FIFA 2002

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 дек. 2001

“Добър вечер, уважаема публика, и добре дошли на поредното футболно дерби! Тази вечер ще имате шанс да наблюдавате дербито на века, хъмм, или не, по-скоро поредното дерби на века. Зад микрофона, както винаги, сме аз – John Motson, и моят събеседник – бившият футболист Andy Gray! Защо сме се събрали тази вечер тук, Анди? Разбира се, за да представим на многобройните фенове новата футболна симулация Fifa 2002. Какво можеш да кажеш като за начало Анди?

Ами, Джон, просто искам да призова публиката да не се вглежда в дребните, според някои хора, дефекти, а да погледне на играта като нещо глобално, нещо изцяло ново. “Хъмм, да, добри уводни думи, Анди. А сега идва моментът да видим и главните действащи лица в тазвечерното представяне. А те са ЕА Sports – хората, които превърнаха футбола в задължителна спортна дисциплина за РС-съвместимите компютри! Тази година те обещаваха нещо наистина нечувано, но ще видим дали очакванията ни ще се сбъднат. Нека продължим нататък и кажем какво ни готвеха ЕА. Те обещаваха изцяло нов графичен енджин, супервисок реализъм и много добро ниво на симулация. Защо ми се струва, че това го казваха всяка година, а, Анди?

Прав си, Джон. Но нека не прибързваме, нека! Да видим какво ще се случи тази вечер и дали ЕА Sports ще изпълнят заканата си. Освен всичко те се заричаха, че ще има много повече нови лиги, отбори и първенства. Обещаваха много добър саундтрак и перфектен интерфейс. Всичко ще стане ясно тази вечер. Връщаме се отново, този път директно на стадиона. Но след рекламната пауза.

Рекламна пауза…

Ето, че играта може да започне. Последни думи от теб, Анди?
Мисля, че успехът на FIFA 2002 е в кърпа вързан – с тази добра подготовка просто няма друг вариант, Джон.

Благодаря ти Анди, а вие, драги фенове, вече спокойно можете да се насладите на новата футболна симулация на ЕА Sports – FIFA 2002.”

След един такъв надъхан увод от двамата коментатори просто няма как да не спомена някоя друга добра дума. Започвам със звука. В това отношение всички игри от серията FIFA винаги са били пипнати много добре и както винаги и версията от 2002 също по нищо не отстъпва на предишните части. Коментарът този път е по-детайлен и по-ненатрапчив, а John Motson и Andy Gray са наистина много добри в своите оценки за това какво се случва на терена.

Сега сигурно се питате защо започнах точно със звука. Вероятно защото това е единственото нещо, което почти не е изменено. Всичко друго е няколко класи нагоре. Като започнем с графиката и стигнем до геймплея. Във визуално отношение хората от ЕА са изпълнили обещанието си – този път FIFA-та наистина е с

изцяло нов графичен енджин

Движенията на играчите са напълно реалистични, всеки един футболист вече има много детайлна физиономия и може да прави истински гримаси и мимики. При неуспешен удар към вратата играчът се ядосва много истински, а за движенията и плонжовете на вратарите просто нямам думи. Всяка чупка на тялото им е ужасно истинска. В един момент започвате да се чувствате като пред телевизора.

Екипите на играчите също са пипнати. На една от картинките дори можете да видите Гонзо с фланелка на “Левски” и огромен надпис “МобилТел 2000” (рекламна пауза.. :-)). От останалите картинки също можете да се убедите колко добре изглежда самата игра. Общо взето тя напомня на добре анимираните филмчета от предишните версии, които бяха пререндирани. Сега енджинът придава на играта една мазнота и плавност, която тотално променя визията. Публиката също е променена. Вече няма да гледаме грозни статично спрайтове. Всеки човек от тълпата се движи, ръкопляска и крещи неистово. Това е голяма крачка напред в реализма и истинността, защото преди срещите изглеждаха леко натъкмени.

Променена е и индикацията за притежание на топката. Когато коженото кълбо е във ваше владение, това се отбелязва не с кръгче в краката на играча, а със стрелка над главата му. Камерите също са модифицирани към по-добро. Във FIFA 2001 беше направен опит за по-голямо динамизиране на играта чрез различните гледни точки, но опитът беше по-скоро неуспешен. Сега визията

наподобява реално телевизионно излъчване

което, примесено с оригиналния и много актуален коментар, прави играта почти като истинска.

Геймплеят също е претърпял значителни промени. Когато притежавате топката и сте в атака, а около вас има футболист, който тича напред, зад и пред него се появяват червени кръгове, които показват посоката на неговия спринт. Той ще ви маха с ръка и ще ви вика, за да му подадете. Добавена е и възможност за двойно подаване. Изпълнението на фалцови статични положения е развалено малко като има само 2-3 варианта за това. Вратарите вече излизат напред, за да ви пречат и да гонят топката, което позволява те да бъдат прехвърляни.

Приятна изненада е възможността да променяте контролите на играта. Като цяло скоростта на движение е малко забавена, но това също придава по-голям реализъм. Достигането да противниковата врата вече не е толкова лесно и FIFA 2002 наистина може да се нарече футболна симулация, а не просто аркадно мачле. Резултати от типа на 10:0 вече са доста по-трудно постижими, но не и невъзможни. Ако обърнете внимание на отборите, ще забележите, че от българските тимове

тук са само “Левски” и Националният отбор

Така че ако сте заклет чорбар, съвсем заслужено можете да грабнете CD-то и да го треснете в стената. ЕА са взели FIFA Pro-лиценза и сега има доста повече лиги и първенства. Общият брой на националните отбори е 75, а лицензираните лиги са 16. Ако решите да играете с някой национален тим, можете да се опитате да го класирате за FIFA WORLD CUP 2002. Типовете игра не са променени, защото и досега просто си имаше всичко.

Накрая ще спомена и няколко думи за кусурите на играта. За съжаление има и такива. Понякога футболистите, които не контролирате, се държат малко неадекватно, което определено дразни.

Освен това нямах щастието да проведа двубой на сняг, а броят на стадионите, където можете да играете, е ограничен до скромната цифра пет.

Естествено, всички тези кусури не се забелязват много на фона на нововъведенията. След всичко казано до момента най-чистосърдечно бих заявил, че FIFA 2002 е най-добрият спортен симулатор, излизал някога!
“Ето Анди, видя ли каква поредна футболна фиеста ни предложиха ЕА? И този път бе доста по-добра отпреди. Какво мислиш, Анди?

Джон, нека хората сами се убедят в прочетеното, аз просто нямам думи…
“Така е, Анди, така е. А сега, уважаеми футболни фенове, е ваш ред. FIFA 2002 просто чака да бъде купена и скъсана от игра. Приятна вечер от мен – John Motson, и от моя събеседник тази вечер – Andy Gray!”

Автор: Орлин Широв