FIFA 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2007

Революция в дигиталния футбол. FIFA 08 е наблъскана с изненади, които чакат да бъдат открити!

Мисля, че афоризмът “Цар футбол е царят на спортовете” е много точно определение за величието на въпросната игра с топка. Интересно ми е обаче как ще се почувстват час от вас, читателите, ако чуят един друг афоризъм: “FIFA е царят на електронния футбол”. Не ми се иска да задълбавам в спорове кое било симулация и кое било аркада, но според мен онази, другата игра (на която дори няма да спомена именцето тази година) не може да се намаже и на малкия пръст на футболната симулация на ЕА Sports. Който има желание, нека опита и сам ще се убеди в тези мои думи. С риск да кажа нещо, което се чува почти всяка година, смело ще ви уверя, че FIFA 08 е

най-добрият футбол за РС, както и за конзоли

За най-голямо разочарование на РС феновете обаче тази година ЕА погодиха лош номер на любителите на домашните компютри. FIFA-та за XBOX360 и PS3 в графично отношение е един СЪВСЕМ РЕАЛЕН ФУТБОЛ. За РС версията обаче това не може да се каже и дори и на най-добрата видеокарта на пазара все още си личи „електронноста” и нереалистичността на терена, играчите, топката, публиката и т.н. Аз лично се чувствам прецакан от ЕА Sports, защото можеха да се потрудят и да изкарат FIFA 08 за РС с NexGen графика (дори и на цената на Vista Exclusive заглавие, ако трябва). Но в едно съм сигурен – догодина и това ще си дойде на мястото. Нали все пак трябва да ни подмамят с нещо…

Още в самото начало искам да започна с това, че промените спрямо версията 07 са толкова много, че според мен това си е направо нова игра. Като казвам това, нямам предвид само концептуалните промени и новите режими за игра. В новата футболна симулация играчите се държат различно, мачовете са на съвсем друго ниво (спрямо UEFA CL 06/07 и FIFA 07), а чувството е просто неповторимо.

Всичко започва още със саундтрака и интродукцията. Тази година ЕА са се справили блестящо с подбора на песните (да не казвам, че е сред най-стойностните в РС игра изобщо). Първоначално може да ви се стори, че въвеждащата анимация изглежда недотам перфектно и хората, имащи опит с предишните издания, могат леко да се изненадат от качеството й. Истината обаче е малко по-различна – тази интродукция не е пререндерирана, а си е истинската визия от играта. Един вид ЕА вече изкараха

игра с качеството на въвеждащо филмче!

Единственият визуален компонент, който не е претърпял промяна, е публиката, но съдейки по тази в NBA Live 08, и това ще се случи най-късно догодина. Футболистите са направени да изглеждат много истински, но пак повтарям, че спрямо версията за XBOX360, която имах шанс да разцъкам, графиката за РС е направо изостанала. Оказва се, че енджинът е просто леко пооправена версия на миналогодишния, а този за PS3 и XBOX360 е изцяло нов. Точно заради това, при гореспоменатите конзоли усещането за истински футбол е на лице.

Въпреки това, поведението на играчите, отново направено благодарение на motion сapture технологията, е адски убедително и в репертоарите на виртуалните човечета вече има много по-голямо разнообразие. Когато изпълнявате пряк свободен удар например, играчите в стената стискат зъби, пазят се и всеки се държи различно. Кратките cut-сцени, които се включват при някои ситуации, като корнер, тъч, пряк свободен и т.н. са направени още по-истински спрямо предишните версии, което допринася много за реалистичността.

Какво ново в геймплея

Всички, които се оплакват, че ЕА добавят много малко нови неща в новите версии на спортните си симулации, вече имат причина за радост. Във FIFA 08 новостите са много, като тук ще се спра само на някои от по-основните. Сред любимите ми нови неща ще спомена например възможността за залъгване при изпълнение на статични положения. При тъч например, можете да измамите противника си, че ще подадете на един играч, а всъщност да хвърлите топката към друг. Така стоят нещата и при преките свободни удари. Можете да заключите камерата в левия ъгъл на вратата например, и след това да се прицелите в десния. Ако играете с джойстик, получавате допълнително преимущество, защото когато мерникът ви е в гредата, джойстикът ви ще извибрира. Така можете много по-фино и прецизно да нагласите изпълнението на удара си.

Вратарите – под тотален контрол

Чувал съм, че има играчи, които се оплакват как не могат да управляват вратаря. Е, вече е нужно да натиснете Shift в защита (или десния контролен стик на джойстика), за да поемате контрол над основния си страж. Можете да правите с него каквото си поискате, да спасявате удари, да променяте местоположението му при преки свободни, да излизате в нападение и т.н. В последните минути на мача, в най-напрегнатия момент при изпълнение на ъглов удар дори можете да повикате вратаря на помощ в атака! Ако това не е новост, то не знам какво може да ви изненада.

Триковете

Няколко дни след като излезе FIFA 08, взех решение, което се оказа ключово за преживяванията ми с тази игра. Купих си джойпад. С него играта се случва на съвсем различно ниво, най-малкото защото контролът става с пъти по-добър. Десният стик е кръстен от ЕА “трик стик” и позволява да изпълнявате цял куп атрактивни движения. Ако трябва да ги правите с клавиатурата, ще ви е много по-трудно, защото вместо този “трик стик” ще трябва да задържате Shift и да въртите посоките с курсорите. Това, поне за мен, е съвсем нелека задача с копчета. На ваше разположение изведнъж стават един куп залъгващи движения, финтове, завъртания, обръщания и т.н., които с клавиатура се правят доста по-тромаво.

Режимите на игра

Новите режими за игра във FIFA 08 също не са малко. Това е още една от причините да нарека новата версия революционна. Миналата година ЕА се опитаха да ни изненадат с виртуалните лиги и първенства, но това някак си не успя да грабне и зариби повечето геймъри. Мениджърският режим, който от ЕА се опитват да наложат от няколко години, също не е твърде иновативно допълнение въпреки промените, които е претърпял. Ако се питате, какво пък толкова ново може да се направи във футболна симулация, то бързо ще ви изненадам – има Co-op и Zone Play режими.

Първият тип игра – Co-op season или наречен още Be a Pro mode, ще ви вкара в невероятното преживяване да разигравате САМО един футболист. Защитник, нападател или полузащитник, това избирате вие. Решавате и в кой отбор да започнете, дали да създадете нов играч или да контролирате утвърдено име във футбола. Оттам насетне ще ви се наложи да играете тежки мачове, в които да изпълнявате отборните и вашите лични цели и по този начин да трупате опит. Той ще е решаващ за подобряването на показателите ви, стила ви на игра и т.н..
Това ми напомня, че

когато развивате нападател

например, той не е просто голаджията на отбора. Играчът може да бъде бърз и изненадващ, тромав и труден за спиране или пък да е от този тип нападатели, който само търси как да изведе партньора си в удобна позиция. Всички това зависи от вас по време на Co op сезона. Този режим може да бъде игран от до 4 играча на един компютър (с джойстици и клавиатура) и тогава наистина почти всичко е във ваши ръце. Дали ще направите правилните пасове, дали ще се пласирате добре и т.н. Тук наистина ще трябва да наблегнете на груповата, отборна игра, защото ако разчитате само на себе си, просто сте загубени.

Вторият нов режим, Zone Play, е изцяло създаден за мрежова игра. Така, ако трима човека играете от един отбор, повече няма да ви се налага да се биете кой кого да управлява. Сега в Zone Play можете да контролирате някоя от линиите на игра (защита, нападение, полузащита или вратар) и така да си разпределите задълженията. Акцентът и тук е в отборната стратегия, така че със солови изпълнения едва ли ще постигнете успех.

Концептуалните промени

Отборната игра е много важен аспект от FIFA 08. За разлика от предишни версии, в които много хора се оплакваха от баскетболни резултати, то тази година голът си е истинско предизвикателство. Преминаването на терена само с един играч, бил той и Роналдиньо срещу втородивизионен френски отбор, е трудно приложимо, а и лесни попадения почти няма. Общо взето на по-високите режими на сложност вкарването на гол изобщо не е лесна задача и определено ще трябва да използвате не само игровия си потенциал, но и динамичната смяна на стратегиите (игра по крилото, игра в наказателно и др.), както и да променяте манталитета на играчите (нападателен, защитен и неутрален).

В тази версия на FIFA има и много повече картони за груби фалове, за игра с ръка при рикошети, както и уникалната, поне според мен възможност, да уцелите противников играч в слабините!
Както сами се убеждавате, трудно мога да сдържа възторга си от новата FIFA 08 на мястото, което е отделено за тази статия. Въпреки всичко, мисля, че с новите си режими на игра, новата концепция, повишената сложност, подобрената графика и т.н., новото творение на ЕА Sports издухва конкуренцията (която няма да споменавам в това ревю). Ако все още не сте имали честта да разцъкате играта, то искрено ще ви препоръчам да се сдобиете с нейно копие, джойпад и да се хвърляте на виртуалния терен. Внимавайте обаче да не загубите реалния си живот. Така се получи с мен за около две седмици…

Автор: Орлин Широв