Europe Racer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Аркадните ралита напоследък май станаха по-модерни от турбо-реалистичните автосимулатори. Започнаха да излизат всевъзможни и най-различни състезания с коли, в които не се разчита на истинността, а на високата скорост и шоуто. Освен всичко този тип игри си имат и някаква, в повечето случаи не особено подходяща история, която вие доизграждате.

Във всяко аркадно състезание обаче има и по-още нещо. Понякога имате възможност да се стреляте с противниците си, другаде трябва да блъскате враговете, за да ги унищожите, или пък ви се налага да съберете бонуси, за да спечелите. Друга черта, присъща на този тип ралита, е това, че никой не се учудва, когато колите летят, изкачват се по стени или сменят формата си по време на каране. Въобще ставате свидетел на всичко, което не може да ви се случи по време на истинско каране. Може би точно заради това този жанр се радва на голяма популярност както на РС, така и на разните там конзоли. Случаят с Europe Racer е подобен. Играта е подплатена с добра предистория, а в нея пак има доста фантастични неща…

В Europe Racer ще имате шанс да се запознаете с Caesar – един от най-добрите световни състезатели и организатор на нелегални състезания. Той ви изпраща покана да участвате в една от неговите надпревари. Този път тя ще се състои в Европа и ще се наложи да обиколите по-голяма част от столиците на Стария континент, за да се надбягвате с претендентите за титлата. Естествено, вие сте поласкан, защото това е голяма чест за вас. Състезателите, допуснати да се включат в гонитбата, се броят на пръстите на ръката ви – по един от всяка държава.

До тук всичко звучи прекалено лесно, нали? Обаче не е така. Кой би разрешил на банда подивели шофьори да се гонят примерно из Лондон. Много ясно, че никой. За това

шефът на полицията на Европейския съюз (!?)

 – J.B. Black е изпратен да попречи на състезанието и да залови Caesar. Това автоматично означава, че във всеки град ще бъдете преследвани от полиция, която не прощава.

Europe Racer има определено добра история за рали. Тя би могла да се кандидатира за Оскар в категорията “най-добър сценарий на спортен симулатор”. 🙂 Най-интересното хрумване на световно неизвестните автори от Davilex е използването на eврото като парична единица, което е логично за Европейския съюз.

Идва времето, когато трябва да седнете зад волана и да се упътите към една от осемте държави, избрани от авторите. Най-интересен е отборът

Moscow Masjina (!)

чийто девиз е: “We aren’t affraid to damage our cars”. Май всеки българин е патил от съветски коли и колко се damage-ват… 🙂 Всеки един от отборите има различни автомобили, като руснаците разполагат примерно с лада “Самара”, газка и други подобни светила на соцавтомобилостроенето. Общо взето всяка нация е с присъщата за нея кола. Немците имат опели, американците се надуват с техните широки три метра понтиаци, японците залагат на скорострелните си мазди и т.н.

След като прецените кой отбор ви допада, ще можете да си изберете типа на игра – Adventure, Quick Race или Championship. Всеки един от тях има по някаква особеност. Примерно в Quick Race има Duel и Sudden Death. Няма какво да обяснявам – имената им говорят достатъчно за тях.
Adventure обаче си остава най-интересният и най-як режим за игра. В него ще се разходите из цяла Европа и ще се състезавате около известни забележителности, като Айфеловата кула, Big Ben, Червения площад в Москва, Бранденбургската порта, Колизеума в Рим и много други. Очакват ви над 20 писти и всяка е уникална с нещо. Авторите са пръснали и бонуси по цялото трасе. Най-ценни, разбира се, са евротата, с които ще можете да правите ъпгрейди по-нататък. Има Nitro-бонуси, които ви дават безумно ускорение, чат-пат ще срещате и екстри за ремонтиране на повредите.

След всяка писта ще можете да похарчите европейските си пари за купуване на нови чаркове или за поправки по возилото. В това отношение авторите малко са се поолели. Има възможност за подобряване само на двигателя, а всякакви други подробности по колата са забравени. Друга интересна идея на Davilex е преследването с полицията. Във всяка столица ще си имате проблеми не само с другите състезатели, но и с органите на реда, изпратени от лошия чичко J.B. Black. Най-якото е, че във всяка страна моделите за полицейските коли са характерни за държавата (ех, защо няма състезание и България – да видят хората по света що е лада 2105 :-)). Гонитбата с полицаите е доста интересна. Например, ако трябва да направите две или три обиколки по дадено трасе, всеки път куките ще ви причакват по различен начин. Първоначално лошите катаджии ще се опитат да ви спрат, после ще пратят две-три коли подир вас, а накрая ще направят и кордон, който запречва почти целия път… 🙂 Ако обаче карате бавно и не се блъскате наляво-надясно, полицията дори няма да ви забележи, но се съмнявам, че някой от вас ще предпочете да изпусне това забавление. Освен това по пистите ще

можете да се блъскате във влакове,

трамваи, микробуси, рейсове и какво ли още не. Въобще авторите са подготвили един добър арсенал от превозни средства, които сте срещали по света и у нас. По улиците, естествено, се движат и пешеходци, които правят какви ли не акробатични номера, само и само да не попаднат под гумите на лудия шофьор зад волана.

Сега дойде ред и за техническите данни, които за съжаление не са много впечатляващи. Графиката на играта е доста бъгава. Често ще можете да виждате през стените, ако карате близо до тях. Освен това колата ви понякога се губи из декора и при по-добър късмет може да стане и прозрачна. Звукът е доста зле. Пъркането на двигателя и истеричните викове на пешеходците са единствените ефекти, които ще галят ухото ви.

Общо взето напоследък ставаме свидетели на все повече и повече добре замислени игри, които обаче издишат в звуково и графично отношение.
Случаят с Europe Racer е точно такъв, а това май се превърна в традиция, особено за този жанр. Просто се надявам, че някой ден фирмите-производителки на този тип игри ще се усетят.

Автор: Орлин Широв