Far Cry 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 ное. 2012

Всичко започва като най-обикновен глупав тийнейджърски филм. Група младежи заминават за тропическия остров о-в Рук, за да прекарат няколко безпаметни дни в екстремни приключения и пиянски среднощни забавления. Внезапно, досущ като „Стръв” (Shark Night), нещата се преобръщат надолу с главата. Вместо на кръвожадни акули обаче, нашите приятели се натъкват пиратска група, наричаща се Ваас, която ги отвлича…

Няколко юмрука по-късно и един брат по-малко

За щастие с това всякакви прилики с посредствените тийнейджърски филми свършват. Започва истинският Far Cry 3. Такъв, какъвто би трябвало да бъде. С гигантски отворен свят, пищна тропическа визия и мрачна, дори любопитна история, разгръщаща се на фона на целия този кървав Рай.

Вие сте Джейсън Броуди. Вашият по-голям брат току-що умря пред очите ви, въпреки че всячески се опитвахте да спрете кръвотечението от врата му със собствените си ръце. По-малкият ви брат е в неизвестност. Другите ви приятели също. Всички са станали жертва на ерудирания психопат и лидер на Ваас, който стои в основата на мащабна мрежа за трафик на роби. Като по чудо успявате да се измъкнете от лапите на пиратите и се събуждате в леглото на странен тип и с не по-малко странна татуировка на лявата си ръка…

След този набързо скалъпен туториъл започва и вашето истинско приключение. Една битка на оцеляване в гигантски и изключително враждебно настроен свят.

Far Cry 3 – кралят на шутърите с отворен свят

О-в Рук е нещо необикновено. Всяко кътче от него буквално блика от живот и без съмнение приключението, което всеки един от вас ще преживее на него, ще бъде коренно различно. Това, разбира се, се дължи до голяма степен на факта, че Far Cry 3 е като пясъчник, в който всичко е възможно.

Да речем, че ви натоварват със задачата да превземете лагера, разположен на около 2 км от вашата текуща позиция. Качвате се на своя джип и потегляте по прашния път. Слънцето, отразяващо се в капака на возилото, блести в очите ви. Жегата е пропила всяко една част от вашето тяло. Изведнъж – на около 500 метра от вас – виждате, че има спряла кола, а хората около нея принадлежат на Ваас. Спирате бързо и се шмугвате в храстите. И докато планирате как точно да се промъкнете безшумно край тях и да прережете гърлото им с верния си нож (играта определено насърчава стелт геймплея – т.напр. ако избиете хората в една база, без да ви открият, получавате повече опит), леопард изскача зад гърба ви и ви прехапва гърлото…

Разбира се, това е само една от възможните развития на ситуацията. Кола на пътя може и да няма, вие може и да не приемете мисията за превземането на лагера, а вместо леопардът да ви убие, вие вероятно бихте могли да реагирате по-бързо от мен и да го пронижете със стрела, а след това, да го одерете и да използвате кожата му, за да си направите нещо полезно и практично.

Вместо да се промъквате незабелязано към противниците пък, може директно да се врежете с колата си в тях, да излезете и да ги разпердушините с някое от множеството огнестрелни оръжия, обогатено с различни приставки. Екшън елементът е стабилен и играта рядко забравя, че всъщност е шутър и огромните експлозии са задължителни

Направи си сам

Занаятчийските системи отдавна не са елемент, присъщ единствено за ролевите игри, и Far Cry 3 не е изключение. По пътя си ще се натъквате на всевъзможни растения, които може да използвате за приготовлението на най-разнообразни еликсири. Едни от тях ви лекуват, други подобряват бойните ви умения, трети – ловните и т.н. Системата не е твърде комплексна, но пък е сравнително разнообразна и лесно приложима. Не е необходимо да се намирате на специфично място, за да направите даден предмет. Достатъчно е да отворите менюто и да изберете това, което ще майсторите.

Кожите на одраните животни също ще ви влязат в употреба. С тях може да си направите торба, в която да слагате повече предмети. А защо не и кесийка за муниции или пък портфейл за пари?

Освен с елиминирането на десетките противникови бази (това намалява цялостното противниково присъствие в района) и майсторенето на предмети, ваша милост може да посвети времето си и на

занимания от всякакъв тип

На о-в Рук ще откриете 18 радио кули, като изкачването на всяка една от тях си се своеобразно мини предизвикателство. Веднъж когато се доберете до върха, ще може да разкриете всички важни точки в района – например нови мисии. Дори ще получите достъп до нови оръжия в местните магазини, а някои ще станат безплатни. Впоследствие, вместо да скачате в купа сено както в Assassin’s Creed, ще се спуснете по една стоманена жица за броени секунди до земята.

О-в Рук е пълен и с най-разнообразна фауна, която определено не се страхува от вас. Имате възможност да се ангажирате и с ловни мисии – например да убиете пантера с лък или пък мечки с пистолет. Предизвикателствата са най-разнообразни.

Налични са и мисии, в които трябва да откриете даден човек и да го елиминирате с церемониалния си нож. Включени са дори и шофьорски задачи.

Що се отнася до гореспоменатите противникови бази – макар и крайната цел да е една и съща (унищожение), нито една от тях не изглежда твърде еднаква. Всяка е елегантно вплетена в цялостния пейзаж. Някоя може би е разположена в полите на планински връх, друга пък е на възвишение или пък в близост до плажа. Всичко това прави подхода към всяка една от тях уникален и предизвикателен.

Въобще – о-в Рук е пълен с всякакви изненади

Изскачате се до който и да е връх и ще се натъкнете на парапланер, с който може да полетите над местността и да се насладите на пейзажа. Всяка колиба по пътя крие някаква плячка. Всяка пещера или изоставена база буквално ви подканва да се вмъкнете в нея и да видите какво може да откриете в нея.

Лека-полека от турист, заминал на перфектната си ваканция, която се обръща надолу с главата, Джейсън Броуди ще се превръща в перфектният хищник, готов на всичко, за да освободи о-в Рук от тиранията на Ваас.

Всяка успешно изпълнена задача ще ви дава опит. Впоследствие ще може да разпределяте натрупаните точки в три категории с умения, изобразени като татуировки по тялото ви. Много бързо ще започнете да елиминирате бързо и безшумно големи групи от врагове, експлозиите няма да ви нараняват толкова много, ще дишате по-дълго под вода, ще презареждате, докато спринтирате, ще се придвижвате по-бързо, пълзейки и т.н.

Far Cry 2 срещу Far Cry 3

Някои от нещата, казани дотук, важат и за втората част. Авторите обаче са се постарали да елиминират някои от основните недостатъци на предшественика, които – макар и допринасяха за усещането, че се намираме в един брутален и реалистичен свят – често пречеха на играча да се наслади максимално на геймплея. Общо взето Far Cry 2 бе на първо място свят, а на второ – игра.

В този ред на мисли – неудобната система за бързо пътуване е заменена от по-ефективна, проблемът с постоянния респаун – разрешен, а чекпойнтовете са доста по-умело разпръснати. Стелтът също е пипнат и начинът, по който изкуственият интелект взаимодейства с вас в този момент, е далеч по-добър.

От всичко казано до момента е очевидно също така, че светът във Far Cry 3, за разлика от двойката, не изглежда голям и скучен. Напротив – той изобилства от любопитни второстепенни куестове и занимания. В нито един момент няма да се почувствате пришпорени да направите нещо. Авторите само ви посочват къде има задача. От вас зависи дали ще отидете там и дали ще я изпълните.

Кооп и мулти

Освен изключително дълга сингъл кампания, Far Cry 3 предлага и кооперативен режим за четирима души. Тук вие и вашите приятели ще може да изживеете историята на няколко души, готови на всичко, за да си отмъстят на капитан на кораб, който се е опитал да ги продаде на пирати. Коопът е доста по-линеен от сингъла, но пък за сметка на това е допълнен от няколко готини ситуации, окуражаващи съревнованието. Така например в един момент ще бъдете подканени да се качите на возило и да видите кой от четиримата ще успее да събере части за една бомба възможно най-бързо.

Мултиплейърът пък включва режими, характерни за почти дейности и режими, характерни за повечето шутъри на пазара. С подобна детайлна сингълплейър кампания и с далеч по-мултиплейър ориентирани игри на пазара обаче се съмнявам, че някой би обърнал внимание на този аспект от Far Cry 3.

В заключение

Far Cry 3 представлява едно забележително техническо постижение – брилянта във аудиовизуално отношение и пропита с разнообразен и увлекателен геймплей. Без съмнение един от най-добрите шутъри с отворен свят. Ако не и най-добрият.

Автор: Светлин Бояджиев