FIFA 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2007

Коледа и Нова година вече чукат на вратите ни, а футболните първенства по цял свят излизат в почивка (с малки изключения). Това е един перфектен момент, в който всички ние можем да се насладим напълно на виртуалния футбол в лицето на две много приятни игри – FIFA 08 и FIFA Manager 08. Двете геймки в комбинация обаче са и опасен съюзник, особено за геймърите със сериозни приятелки, активен личен живот и занимания, заемащи повечето от свободното им време. Те така могат да ви изядат главата, че в един момент може да се окаже, че спите по 3-4 часа на ден, ядете много малко и очите ви са зачервени нон-стоп.

Независимо от евентуалните рискове, съвсем отговорно мисля да ви запозная с някой от тънкостите на геймплея на FIFA 08, като с ясно съзнание разбирам възможността, че мога да се превърна в нещо като наркодилър. Нали се сещате – зарибявате се по FIFA и после я майка ви, я приятелката ви ме проклинат насън, че съм написал този текст и детето/приятеля им се е добрал до него. Както и да е, сега мисля да започна по същество и да се фокусирам върху играта, а не върху лиричните отклонения. Напълно съм наясно, че мястото няма да ми стигне, за да направя изчерпателно обяснение на всички пинизи в играта, но поне ще опитам да засегна по-важните от тях. Надявам се, че те ще ви бъдат полезни.

Джойпад

Много е важно да си купите джойпад! Имам опит с FIFA със и без този контролер и съвсем сериозно ви уверявам, че играта с джойпад е на светлинни години пред клавиатурата. Възможностите за действия са много повече, защото разполагате с три контролни стика и 10 удобни бутона за изпълнение на движения. Единственият недостатък на джойпада е понякога трудното указване на посоката за спринт, но той изчезва, след като поиграете няколко дни. Аз лично бих ви препоръчал това, което ползвам – Logitec Rumblepad 2, защото той комбинира в себе си супер удобни контроли и вибрация. Не си мислете, че тя е безполезна. Напротив вибрацията е безценна! Всеки път, когато биете пряк свободен, тя ще ви показва кога мерникът ви е опрял гредата. Ще усетите вибрация и в режима Be-a-Pro, когато вашият играч започва да се изморява и ще разбирате, че някой е контузен, когато след сблъсък, джойпадът ви уведоми отново с нежни потрепвания. Разбира се, можете да си купите и друг вид контролер, като Saitek, Genius или най-евтиния вариант Speed Link, но при тях или разположението на бутоните не е толкова удобно (два задни, вмести 4) или нямат вибрация или са с мегафутуристична форма (като джойпадите на Trust), която в никакъв случай не е предразполагаща за футбол.

Едно от най-големите предимства на играта с портативен контролер е трик стикът. Той е десният аналогов контролер, който ви позволява да изпълнявате един куп трикове движения (виж частта Движения), като еквивалента му на клавиатурата е задържане на шифт и посока. По моему това е адски неудобно и всеки, който се опита да прави трикове с клавиатура, ще се убеди с пълна сила в моето твърдение.

Be-a-Pro и Zone Play

С риск да се повторя, ще кажа, че джойпадът е най-добрият приятел на FIFA маниака и поради още една причина. Когато играете новите режими Be-a-Pro и Zone Play, с помощта на няколко контролера можете да включите вашите приятели на един компютър (или още по-добре с видео-out на голям телевизор). Така в Be-a-pro може да развивате четири играча, като всеки се управлява от различен човек, а в Zone Play ограничението е до 8 човека. Гарантирам ви, че преживяването наречено FIFA 08 се променя тотално, когато заиграете не сам, а с приятели и то не един срещу друг, а в един отбор. Така например в Zone Play, всеки трябва да спазва дисциплината и тактическите указания на отбора с цел победа. Недопустимо е централният защитник например, да излиза пред центъра и да се включва в атака, като така оставя гърба на тима оголен. Много важна е и връзката полузащита-нападение, като отново координацията между играчите е от огромно значение. Дали ще играете по фланга или ще действате през центъра, дали искате двойно подаване или дълга извеждаща топка – това всичко решавате вие и вашите приятели и при това светкавично, в момента на създалото се положение.

Ако искате да играете добре в тези режими, рецептата е доста елементарна – придържайте се към отборната стратегия и се опитвайте да действате като реалните футболисти на терена. Извънземните изпълнения са почти невъзможно и трудни за реализиране, особено на Professional и World Class трудности.

Тактиката

Смяната на тактиката по време на мач е адски важен компонент от FIFA-та, който може да ви помогне да обърнете цял мач. Трябва да обърнете специално внимание и на “настроенията” на играчите, които са много базов компонент от всяка стратегия. Стандартно настроението е поставено на неутрално, но с натискане на бутон 10 на джойпада можете да преминете в “нападателно” или “защитно” настроение. Контролерът е безценен за тактиките и настроенията, като посоките на десния аналогов контролер служат за промяна на нападателната тактика, а те + Q променят защитната схема (при клавиатура това се прави с кийпада). Ето и вариантите:

Нападателни тактики:

BO – Играчите се стремят да се пласират в наказателното и очакват евентуално центриране. Перфектно е за обръщане на мач в последните минути в комбинация с WP или CA и “нападателно настроение”.

MR – Много полезна тактика, при която полузащитник ще се опита да се открие някъде преди наказателното. Най-удачно е да се играе с двоен пас, като така вниманието на противника пада върху играча с топка и полузащитникът се освобождава безпроблемно.

WP – Игра по крилото. Много удачна тактика срещу противници със слаба средна линия. Много полезна е и ако имате високи нападатели и искате да центрирате топката за тях.

CA – Контраатака. Адски полезна тактика, ако използвате “защитно настроение” и противникът ви се хвърля с всички сили в атака. Добре е да комбинирате с MR или WP.

Защитни тактики:

ZD – Зонова защита. Доста полезна при не особено добър противник с по-малко нападатели. За съжаление, ако опонентът ви ползва 3 или 4 атакуващи играчи и бързо сменя от атака в защита, можете лесно да се опарите.

FB – Защитата се подрежда в линия, като централните защитници преминава на линията на страничните бекове, някъде около центъра. Полезна е, ако сте натискани противника в неговата половина, но е лесно пробиваема, ако опонентът ви има бързи нападатели, които извежда с един пас пред защитата ви.

OT – Изкуствена засада. Много полезно ако противникът ви използва нападатели, които се опитват с един пас или извеждащо центриране да се откъснат пред защитата ви. Може да се превърне в сериозен проблем, ако атакуващите играчи на опонента ви са по-бързи от защитата ви (както е в повечето случаи) и така централният нападател може да се окаже лице в лице с вратаря ви по-често, отколкото предполагате.

PR – Пресата е много полезна, за да затваряте пасовете на противниковите играчи. С нея, вашите играчи ще застават близо до тези от другия тим и ще се опитват да затворят възможните отигравания. Проблемът е, че така те изразходват доста енергия, но все пак пресата е полезна схема при бавен противник.

Движенията

Основните клавиши за контрол (или еквивалентите им на джойпада) са както следва:

Бутон С топка Без топка Be-a-Pro (без топка)

D Шут към вратата Нормално влизане Шут към вратата
S Директен пас Извикване на защитник Заявка за директен пас
W Извеждащ пас Излизане на вратаря Заявка за извеждащ пас
A Центриране/прехвърляне Шпагат Заявка за центриране
Q Спринт на съотборник Смяна на играча Спринт на съотборник
E Спринт Спринт Спринт
Z Допълнителен бутон Допълнителен бутон Отиване на позиция
C Съотборник при пряк свободен – –
Z+D Копване на топката/прехвърляне – Копване на топката от съотборника
Z+A Високо прехвърляне – Високо прехвърляне от съотборника
C+D Външен фалц – Външен фалц от съотборник
Q+S Подаване за двоен пас – Заявка за двоен пас
Q+W Високо извеждане – Заявка за високо извеждане
Q+A Извеждане “падащ лист” – Заявка за извеждане “падащ лист”
Q+D Триков удар към вратата – Заявка за триков удар към вратата
Shift Фин контрол Контрол над вратаря Фин контрол (само с топка)

Повечето от тези контроли могат допълнително да бъдат модифицирани с посока, която да направи удара/паса ви още по-точен.

Трикови движения

При описанието на триковите движения ще използвам понятия от контрола с джойпад (RS – десен аналогов контролер a.k.a. трик стик), но всеки път, когато видите RS+дясно например, можете да си го представяте, като Shift+надясно.

Легенда: Използваните съкращения са П = напред, З= назад, Г=нагоре, Д=надолу, ПГ=горен преден диагонал, ПД=долен преден диагонал, ЗГ=заден горен диагонал, ЗД=заден долен диагонал, RS – десен трик стик или шифт, LS – стик за посока или курсори

Спациални трикове:
Дъга – RS бързо напред и после бързо назад
Бланко – натискане на RS навътре.
Копване на Роналдо – Два пъти назад RS и посока от LS (стика за движение)
Рулетката на Зидан – Първо спринтирайте (Е) после RS отзад-напред (обратно на часовниковата) и обратно (отпред-назад по часовниковата).
Обръщането на Зико – Два пъти RS по диагонал наляво или надясно и назад.
Еластико – Полукръг с RS отзад напред или отпред назад.
Единично прескачане на топката – Ляво или дясно и полукръг на RS напред
Много прескачания на топката – RS напред и след това завъртане до горен преден диагонал или долен преден диагонал (за ляв или десен крак)
Прехвърляне през глава – RS два пъти напред и два пъти назад. Изпълнява се на място.

Трикове в движение:
Прескачане: П,П
Стъпка встрани: П, ПД, Д
Стъпка встрани: П, ПГ, Г
Стъпка встрани 2: Г, Д
Стъпка встрани 2: Д,Г
Стъпка встрани 3: Г, ПГ, Н, ПД, Д
Стъпка встрани 3: Д, ПД, П, ПГ, Г
Стъпка встрани 4: ПГ,ПГ
Стъпка встрани 4: ПД, ПД
Стъпка встрани: Step over + Г,Г,Д
Стъпка встрани: Step over + Д,Д,Г
Залъгващо движение: П,З,П

Трикове на място(обърнати надясно):
Назад – З,З
Повеждане: П,П
Повеждане: Д,Д
Прескачане: ПГ, ПГ
Прескачане: ПД, ПД
Прескачане: ЗГ
Трик назад: Г, ГЗ, З, ЗД, Д
Трик назад: Д, ДЗ, З, ЗГ, Г
Стъпка встрани: ПГ, П
Трик на Роналдиньо: ПД, П

Оттук накъде?

Единственото, което ви остава оттук нататък, е да упражнявате триковете, залъгващите движения и тактиките и да събирате трофеите по световните стадиони. Запомнете, че перфектен специалист на FIFA няма, точно както и истински Galactico отбор във футбола няма. Всеки играч има силни и слаби страни и е въпрос на опит да усетите слабостите на противника и да се възползвате от тях. Много приятно е, че въпреки достата пропуски на EA Sports, FIFA 08 доста се доближава до истинския футбол и дава възможност на играчите да се докоснат до реалната отборна игра. Остават надеждите, че догодина канадците от ЕА ще ни зарадват с нещо още по-оригинално и предизвикателно.

P.S. – Не забравяйте, че джойпадът е и перфектен новогодишен подарък, така че помислете повторно преди заявките към белобрадия старец.

Автор: Орлин Широв