Fallout 3: The Pitt

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 мар. 2009

Кога най-накрая хората ще разберат, че неща от типа на Operation Anchorage и The Pitt попадат под категорията “даунлоуд кънтент”, а не адони, експанжъни или там каквото друго ви дойде на акъла. И като такива те са изготвени за минимален период от време и съответно – е напълно нормално да са кратки! Така че нека престанем да се правим на изненадани и да не приемаме това за техен минус. Друг е въпросът обаче дали Bethesda трябва да взимат по десет долара за всеки един от тях.

В случая с The Pitt поне нещата са ясни, защото това допълнение определено си заслужава. Подобно на Operation Anchorage и тук ще трябва да изчакате около минута след първото стартиране на Fallout 3, за да получите

новия куест „Into the Pitt”

Става дума за някакъв тип на име Werhner, който изпраща радио сигнали за помощ. Естествено – любопитството ви надделява и след като го откривате, той ще ви разкаже своята история.

Оказва се, че Werhner е роб, избягал от The Pitt (всъщност това е Питсбърг, но частта „sburgh” вече не се вижда на табелката, водеща към него). А там положението е повече от отчайващо. Това бледо подобие на град е превърнато от рейдърите в тяхна база, където довеждат отвлечените от тях хора и ги превръщат в роби. По-основният проблем е, че радиацията на това място е много по-силна и вследствие на нея някои от обитателите са започнали да мутират в безмозъчни животноподобни същества, наречени Trog. Носи се слух обаче, че властващият и над рейдъри, и над роби Ashur е открил цяр против тази мутация… Ето тук идва ред и на вашата роля в историята.

Целта на Werhner е да влезете в The Pitt, да се доберете до лидера на града и да откраднете изработения лек, за да се опитате да помогнете на нещастните му обитатели. Това обаче може да стане само по един-единствен начин –

като вие самите станете един от тях – роб!

Наистина добра идея, но за съжаление The Pitt излезе с няколко ужасни бъга, които карат Fallout 3 да крашва постоянно, докато се намирате в Пустошта и всячески се опитвате да достигнете територията от даунлоуд кънтента. След четири-пет неуспешни опита най-накрая си свалих фикс, който оправя този проблем… И така, след първоначалната си фрустрация, най-накрая се добутах до The Pitt, оставяйки любимия си пес Dogmeeat зад себе си. Уви, той нямаше как да се присъедини към това приключение.

Независимо какво правите оттук насетне, щом минете през металните ограждания на рейдърите, те

ще вземат цялата ви екипировка

(Споко, по-късно ще ви я върнат.) Ако преди това помолите Werhner да ви помогне да скриете едно оръжие, ще може да влезете или с малък нож, или с пистолет. Но с нищо повече. Оттук насетне не ви остава друго, освен да се опитате да преборите новата куест линия в играта.

Подобно на Operation Anchorage и превъртането на The Pit няма да ви отнеме повече от около час. Но ако сте в добро настроение и атмосферата ви е харесала, винаги може да се опитате да намерите всички скрити стоманени блокчета – общо 100 на брой. Принципно ви трябват само 10, за да продължите основния куест. Но на всеки десет ще получавате награда. Например за 20 ви очаква Filtration Helmet, за 30 – Steel Knuckles и т.н. А финалният приз е бронята Tribal Power Armor със следните ефекти – AP +15, Melee +5, Luck +1, Strength +1 и Agility -1.

Освен всичко останало The Pitt добавя и шепа оръжия. Особено любим ми е електрическият трион (Auto Axe), с който ще правите всички на кайма, и който ще получите още почти веднага. Първоначално това ще бъде единственото ви средство срещу мутиралите Trog, но повярвайте ми – то е напълно достатъчно!

Наред с новите брони и оръжия, героят ви ще се облагодетелства и от

три нови perk-ове

Auto Expert, Pitt Fighter и Booster Shot. Първият увеличава щетите, които нанасяте с гореспоменатия трион, докато Pitt Fighter ще ви направи с 3% по-устойчиви на всякакви щети и радиация, веднага щом приключите боя в арената на града. А когато изпълните и последния куест, който ще ви изправи пред една доста любопитна морална дилема, ще получите Booster Shot, който ще увеличи резистенцията ви към радиация с 10%…

Така най-накрая ще може да напуснете онова, което е останало от Питсбърг, и да се завърнете в Пустошта при своя верен Dogmeat, който ще ви очаква покорно пред Vault 101…

Ако съдя по Oblivion, Bethesda ще пуснат още няколко подобни даунлоуд кънтента. Пет-шест може би, знае ли човек. После ще ги обединят на едно място и ще ги издадат в цялостен продукт (както Knights of the Nine) и чак тогава ще дойде време за истинския експанжън на Fallout 3. Така че нека да запазим мрънкането за по-нататък и да сме доволни, че авторите ни дават по трохичка новост от време на време. Не е много, но със сигурност е по-добре от нищо.

Автор: Владимир Тодоров