Fifa 2001

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 дек. 2000

Едва ли има човек, който да има нещо общо с компютри и да не е чувал за играта FIFA. Няма геймър, който да не се е срещал поне с някоя от частите, излезли до сега. Та може ли някой да устои на футбола (стига да не е заклет враг на физкултурата :-)). Това е спортът, който скарва и сдобрява дори дългогодишни приятели. Спортът, който кара малки, големи и още по-големи да се потят и да викат по стадионите…

И естествено, щом футболът има такъв магнетичен ефект, има и предприемчиви хора, които извличат полза от него дори и в компютърната сфера. Фирмата ЕА отдавна захапа футболната тематика и още от излизането на World Cup 94 държи челни позиции в производството на спортни игри. Безспорно е, че са правени и други футболни симулации. Излизали са и по-добри продукти от серията FIFA, но защо ли никои не ги играе..?

Истината се крие в това, че винаги Electronic Arts са намирали най-атрактивния начин да пренесат футболната игра на екрана на компютъра. Удобен и достъпен интерфейс, лесен контрол над играчите, приятна за окото графика. Ето това са някои от големите предимства на ЕА. Факт е, че в изминалите няколко години те тъпчеха на едно място. Разлика между FIFA 99 и FIFA 2000 почти нямаше. И май всички бяхме решили, че каквото имаше да се постига в тази сфера вече е постигнато. Да, ама не! Оказа се, че сме допуснали голяма грешка. FIFA 2001 се появи на хоризонта с целия си блясък и прелест. Една изцяло променена игра и същевременно все същият, лесно усвоим, приятно изглеждащ футболен симулатор.

Какво ново?

Първото, което бие на очи още при стартирането на играта, е обновеният интерфейс. В главното меню вече е добавена нова възможност за избор – Play Now. Вместо да се лутате из менютата, авторите са улеснили начина за избор на Friendly Match и директно са извели този бутон в началото.

Второто нещо, което кара всеки роден геймър да облещи очи и да поиска да изключи играта, е отсъствието на Bulgaria в списъка на националните отбори. Е, каквото сме надробили по световните футболни стадиони, това ще сърбаме! Слаб ни е отборът, няма го в играта. Е да, в нея има добавено едно ново първенство K-League. Това е жълтурско първенство, прикачено към играта единствено и само с комерсиална цел. По-нататък ще забележите и голямото количество реклами, наблъскани по стадионите и по самите менюта.

След като изберете отбор и пуснете играта, ще останете изумени. Изцяло нов графичен engine! Край на роботите! Край на грозните фигури, наподобяващи хора, разхождащи се по терена! Край на изкуствените лица! Всички грозотии и измислици вече са махнати. Всеки футболист си има своя собствена физиономия и може да прави мимики: да мърда устните си, да движи лицевите си мускули или общо взето всичко, което може да прави и един истински футболист. Играчите дори вече си имат и зъби.
Въобще

графиката е изцяло променена

и смело мога да кажа, че с тази игра футболните симулации навлязоха в нова епоха – епохата на реализма.

Движенията на играчите са доста по-изгладени. Вратарите действат много по-логично и естествено. Вече може да се вкара гол и извън наказателното поле – нещо, което беше невъзможно в предишните части. Тези новости се отразяват и на системните изисквания естествено. За да подкарате играта на 1024×768, ще ви е нужна мощна машина с добро 3D-ускорение.

Звукът също е на доста високо ниво. Саундтракът към играта е много приятен, но като всеки друг – писва бързо. Затова пък и играчите вече могат да издават звуци. При гол или фал те се сърдят, ръмжат или надават истерични викове и крясъци. Коментарът отново е приятен и не дразни.
Добавени са нови фрази и възгласи на досадниците зад кадър. Вече имената на всички футболисти се произнасят от коментаторите. В предишните версии на FIFA бяха уважени само по-известните играчи… За най-голямо съжаление отново не е добавена функция за спор или дори спречкване със съдията. Ако ЕА се бяха сетили да включат и тази подробност, качеството на играта щеше да бъде още доста над нивото на конкуренцията.

Неприятен е и фактът, че

новата FIFA е наблъскана до козирката с реклами

Дразнещи надписи от типа на “Rexona – only for men” ще съпровождат всеки гол, фал, тъч или корнер. А и рекламните панели около стадиона също са пълни до козирката – JVC, PC Games, Fujifilm и още доста други. На доста челно място се мъдри и един червен афиш на фирма с адски странно име, звучащо като храна за рибки или хамстери. Присъствието на доста реклами обаче е логично – подобренията искат пари!

Като геймплей играта не предлага нищо ново. Старата и добре позната система за управление и контрол е запазена. Вече при свободен удар вместо A,W,D над главите на футболистите се появява 1, 2 и 3, които обаче отговарят на старите клавиши. ЕА са изкопирали малко другия си шедьовър F.A. Premier League Stars и вече можете да определите силата на удара при изстрел към вратата. Умората на всеки от играчите се изписва в долния десен ъгъл и така лесно си давате сметка за способностите на отбора ви.

Изпипвайки подробностите, ЕА са направили един голям фал.

Камерите са твърде неудобни

Старите и добре познати гледни точки са заменени с разни изкривени и странни позиции, които уж може да се променят. За съжаление възможностите за коригиране на ъгъла са толкова козметични, че ефектът е почти нулев.

Във FIFA 2001 вече можете да избирате стадион, на когото да се проведе срещата. Имате на разположение пет или шест терена, сред които и вече бившият Уембли. Внесена е промяна и по стадионите. Тревата може да е подстригана по два-три различни начина. Климатичните промени също са отразени добре. Тревата побелява през зимата и става кална, когато вали дъжд. В едно отношение обаче постижения отсъстват. Публиката е невероятно грозна. На трибуните има разни “неща”, които приличат повече на петна, отколкото на агитки запалянковци. Това е проблем още от предишните серии. Според мен, колкото и смешно да звучи, най-сполучлива публика имаше във FIFA 94.

За сметка на този досаден недостатък, авторите са добавили нещо наистина оригинално. Вече по стадиона има и знамена. Развяват се флаговете както на отбора-домакин, така и на гостуващия тим.

Общо взето до тук свършват интересните неща в новото заглавие от поредицата. Продължение, което разкрива нови хоризонти пред футболните симулации и същевременно показва, че има още доста неща за доизпипване. Като геймплей FIFA 2001 не предлага нищо ново. Но не се стряскайте от тези тежки думи. Играта наистина не е за изпускане! Да се надяваме, че ЕА ще се сетят да оправят тези дребни (и не дотам дребни!) кусури през следващата година.

Автор: Орлин Широв