като цяло няма универсална формула за успех във Fifa Manager 08. Всичко в тази игра трябва да бъде съобразено със състоянието и нуждите на клуба, за който работите. Именно поради тази причина най-важният елемент е изборът на “правилен”, най-подходящ отбор за вас още в самото начало. Така ще си осигурите много повече приятни и вълнуващи емоции и няма да ви се налага да се борите с финансови проблеми и недоволни управници.

P.S. – Fifa Manager 09 ще се появи на бял свят към края на годината, така че има още много живот във версия 08. От ЕА са обещали и трети пач, който да обновява трансферите след зимния трансферен прозорец, който трябва да бъде пуснат съвсем скоро.

Автор: Орлин Широв