FIFA Manager 07

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 авг. 2007

Наръчник на начинещия футболен треньор

Футболните мениджъри са една са сред любимите ми игри. Голямото многообразие на такъв тип заглавия понякога може да обърка неинформирания геймър, защото все пак трудно се избира измежду 5-6 неща, посветени на една и съща тема. Също както битката между PES и FIFA никога няма да приключи (освен ако Konami или ЕА не се окажат от състезанието), така и конкуренцията между футболните мениджъри едва ли някога ще има край.

Така или иначе, темата на този материал не е сравнение или оценка на дадена игра, а най-общи напътствия за това как да се ориентирате в Подобен вид игри. Затова ще се опитам да ви дам съвети, които могат да бъдат полезни за всеки играч на Fifa Manager 2007 (Fm07), както и се надявам много от вас, които са пропуснали тази суперяка геймка, да се насочат към нея след като прочетат този материал.

Режим Player Career

Нещо, което прави FM07 по-различна от конкуренцията, е режимът „Кариера на играч”. Той дава възможност да развивате, както любимия ви отбор, така и предпочитан състезател. Тук може да избирате между един играч, който да контролирате през целия сезон (цялата му състезателна кариера) или т.н. Match to Match решение. То ви дава право да сменяте контролирания от вас футболист преди всеки мач.

Дали избирате първия или втория вариант, при всички положения този режим ще ви дотегне рано или късно. Замислете се, че един сезон се състои от около 30-50 мача, което означава, че ще ви се наложи да киснете яко, както зад мениджърското бюро, така и на терена. Ако пък решите да прекарате някой отбор през 4-5 сезона, то тогава броят на мачовете, който ще трябва да изиграете, скача до 150-200, което, по мое мнение, може да дотегне на всеки.

Ако все пак решите да изберете режима за кариера, то трябва да вземете мъдро решение дали да контролирате нападател, защитник или халф. И трите поста са доста отговорни, но като нападател цялата отговорност за евентуална голова суша ще пада върху вас. Като защитник пък, може да се окаже, че носите главната отговорност за головете, които получавате. Именно поради тази причина сякаш най-разумно е да изберете играч от средната линия и когато задобреете, да започнете нова кариера с нападател например. Нали уж най-сладко е да вкарваш голове…

Лошото на кариерата с един играч е, че единственият начин да смените футболиста, който контролирате, е да го продадете или отдадете под наем. Така може да се окаже, че сте възпитали много добър нападател например, от който ще се наложи да се отървете. По тази причина, по-добрият вариант определено е Match to Match решението.

Визуализация на мачовете

Авторите на FM07 са предвидили 3 режима на визуализация на мачовете (плюс директни резултати). Най-интересният режим е 3D мачът, в който наблюдавате действието на терена и взимате решения на момента. Проблемът при този режим е, че след определени брой срещи определено писва и времето, което отнема, започва да дразни. Режимът VIdeotext пък просто показва резултата от първото и второто полувреме и в него нямате никаква възможност да командвате отбора си.

Някъде по средата се намира Text режимът, който аз лично предпочитам най-много. В него можете да давате команди на играчите си, да сменяте тактиката, да правите смени и т.н.. Списъкът със заповеди е много голям и доста полезен. Хубаво е да не изстисквате отбора си от самото начало, което означава, че не трябва да ги карате да натискат и да гонят всяка топка от първия съдийски сигнал. От тази гледна точка е по-разумно да пазите силите си за последните минути на първото и второ полувреме, когато спокойно можете да инструктирате тима си да се впусне в пълна атака и да даде всичко от себе си.

Разбира се, футболната игра е доста разнообразна и винаги решенията ви трябва да са съобразни със стила на противниковия отбор. Ако те са агресивни и по-слаби от вас например, добро решение би било да кажете на играчите си да задържат топката и да разиграват бавно и спокойно. Така лесно ще предизвикате противника ви да ви фаулира и евентуално да си изпроси червен картон.

Кариера като мениджър

Във FM07 можете да командвате както клубен отбор, така и национален. Преди да поемете два тима, трябва добре да помислите дали имате капацитета да се занимавате с тях едновременно, защото никой няма да е доволен, ако подценявате единия за сметка на другия. Не забравяйте, че националните отбори плащат добре, но отговорността е по-голяма, защото играете много малко мачове за една година и целта, в повечето случаи, е да ги класирате за Европейско/Световно/Континентално първенство.

При всички положения обаче, след като веднъж сте избрали отбори, винаги можете да преподпишете с друг. Ако се представяте добре, постоянно ще получавате оферти от нови и по-добри клубове. В такива моменти трябва да избирате между лоялността към вашия тим и парите и славата, които конкурентите му ви предлагат. Отново решението всеки път зависи от ситуацията и подлежи на анализ само тогава, когато сте изправени пред добра оферта.

Трансфери

Трансферният прозорец се отваря за няколко месеца, затова трябва да сте подготвени да действате в определен период от годината, когато да имате осигурени финанси за инвестиция в нови попълнения. Разбира се, трябва и добре да прецените кои от наличните ви играчи няма да ви трябват и да ги включите в списъка за продан.

Така обаче рискувате да раздразните някое от добрите си попълнения, които така ще смъкнат нивото на играта си, обидени от вашето решение да ги изритате.

От друга страна, когато купувате нови играчи, трябва да сте сигурни, че те са подходящи за вашия отбор. Ако заплатата им е прекалено висока на фона на другите хора, това вероятно може да доведе до скандали в медиите и ненужен шум около играча. Друго, което трябва да не забравяте, е възможността даден играч да се окаже по-слаб или по-силен от очакваното. Така рискувате да закупите скъп младок например, който да се окаже неподготвен и така да не намери място в състава ви. Това се спестява лесно с наемането на скаут, който следи внимателно представянето на набелязания играч в различни мачове.
Интересна е опцията, с която можете да заменяте играчи срещу символично заплащане. Така можете с едно движение да се отървете от ненужните ви футболисти и едновременно с това да се сдобиете с ново попълнение на по-ниска цена.

Преговори

Когато водите преговори за някой играч от значение са както неговите лични желания, така и прищявките на отбора, който го продава. Най-добрият вариант е да попаднете на състезател, чийто договор е изтекъл или е пред изтичане и по този начин можете да си спестите солидната сума изисквана от отбора. Трябва да изкушите състезателя с примамливи условия, които включват бонуси, допълнителни възнаграждения за добра игра и т.н..

Младежкият отбор

Силно подценяваните младежки тимове в повечето случаи са ключът към успешното възпитание и развитие на изгряващи звезди. Именно поради тази причина ви препоръчвам да отделяте доста време на младежите (17, 16, 15, 14, 13 годишни), защото в перспектива може да очаквате лоялни, силни и перспективни състезатели. Важно е и да наддавате срещу други отбори с цел закупуване на млади дарования – понякога дори много високите цени на 14-15 годишни младежи могат да се окажат добра инвестиция.

Тренировките на младежките отбори също са много важен аспект от играта, но аз лично винаги разчитам за това на моите асистенти. Разбира се, трябва да наемете и добър помощник, който да се грижи съвестно за децата и юношите.

Кооперативните договори

Този тип взаимоотношения ви дават възможност да подпишете контракт с по-силен или по-слаб отбор, с който да обменяте играчи. Най-голяма полза от това имат младите футболисти в състава ви, които вместо да търкат скамейката, очакващи момента си, могат спокойно да участват в титулярния състав на вашия сателитен отбор. Така те ще трупат опит и след време ще ви бъдат доста по-полезни.

Тренировките

Тренировките са адски важна част от FM07 и всеки, който иска да развие добър отбор, трябва да отделя доста време върху този аспект. Добрата форма на играчите зависи много от натовареността на тренировъчния процес, като ако наблягате много на тичане и фитнес тренировки, рискувате да уморите играчите си и по време на мач да се представят зле във второто полувреме, например.

От друга страна, добрият баланс на технически тренировки, стратегически обучения и фитнес са ключът към перфектната форма на играчите. В повечето случаи, добър асистент може да ви свърши работа с разпределение на тренировъчния процес, но често може да взима и неадекватни решения. Един от моите асистенти например беше решил в сряда и събота да дава почивка на отбора. От една страна, е добре за възстановяване на играчите, но от друга – два дни в седмицата е прекалено либерално и никой добър отбор не може да си позволи да дава цели два дни лично време на хората от тима.

Затова, дори когато имате добър асистент по тренировките, е хубаво да наглеждате как върви процесът в началото на всяка седмица и да решавате сами кое е най-добре за играчите ви. Не забравяйте, че тренировъчните мачове са много добър начин за спойка на отбора и затова е добре поне веднъж седмично да пускате тази опция. Нещо, което се отразява значително на формата на играчите ви, е опцията за персонален разговор. Така можете да стимулирате, порицаете или коментирате играта на състезателите, като така те разбират, че следите представянията им отблизо.

Общо взето, правилната тренировка включва наблягане на фитнеса на играчите (спринтове, дълго тичане, щанги), на техническите способности и индивидуални различия на състезателите (техника, шутове, игра с глава, корнери и т.н.)

Личния живот

Въпреки че това не е сред най-важните аспекти в FM07, личният живот е приятен начин за разсейване от монотонната мениджърска дейност. Тук е важно да следите отношението на вашата половинка към вас, както и отношението на президента на клуба.

Един начин да задоволите жена си/мъжа си е като често и/му купувате подаръци, извеждате я/го на вечеря и т.н. Понякога ще ви се налага да избирате и между лични и служебни задължения и в такива моменти, решението зависи изцяло от вас. Жена ви или младежкия отбор…? Готина възможност е играта на голф, която често допринася за сприятеляването ви с президента на клуба. Ако обаче често го биете, той може и да влоши отношенията си с вас. Затова аз бих ви препоръчал да се отдавате на тази дейност не повече от веднъж на месец, като така ще поддържате сравнителен баланс в личните си отношения.

Календарът

Следенето на календара е много важна част от вашите задължения. Там можете да видите дали вашият асистент е записал приятелски мачове за бъдеща дата и дали организирал летен лагер, среща с феновете и т.н. Разбира се, най-добрият вариант е да се грижите сам за тези неща, като така няма да прехвърляте отговорността на никой друг. Не трябва да забравяте да обявявате купон в края на всеки сезон, ден на отворените врати в началото, както и дни на фен клуба, на клуба, партита за играчите, ден на спонсора и т.н.. Там можете да назначавате и приятелски мачове, с които да проверявате нивото на клуба ви, в сравнение с клубове от други страни.

Фен клуб и стадион

Никога не трябва да забравяте и факта, че каквото и да правите, го правите за феновете. В този смисъл е добре да осигурявате безплатни рейсове и влакове за екскурзиите, когато гостувате. Добре е да седите мнението на феновете за новите играчи и представянето на старите. Друг много важен аспект е да поддържате стадион, който може да поеме достатъчно фенове на вашия отбор. Конструирането на прекалено много трибуни, може да доведе до висока цена за поддръжка и ниска посещаемост, като със сигурност ще ви удари в бюджета. Най-добрият вариант е, когато стадионът ви се пълни всеки път, което означава да изберете капацитет, съобразен с броя фенове.

Заключение

В заключение искам да кажа, че Fifa Manager 2007 е толкова мащабна, че няма как да бъдат обхваната всички аспекти от геймплея в един текст. Малко или много FM07 е репрезентация на реалния живот на футболния мениджър и поради това е много трудно да се напише изчерпателен стратегически съветник. Бих ви препоръчал да погледнете сайта http://nothinghamforrest.wordpress.com/, на който запален фен на играта води дневник на своят отбор. Ден след ден, месец след месец, сезон след сезон, той отразява развитието на собствения си клуб. Именно това е и идеята на Fifa Manager 2007 – истинския живот, истинската тръпка.

Автор: Орлин Широв