Expendable

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Обичате ли да играете на аркадни автомати от типа на Commando или Mercs ? Ако отговорът е положителен, е най-добре още сега да оставите четенето на този материал и веднага да направите всичко възможно по най-бързия начин да си набавите Expendable! За тези, които не са имали удоволствието да видят и пробват споменатите автомати, ще разкажа накратко какво можете да очаквате от тази игра. Новият продукт на английската фирма Rage Software си е чистокръвен аркаден екшън в най-добрата традиция на класическите автомати от края на 80-те и началото на 90-те години – нещо невиждано от доста време по мониторите на PC-тата. Това означава добре изпипан геймплей, тонове най-разнообразни противници, фантастична графика и големи мелета.

Сюжетът на Expendable (доколкото въобще може да се говори за някакъв сюжет) е максимално опростен. Заглавието на играта се превежда на български като “Човек, без когото може” и това си е самата истина за вашата мисия, защото ви предстои изява като камикадзе. Вие поемате ролята на елитен космически пехотинец, който е нещо като кръстоска между Рамбо, Терминатор и Дюк Нюкем. Като такъв ще имате задачата в самоубийствен поход да прочистите 20 планети от най-различна извънземна паплач, която се опитва да превземе земните колонии из цялата галактика. За целта имате на разположение впечатляващ арсенал от футуристични оръжия, които включва огнехвъргачки, картечници, няколко вида лазерни пушки, гранати, оптически мерник, най-разнообразни ракети (обикновени и самонасочващи се) и още десетки други бонуси. Помислено е и за защитата като из нивата са разхвърляни най-различни модели ризници и енергийни щитове.

Разбира се, едва ли е необходимо да обяснявам надълго и нашироко, че цялото действие е подчинено на мотото:

ЕКШЪН, ЕКШЪН И ПАК ЕКШЪН!

Expendable е една от малкото игри, където със сигурност няма да видите и секунда спокойствие. Точно както при добрите аркадни автомати, на екрана непрекъснато се появяват цели тълпи от най-различни гадове, които чакат да бъдат пръснати на парчета. Отдавна не бях виждал игра с толкова много противници на екрана. Тук трябва да отбележа, че чудовищата нямат дори следа от изкуствен интелект. Те се появяват на предварително зададени места и правят само програмирани неща. Това обаче едва ли ще ви направи особено впечатление, защото основната цел на играта не е да се надхитряте с умни противници или за измисляте сложни тактики, а да стреляте на воля по всичко движещо се на екрана.
Известно разнообразие в патакламата внасят дребните загадки от типа “открий ключа за изход от нивото” и изпипаните “boss creatures” на края на всяко ниво. За радост програмистите от Rage са се постарали да направят нивата максимално интерактивни. На практика това означава, че ще можете да взривявате почти всичко, за да си разчистите пътя към победата. Интересно е решен и въпросът с multiplayer-играта. Тя също е в духа на класическите аркадни автомати. Няма никакви варианти на deathmatch, а само cooperative play. При това двамата играчи играят на един и същи компютър. Това пък предполага наличието на два джойстика, защото иначе мелето пред монитора ще заприлича доста на действието на екрана. Всичко това не звучи особено многообещаващо, но ви гарантирам, че multiplayer-вариантът на Expendable е добре направен и ще ви предложи приятно разнообразие от стандартните Quake II престрелки, ако лека полека ви е писнало от The Edge 🙂

Като заговорих за взривове и мащабни разрушения е редно да кажа няколко думи и за графиката. Тя е просто феноменална. Rage Software така или иначе винаги са били подозирани от геймърите, че работят в таен съюз с производителите на модерни 3D-ускорители. Техният миналогодишен хит Incoming дълго време държеше лидерството сред най-зрелищните игри. Това в пълна степен се отнася и за Expendable. Играта без съмнение още дълго време ще бъде сочена като еталон за 3D-графика и красиви специални ефекти. Лошата новина е, че
3D-УСКОРИТЕЛЯТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!

Играта няма софтуерен режим, а според мен е доста съмнително, че ще върви и на по-слаби 3D-карти. Ако имате подходящ хардуер обаче, ви чака невероятна гледка. Програмистите са използвали абсолютно всички налични специални ефекти, за да превърнат Expendable в изключително зрелище. Включена е поддръжка на немислими доскоро неща като 32-битов цвят, bump mapping (пространствени текстури) и stencil buffers (перспективно правилни сенки). При звука положението е същото. Има специални драйвери за всички популярни 3D-звукови карти и особено ако притежавате система с възможност за surround звук (Sound Blaster Live!, A3D), ви чака нещо неповторимо. Заслужава да се отбележи, че въпреки всичките визуални и звукови ефекти системните изисквания са сравнително умерени. На P200 играта върви повече от прилично, а собствениците на по-мощни машини ще могат да се пробват и на високи разделителни способности.

Най-общо казано Expendable е един сравнително елементарен екшън, който впечатлява най-вече с помпозна графика и сполучливо звуково оформление. В същото време обаче точно след броени минути действието на екрана дотолкова ще ви е завладяло, че дребните недостатъци като отсъстващия изкуствен интелект, липсата на възможност за записване по всяко време и доста постния сюжет просто няма да ви правят впечатление, защото Expendable доставя невероятно удоволствие, а нали това е най-важното за една игра!

Автор: Никола Дърпатов