F.E.A.R. Combat

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 окт. 2006

F.E.A.R. е действително уникална игра. В нея по невероятен начин се преплитаха плътна атмосфера, страхотни графика, звук, физичен модел и отличен геймплей. Липсваше й само едно – в тъмното играчът беше абсолютно сам. Най-важният елемент от геймплея се оказа и причина играта да излезе само в сингълплейър вариант.

И точно когато повечето се бяха примирили, че ще си цъкат сами завинаги, Sierra решиха да разбият образа на модерния разпространител на игри, който гледа само как да изстиска още и още долари/евро/рубли от феновете. Мултиплейър адона за F.E.A.R. беше пуснат за напълно безплатен download – ход, който едва ли много хора са очаквали или дори са вярвали, че е възможен. Свалянето на мулти-версията на играта наистина е безплатно – не само за притежателите на оригиналния singleplayer вариант (който не е включен в нея), а за всички!

Единственото, което трябва да направите, е да я свалите (от някой български сайт за предпочитане), да вземете CD Key от www.joinfear.com и да кликнете върху иконката й.

Н.Т.Н.К.Б.О.

Както практиката често показва, Няма Такова Нещо Като Безплатен Обяд (Н.Т.Н.К.Б.О.). F.E.A.R. Combat е безплатна, значи трябва да смърди, подсказва елементарната логика.

Но не. Джитката е пълнокръвен multiplayer shooter, който по нищо не отстъпва на най-новите версии на Unreal Tournament или Battlefield. Разполагаме с широк спектър от видове игра – като се почне от стандартните Deathmatch и Team DM, Фaни ме за Знамето (CTF), Последния оцелял, както и нещо, взето на заем от BF2 и UT2k4 – Control и Conquer All, където целта е отборно да превземате точки по картата и да ги защитавате от врага. Има и SlowMo (забавено време) версия на DM, TDM и CTF режимите – за да го използвате, трябва да вземете специален предмет, който разкрива вашето местоположение на другите играчи. Някой от най-адреналиновите ситуации се получават, именно когато времето е забавено.

По всяко време можете да избирате от списък с оръжия, с които да играете. Те до едно са познати от сингъл преживяването в оригиналния F.E.A.R., а по-мощните са разпръснати по картата. Тук обаче трябва да отправя критика към геймката – оръжията са леко небалансирани, като 80% от хората в сървърите играят с мощния HV Penetrator, докато други пушкала, например лекият автомат RPL SMG или снайперът ASP, практически нямат приложение и се използват изключително рядко. Друга критика е, че моделите на играчите са доста еднакви като външен вид и цветове, което създава проблеми при отборните битки. Присъства и системата за ръкопашен бой, която е смъртоносна в тесните коридори на повечето нива, но на фона на оръжията не е много полезна.

За графиката няма какво да говорим – видяхме я във F.E.A.R., само че сега нивата са много по-светли и не толкова клаустрофобични. Повечето са преработени сингъл нива от оригинала, но има и нови. Звукът е от особено значение, без него сте ходещ фраг.

Айде, отивайте да С.Т.Р.Е.С.-нете някой нуб

Наистина не виждам никаква причина защо да не играете F.E.A.R. Combat – безплатна (когато спокойно можеше да се продава за $20-30), нова, с отлични геймплей и графика и пълни сървъри. Да видим дали ще пенсионира платените си колеги преждевременно. Сега остава само нещо подобно да се случи с Half-Life 2 и очаквам бум на очните болести заради неспирното циклене.

Автор: Пламен Димитров