European Super League

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Всеки геймърски жанр си има по една жива легенда, с което се сравняват всички останали. Въпреки че претендентите, които се опитват да отнемат титлата на Заглавието (с главно “З”), са безброй, много рядко се стига до смяна на еталона. При футболните симулации това безпорно е поредицата FIFA на EA Sports, която вече пета година поставя летвата все по-високо и по-високо. European Soccer League на Virgin Interactive има претенциите да бъде едно от по-добрите нови заглавия по темата, но, уви, това не се удава на момчетата от Великобритания. За пореден път на вниманието ни е представена една по-скоро посредствена имитация.

Далеч съм от мисълта да омаловажа труда на хората от Virgin. След пускането на играта обаче бързо става ясно, че само служителите от маркетинговия отдел са си свършили работата добре като са осигурили лиценз за отборите от Шампионската лига. Все пак това е мероприятие, привличащо ежегодно милионен запалянковски интерес. Всичко останало е на изключително ниско ниво и направо е тъжно как една толкова добра по замисъл игра може да бъде опропастена по такъв начин.

Още със стартирането ви очаква изненада. Ако се надявате на убийствен саундтрак или пък на фотореалистични менюта в началото, то

разочарованието

ви ще бъде просто огромно. Размазани и пикселизирани менюта, доста озадачаваща навигация из опциите – това са все неща, които не трябва да бъдат подминавани с думите: “важна е все пак самата игра”. Да, така е, геймплеят е по-важен. Но това всъщност е следващата изненада.

Когато пуснете някой мач, картинката става доста по-различна. Играчите са сравнително добре моделирани, но качеството на графиката по-скоро напомня нивото отпреди две години. Тогава неща като motion capturing и тем подобни бяха голяма новост и това предизвикваше положителна оценка. В наши дни обаче тези функции на енджина се разбират от самосебеси и не може да се разчита единствено на това.

Когато мачът започне, веднага осъзнавате, че контролът над вашите футболисти е нещо сравнително сложно. При всички положения става ясно, че се нуждаете от геймпад или нещо подобно, за да командвате прецизно вашите ритнитопковци. Най-грубо казано копчетата за управление от клавиатурата ви отговарят на тези от FIFA-игрите, но с малки и недотам оптимални промени. Противниковите играчи са богове дори на най-ниската степен на трудност. Така например спорните топки като по правило се печелят от опонента, а опитът ви за лек таклинг просто не успява – за сметка на това 15 секунди по-рано са ви отнели топката, все едно че никога не сте я контролирали. Това може и да се нарече

високо ниво на реализъм,

но аз бих го определил по-скоро като фрустриращо. В момента, когато налучкате верния ритъм, оборотите се вдигат няколко пъти и нещата що-годе започват да придобиват завършен вид. Подобно на FIFA 2001, и тук топката не достига директно до играча, за когото е била адресирана. Тя пада свободно на терена, така че ще е нужно сами да си я гоните, за да поемете контрола върху нея. Въпреки всичко обаче вашите играчи сякаш имат олово в бутонките и едва-едва достигат до коженото кълбо.

European Soccer League просто не съумява да предложи по-добрата алтернатива на поредицата от FIFA-игри. Която и от тях да вземете, ще получите точно онази порция удоволствие, която търсите от футбола. Като за начало момчетата от Virgin трябва да се стегнат и да си дооправят енджина. Пък после пак ще си говорим.

Автор: Александър Бойчев