FIFA Manager 07

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Серията FIFA Manager представлява поредния опит на гигантите от ЕА да навлязат в света на футболните мениджъри. Идеята на играта не се нуждае от обяснение – трябва да поемете някой отбор или да създадете свой собствен и да го изведете до върха на славата в съответното първенство, а после и на европейската клубна сцена. За целта ще трябва да извършвате трансфери на играчи, да откривате млади таланти, да управлявате умело бюджета на отбора си, както и да се справяте с десетки други препятствия от ежедневието на един мениджър.

Още при първо пускане се забелязват доста – макар и дребни – подобрени в сравнение с предходната версия. Детско-юношеската школа сега има много по-голямо значение, разширени са и трансферните преговори и тактическите опции. В играта е намерила място и такава актуална идея като създаването на дъщерен клуб, където можете да изпращате младите си надежди да трупат опит и игрова практика. Едиторът пък позволява да редактирате дори текстовете на песните, които привържениците пеят по стадионите! Като цяло впечатлението е по-скоро за еволюция, отколкото за революция в геймплея. FIFA Manager 07 има няколко десетки нововъведения, които без да предлагат нещо супер ново като концепция, се оказват доста полезни и улесняващи за кандидат-мениджърите.

FIFA meets FIFA Manager

Интересна възможност, която ни предлагат авторите на играта, е да изберете определен играч от отбора и постепенно да работите върху неговото развитие. Наблягайки на правилния тренировъчен режим, ще успеете да увеличите неговите игрови качества и когато прецените, че моментът е назрял, можете да го включите в титулярния състав. По време на самия мач ще контролирате само съответния играч, което създава един относително успешен опит за реалистична индивидуална футболна симулация. Трябва да се отбележи, че може да избирате само полеви играчи, но пък и едва ли много хора биха се спрели на вратаря.
Вероятно повечето от вас ще поискат да поемат контрола над някой нападател и със своите голове да решат мача. Но и играта със защитник е също много интересна и предизвикателна, защото ще трябва да ограничавате поривите си да хукнете напред при всяка атака, тъй като така рискувате да оголите защитната зона на своя отбор. С натискането на един клавиш може да искате топката, но ако правите това прекалено често, вашите съотборници ще започнат да ви игнорират. По-старите фенове на спортните симулации навярно си спомнят, че тази опция за индивидуален контрол съществуваше още в сериите NBA Live от края на 90-те години. Макар да е доста далеч от същността на мениджмънта, тя е интересна и забавна.

FIFA Sims

Във FIFA Manager 07 прави повторен дебют още едно гениално според мен хрумване – т. нар. private life. Тя представлява доста оригинален опит фокусът на играта да се премести от отбора и да се насочи към мениджъра. Можете да си търсите приятелка, на която после да предложите брак, а с честно спечелените пари да купувате къщи и луксозни коли. Подобен паралелен личен живот наред с трансферите и тренировките, освен че е забавен, може да има реален ефект върху вашата кариера. Например, една игра на голф с президента на клуба може да спомогне за повишаване на доверието му във вас, а оттам и да гарантира оставането ви в отбора.

Изводите

Като цяло FIFA Manager 07 е една много приятна игра. Запалените геймъри веднага ще открият, че тя прилича много повече на LMA Manager, отколкото на Football Manager, но това не я прави непременно по-лоша. Спокойно можете да й отделите време в дългите зимни вечери. Аз ще го направя!

Автор: Иво Цеков