F-22 Lightning 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Симулаторите на фирмата NovaLogic винаги са били най-известни с едно нещо – че са адски лесни за усвояване. В това отношение третото издание на F-22 Lightning определено не прави изключение. Ако сте прохождащ почитател на авиационния жанр, тази игра при всички положения ще бъде едно добро начало, преди да се посегнете към ултрареалистичните заглавия от типа на Falcon 4.0. Ако трябва да с три думи да характеризирам тази игра, то тя е красива, динамична и неагажираща. В случай че сте закоравял ветеран в компютърните авиосимулации, който търси максимална близост до истинските бойни условия, по-добре да не се захващате с F-22 Lightning 3. Просто играта ще ви се стори твърде лесна и нереалистична. Аз обаче не съм чак такъв фанатик на тема реализъм и смятам, че симулаторът си е много готин. Който иска да се прави на боен ас, да си ходи в пилотското училище в Долна Митрополия. Е, вероятно няма да се качи на F-22, но може да покара някоя витлова бракма, в случай че се намери малко керосин за нея 🙂

В F-22 ще можете да се запознаете отблизо с най-модерния изтребител, създаван в което и да е авиоконструкторско бюро в света. Както сигурно отдавна сте се досетили, става дума за свръхзвуковия самолет F-22, построен от американския военен концерн Локхиид Мартин по невидимата технология “стелт”. Доста странен е фактът, че един изтребител, който ще бъде приет на въоръжение едва след шест години и съществува само като прототип, може да е централен “герой” в толкова много компютърни симулации. Може би само ветеранът на американските ВВС – легендарният изтребител F-16 – е получавал повече внимание от производителите на игри. Нека не забравяме все пак, че F-22 е нещо революционно ново, което всеки фен на авиосимулациите би искал да опита.

Така че добре дошли на борда

на първия изтребител, който е невидим за вражеските радари и може да развива свръхзвукова скорост, без да използва своята супертяга, популярна повече като afterburner. За разлика от щурмовия самолет F-117 Nighthawk и бомбардировача B-2 Spirit, новия F-22 не е напълно неуловим за локаторите на врага. Просто радарите на противовъздушната отбрана и на противниковите изтребители прихващат вашия самолет по-трудно и на по-къса дистанция. В повечето случаи обаче те разбират за вашето присъствие, едва когато ги поздравите с ракетен салют. Този факт още веднъж трябва да ви наведе на мисълта, че играта съдържа повече аркадно пукане, отколкото елементи на симулатор. Най-често вашите врагове се оказват безпомощни мишени, които стават на пух и прах много преди да сте ги видели отблизо. Но какво да се прави, такива са правилата на съвременния въздушен бой. Изглежда времето виртуозните лупинги и авиационни маневри безвъзвратно потъва в миналото.

За да можете да вкусите напълно от аркадния стил на игра, в F-22 са въведени няколко варианта за зареждане на самолета с оръжия – стандартен, вътрешен, външен и мегатовар. Последната комбинация позволява да натоварите на борда си арсенал, на който и ракетен крайцер би могъл да завиди. Става дума за нещо от сорта на 30-ина самонасочващи се ракети въздух-въздух или петнайсетина въздух-земя. Вероятно можете да си представите за какво поголовно пукане става дума. Ако обаче предпочетете “вътрешния” вариант на зареждане с оръжия, ще бъдете много по-незабележим…

Най-хубавото нещо в цялата игра обаче е възможността да хвърляте
термоядрени бомби

F-22 Lightning 3 ще ви позволи да изпитате садистичното задоволство, което са чувствали пилотите, бомбардирали Хирошима и Нагасаки през Втората световна война. Всъщност симулаторът на NovaLogic не е първият, който позволява атомни бомбардировки, но определено е ги е направил най-ефектно. Ще можете да се полюбувате как 10-килотонният тактически термоядрен заряд разцъфтява в гигантска огненочервена гъба и изгаря всичко на територия от 20 квадратни мили. А ако съзерцавате това страховито зрелище от твърде близо, можете да се окажете изпечен като неделно барбекю в собствената си пилотска кабина… Иначе арсеналът на вашия F-22 е стандартен – противовъздушни AMRAAM и Sidewinder, антирадарни AGM-88 HARM, известни също като ракети “въздух-покрив” от Горнобански тип, неуправляеми и самонасочващи се бомби с конвенционален заряд и т.н.

Играта ще ви изпрати да воювате по целия свят. Първо в Индонезия, после идва ред Чад и Судан, Колски полуостров, Алжир, Филипините, Йордания и Сирия. На края на всяка отделна кампания си устройвате по един малък термоядрен апокалипсис. Основните ви врагове ще са добре познатите изтребители руско производство. Ще се сблъскате обаче и с някои доста по-рядко срещани самолети като EA-6B Prowler, шведския SAAB Gripen и все още разработващия се EF-2000 известен повече като Еврофайтър.

В графично отношение играта е върха. За щастие, хората от NovaLogic са престанали да усъвършенстват своя стар графичен интерфейс Voxel, добре познат от Comanche и Delta Force. Програмистите са преминали изцяло към триизмерна платформа, която е базирана на многоъгълници и поддържа всички познати 3D-ускорители. Освен всичко друго авторите на играта са създали невероятна атмосфера. Ще забележите, че входа на една-единствена мисия, метеорологичните условия могат коренно да се променят. Например излитате в ясен, слънчев ден, но изведнъж всичко притъмнява и около вас се разразява страхотна буря. Когато летите през дъжд, можете да видите как капките се размазват в стъклото ви, да чуете тътена на светкавиците и дори да ги видите как прорязват помръкналото небе… Изобщо графиката е като слънце. За жалост, ако сте трениран геймър, няма да можете да й се радвате дълго. Просто ще превъртите играта за един, максимум два дни.

Автор: Морган Кроу