Fable III

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Fable II не беше лоша игра. Но нещо й липсваше. Светът бе пълен с всевъзможни герои, но в него нямаше живот, усещаше се фрагментарен и статичен. Главният герой можеше да прави десетки различни неща и да се облече дори и като травестит. Но в края на краищата – бе безличен. А фактът, че не можеше да умре, правеше играта до известна степен скучна, монотонна и непредизвикателна.

Дали Fable III ще бъде по-различна от двойката?

От това, което видяхме на E3 2010, всички предпоставки продължението да се превърне във велика игра са на лице. Действието в Fable III ще се развива около 50 години след събитията във втората част. От тогавашния главен герой са останали единствено и само двете му деца. Едно от тях решава да тръгне по трънливия път на злото и се превръща в новия крал на страната, под чиято тирания народът на Албион започва лека полека да грохва от отчаяние.

Вие от своя страна ще поемете управлението на другото дете – било то момче или момиче – за да се опитате да се доберете до двореца на своята рода, да го свалите от трона и

да станете новия владетел на Албион

И най-интересното в случая е, че играта няма да свърши в този момент. Напротив – пътят до унищожаването на злия тиранин ще бъде само половината от приключението ви във Fable III. Останалите 50 процента ще бъдат посветени на вашето управление. А какво ще бъде то? Справедливо или деспотично – зависи единствено от вас.

Поредицата Fable е известна с това, че главният герой променя външния си вид в зависимост от действията, които предприемате. Ако сте добри, над главата му ще се появи малко ореолче, косата му ще придобие златист цвят, а кожата ще стане снежно бяла. В случай, че сте зли обаче и не зачитате тялото си по какъвто и да било начин, ще ви поникнат рога, очите ви ще светнат в червено и т.н.

Сега към всичко това може да добавите и още една изключително яка екстра. На гърба ви – в определени ситуации, когато искате да покажете истинската си същност – ще се появяват и крила! Ако сте добри, те ще бъдат бели и красиви. Ако сте зли – опърпани и червеникави.

Нещо повече – Lionhead обещават, че

и светът около вас ще се променя в зависимост от начина, по който го третирате

Така например ако увеличите данъците в определен район, местните ще обеднеят. При това видимо. Дрехите им ще станат дрипави, лицата измъчени, а домовете им – западнали. А когато минавате покрай тях, може дори да предизвикате агресия, като по-неблагоразумните ще се опитат да ви нападнат.

Дори оръжията, които ползвате, ще се променят заедно с вас. Те ще се адаптират спрямо бойния ви стил и т.н. Въобще, Lionhead обещават ниво на кустомизация, невиждано досега в нито една от Fable игрите.

Що се отнася до бойната система

тя ще представлява познатия от втората част микс от меле битки с хладнокръвни оръжия, престрелки с пистолети и други подобни и всичко това – допълнено с мощни и унищожителни заклинания. Любопитен факт е, че в Fable III ще можем да комбинираме по две магии наведнъж. Така например ако в лявата ръка екипираме Fireball, а в дясната – Lightning, то крайният ефект ще е мощен електрически огнен снаряд.

Също така вашите последователи в света на Албион ще бъдат от съществено значение – особено ако искате да свалите злия крал от трона му. За да ги спечелите на своя страна, ще трябва да правите различни куестове, да се държите добре към определени индивиди или да се ожените за правилния човек. Така например дъщерята на кмета би ви гарантирала един куп верни последователи, готови на всичко за да ви се подмазват.

Едно нещо обаче ме тревожи най-много. В един от трейлърите за играта Питър Молиньо заяви, че Fable III се приближава все повече до екшън-приключенския жанр, като някои от RPG елементите ще бъдат напълно премахнати (като например цветните сфери, даващи ви опит). Fable II сама по себе си бе достатъчно опростена откъм бойни способности, характеристики и магии. Какво следва сега?

GUI интерфейсът е изцяло променен

На негово място откриваме едно изцяло триизмерно меню/помещение, наречено Sanctuary, което ще ни позволи да навигираме из света на играта бързо и лесно. Същевременно откриваме няколко стаи като съкровищница, оръжейна и съблекалня, в която например с лекота избираме новите си дрешки, сменяме оръжията си или се гмуркаме в купищата пари, които сме натрупали по време на игра.

Онези от вас пък, който харесат хумора на Монти Пайтън, ще останат изключително доволни, тъй като именно в Sanctuary ще открият иконома Джаспър, озвучаван от самия Джон Клийс. Очакват ви стотици хиляди забавни реплики, които ще бъдат различни в зависимост от вашето поведение в света.

Същевременно – във Fable III откриваме и много от добре познатите ни елементи от двойката. Така например отново ще си имаме куче за верен спътник, отново блестяща следа ще направлява пътя ни… Въпреки това желанието на Lionhead да ни поднесат една наистина променена игра е очевидно. Дано обаче не са прекалили.

Автор: Владимир Тодоров