Fallout 3: Mothership Zeta

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 авг. 2009

Чували ли сте за Ключ? Едно малко и китно селце в Югозападна България, в което и до ден днешен тамошните баби и дядовци се кълнят, че овчите им пасища и градините им с компири и пипер са любимото място, над което неидентифицирани извънземни кораби прелитат ежедневно. Някои дори кацали в бостаните и от тях излизали същества с хоботи, три очи и седем пръста. Естествено – все още никой не е успял да докаже абсолютно нищо.

Очевидно вдъхновени от историите на ключовските обитатели, както и на много други хора с богато въображение по света, Bethesda създадоха и Mothership Zeta – поредният даунлоуд кънтет за техния постапокалиптичен Fallout 3.

Веднага щом го инсталирате и се насочите към мистериозния сигнал на север от Мегатон,

ще откриете катастрофирал извънземен кораб насред нищото

Оказва се, че именно той изпраща сигналите за помощ. За ваше огромно съжаление обаче събратята му са решили да отговорят точно в същия момент, в който и вие се озовавате на мястото. Преди да се усетите, ще бъдете погълнати от мощен лъч на друг извънземен кораб, кръстосващ Пустошта. Уви, пришълците не проявиха интерес към моето псе Dogmeat, което от своя страна ми обеща, докато ме гледаше с жален поглед как се възнасям към небето, че ще ме чака пред Vault 101.

И така, след една болезнена хирургична операция от група зелени човечета, аз отново се озовах в килия – без дрехи и без цялата си екипировка. Нямаше как да не се запитам – „Защо по дяволите?”

В интерес на истината си задавах този въпрос през цялото време. Каквото и да си говорим –

Mothership Zeta е леко скучен даунлоуд кънтент

Поне на фона на всички останали. Пък и очаквах много повече от самата концепция – извънземен кораб, кръжащ около Земята и отвличащ хора през почти всички епохи от развитието ни. Изведнъж обаче, без много колебания, вие се качвате на него и започвате да избивате пришълците до крак.

Между другото – в битките, които са в основата на геймплея – липсва всякакво предизвикателство. Противниците ви, които са приели най-стандартната представа на човечеството за извънземни – са буквално на една плюнка живот. А фактът, че корабът е изтъкан от коридори и дребни помещения, също не помага особено. Няма как да не се оплача, че всичко е пресъздадено с изключително малко въображение. Вярно, разходката в Космоса по повърхността на кораба беше малко или много глътка свеж въздух. Но всичко останало – от дизайна на извънземните, през интериора, та до самите оръжия – страда от липса на разнообразие. Което е жалко, защото Mothership Zeta можеше да бъде един изключителен адон, в който разработчиците да отприщят въображението си и да творят на воля. По някаква причина обаче това не се е получило.

Разбира се – не всичко е толкова отчайващо досадно. По пътя си ще се срещнете и с няколко интересни персонажа. Можете да слушате и записите на други отвлечени – някои от тях са смешнички, наистина. Тук-таме има и интересни геймплей идеи – например още в началото ще трябва да се сбиете със съкилийницата си, за да привлечете вниманието на извънземните, които ще се опитат да ви разтарват. Ето един удобен момент, за да се измъкнете. Като цяло обаче останах леко разочарован.

И така, докато Mothership Zeta се опитва да оправдае отчаяно своето съществуване, искрено се надявам, че Bethesda работят върху първия истински експанжън за Fallout 3. Време е. Няма да се изненадам, ако го обявят съвсем скоро.

Автор: Владимир Тодоров