F1 2001

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 ное. 2001

Малко са геймърите, които не са чували за игрите на ЕА Sport и не ги чакат с нетърпение. Една от причините се крие в постоянството и прилежността, с която фирмата-производител разработва всяка нова версия от своите спортни поредици, придобили вече митичен статут. Всяка следваща игра носи приятни изненади, а обещанията не са единствено празни приказки с рекламна цел. Новият симулатор на Формула 1 е нещо, което всеки почитател на най-популярния автомобилен спорт, трябва да постави на почетно място в своята лична колекция от хитове. Очакват ви много незабравими часове сред монотонния унасящ шум на летящите с бясна скорост болиди, по пистите, виещи се като циментови змии…

Разработчиците от Image Space Incorporated са се потили повече от 18 месеца над F1 2001, но трудът им не е напразен – приложените графични технологии заслужават бурни аплодисменти. Реалистичността на визията, прецизната детайлност на отделните елементи и усещането за висока скорост се дължат на изцяло новия графичен енджин. При разработката му главният акцент е поставен върху броя на кадрите в секунда. Frame rate-ът е увеличен четири пъти в сравнение с предшественика F1 2000. На по-разбираем език тази статистическа информация ще рече, че всяка отделна сцена е с четири пъти повече полигони или още по-разбираемо – играта е

четири пъти по-детайлна!

Вече не е нужно само да имате богато въображение в излишък, за да почувствате свистенето на гумите и шеметните скорости на болидите. На завоите облаците прах дразнят очите ви, черните следи по настилката сякаш имат лек дъх на изгоряла гума, небето е синьо “като коприна”, а колите са убийствени.

Както винаги, в симулаторите от тази серия болидите са съвсем истински – Ferrari, McLaren, Williams и модели на още осем конструктори. ЕА Sport за пореден и не за последен път ме впечатляват. Разработването на отделните коли е съвместно дело с някои от реално съществуващите тимове. Акцентът определено пада върху адекватната симулация на поведението на автомобила при разпределението на тежестта му върху гумите и шасито. Менюто за настройка на различните характеристики е толкова детайлно, че чак внася смущения и съмнения дали цялата техническа информация е по силите на геймърския ви мозък, който по всяка вероятност най-често се вози в градския транспорт. 🙂 Не се притеснявайте, ако част от термините са ви непознати или пък просто не ви се иска да си губите времето със сетване и тестване на показателите. В помощ на по-мързеливите са създадени готови конфигурации, осигуряващи ви добре настроена кола, с която да спечелите много овации.
F1 2001 е лицензирана от ФИА като официалната игра за PC-платформа, която поддържа всички автомобили, отбори и писти за сезон 2001. Като допълнителен плюс от ЕА Sport бързат да отбележат, че играта е тествана от професионални състезатели и, както се досещате, е одобрена и горещо препоръчвана на феновете.

Геймплеят е съобразен с графика и регламента на ФИА при провеждането на състезанията за Световния шампионат на Формула 1. Имате възможност за неограничен на брой свободни тренировки. След тях се провежда квалификацията, която определя мястото ви в стартовата решетка. В 12-те обиколки е важно да покажете колкото се може по-добри резултати, за да се наредите по-напред. Ако успеете да се класирате пръв, заемате т.нар. “поул позишън”.

После идва ред на загряването и сте готов да премерите сили срещу Мика Хакинен, Михаел Шумахер, Жак Вилньов и останалите по-малко известни пилоти. Същинската част от състезанието се състои от три обиколки със средна продължителност от около пет минути. В действителност асовете трябва да изминат не по-малко от 305 км, което прави средно около 65 обиколки за два часа. Броят на пистите е седемнайсет, а за всяка е дадена кратка информация и схема на трасето. Сред по-известните на широката публика са Монца (Италия) като сравнително най-лека и станалата пословична със своята трудност Силвърстоун във Великобритания.
Играещият получава точна представа за събитията по трасето благодарение на подобрената визия от cockpit-а и

коментарите на инженерите

които ви държат в течение за състоянието на колата, атмосферните условия и сигнализират при необходимост от смяна на гумите.
Пресъздаването на времето и неговите капризи е впечатляващо. Когато завали дъжд, инстинктивно ще се опитвате да се предпазите от него. При избор на игра в условия на monsoon (проливен дъжд и намалена видимост) се включват светлинни реклами по пистата, а вие трябва напрягате всичките си сетива, за да реагирате адекватно. Нещо повече – управлението е чувствително затруднено и болидът ви направо танцува латиноамерикански танци, минавайки през локвите. Огледалата за странично виждане ви помагат, за да следите поведението на противниците. Те наистина отразяват огледално заобикалящата действителност и засилват усещането, че се намирате в движещ се автомобил.

Ако нямате възможност или желание за multiplayer, ще мерите сили с виртуални опоненти. Максималният им брой е 22-ма. Те имат същия хъс за победа, както и вие. Реакциите им не се отличават от вашите, даже на моменти са по-добри. Няма да се посвенят да ви засекат или прецакат, предупреждавам ви. 🙂 Имате и възможност да прекарате известно време в Driving school, ако не сте уверени в своите умения или просто искате да сте сигурни, че ще грабнете шампионската титла.

Обзалагам се, че повечето от читателите (независимо от пол и възраст), които са гледали състезанията от Формула 1, поне за миг са искали да усетят мощта на тези безумни машини и да направят 2-3 кръгчета. F1 2001 ни доближава максимално до света на високите скорости. Потопете се в него – вълнуващо е и много, много реално!

Автор: Васко Чаворски