Everest

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 апр. 2004

Когато за първи път чух заглавието “Еверест”, ми стана адски любопитно какво точно ще представлява тази игра. Все пак не е тайна, че съм доста зарибен по планините и тръпката, с която те ме зареждат. Докато инсталирах геймката, първото нещо, което ми направи впечатление, беше надписът National Geographic. Това определено би трябвало да бъде сериозна гаранция за качество, която обаче се разваля от името на разпространителя – Activision Value (известен предимно с нискобюджетни игри за офиса и дома. :))) Производители на тази странна игрица са Zono, които определено не са никак известни.

Какво ще правите в Everest?

Планинската хипотеза се потвърждава: наистина в играта има много непристъпни чукари. Ако трябва да сме точни, авторите са вкарали в играта поне по един връх от всеки континент, което някак балансира нещата. Освен да си избирате връх за изкачване (общо 7 на брой), ще можете да сформирате и екип алпинисти. Това става благодарение на специфичния бюджет, отделен за всяка експедиция, който вие трябва разумно да разпределете. С него наемате алпинисти, купувате провизии и тренирате екипа си. Максималният брой участници в една експедиция е 9, а минималният – 4. Ако се затруднявате как да разпределите парите, можете да погледнете какво ви препоръчват авторите на играта. Техните съвети могат да ви улеснят и да ви приближат до успеха в мисията.

Когато изберете екип и го снабдите с храна, кислородни маски, медицински принадлежности и въжета, ще започнете вашата одисея. Тя обикновено стартира от първия базов лагер в низините. Оттам ще трябва да си проправяте път през стръмни ледени, каменни, снежни и т.н. стени. Дали ще успеете да ги качите или не, зависи от способностите на алпинистите ви. Ако някой се затруднява, можете да качите първо най-добрия и той да спусне въже за останалите. Редом с трудния релеф, ваш

враг ще бъдат и климатичните условия

Мъглата, дъждът и други непредвидени планински случки, могат да ви вгорчат живота доста сериозно.

Условието, при което печелите, е едно-единствено – трябва да закарате целия си екип до върха за определено време (няма да се налага да го връщате до долу). Пътищата до целта са много, като изкачването ви до горе ще бъде подпомогнато от 4-5 планински базови лагери. Те се намират във високите части и са безценна помощ за изморения катерач. Когато стигнете до тях, вашите хора си отпочиват и се зареждат със сила за нови приключения. Имайте предвид обаче, че с напредването на играта базовите лагери все повече и повече намаляват, така че ще трябва добре да планирате действията си в перспектива.

Енджинът на играта е приятно 3D без много претенции, но и – учудващо – без много проблеми.

Бъговете

които ще срещнете, са малки, но за сметка на това са стандартни за евтини 3D игри. За щастие не дразнят. Става въпрос за влизане тук-там в стените и подобни глупости. Хората си ще контролирате като в стратегия – само с двата бутона на мишката. Така ще можете да ги накарате да се катерят, да пускат въже, да лекуват себе си или съекипник и др.
Музиката в Everest е приятна, небрежна и доста добре се вписва в сюжета. За съжаление, алпинистите ви като че ли са неми и не обелват нито дума през цялата игра.

Общо взето Everest ми направи добро впечатление. Струва ми се, че това е първият опит за игра от този поджанр, който, съгласете се, е адски нестандартен и всъщност зарибяващ. Докато се информирате за мисията си, ще можете да се насладите и на прекрасни фотографии на различните върхове, извадени от National Geographic, което също е причина да се зарибите по играта.

Сигурен съм, че всички алпинисти, фенове на планината и екстремните преживявания ще харесат Everest, която, макар и без много претенции, може да запълни някоя и друга дупка във времето ви.

Автор: Орлин Широв