Europa Universalis

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 мар. 2001

Тази игра е куул. Супер интересна и заплетена е. Отначало не изглежда чак толкова увлекателна, но колкото повече се задълбавате в нея, толкова по-малък е шансът на следващия ден да отидете навреме на работа или на училище. При мен е лесно, защото работата ми е да играя игри, но вас не искам да ви мисля. 🙂

Като всяка подобна стратегия тук има и битки, и развиване на икономиката с

цената на големи трудности

Недоумявам само за едно нещо – защо играта се нарича Europa Universalis, след като вие имате възможност да действате по целия свят и можете да командвате много други нации, освен европейските.

Когато започнете надпреварата за контрола над света, първата ви задача е да си направите армия. След това създавате колонии. Целият свят е разделен на провинции, които постепенно трябва да завладявате и култивирате.

Основни за вашата победа, разбира се, са приходите. Съществуват четири източника на финансови постъпления – продукция, приходи от търговия, от златни мини и от такси. В бюджетния ви прозорец пише за какво и колко пари ви трябват. Най-често кесията ви изтънява заради войската и флота.

Червените числа показват, че сте на загуба, а зелените – че сте на далавера. Инфлацията пък посочва по какъв начин се влияят цените от златните мини.

В играта

има пет вида открития

които помагат на развитието ви. На първо място това са земните и морски ъпгрейди. Следва стабилността – колкото по-висока е тя, толкова по-малък е шансът за бунтове, а и парите, които се събират от такси, се увеличават. Четвъртото откритие са ъпгрейдите в инфраструктурата – чрез тях се увеличава приходът от продукцията, а петото е търговията.

Играта следва хронологическото развитие на нацията. Отгоре в менюто ще виждате календар, където се отчита ходът на времето. С “+” и “-” можете да забързате и да забавите скоростта, с която се сменят месеците и годините.

Ъпгрейдите се откриват с течение на играта (времето). Можете да ги получите и чрез опция “моментно откриване”, но на двойна цена. Позволено ви е да ползвате това удобство само един път в годината за всеки един от ъпгрейдите.

Когато изберете някоя колония, в лявата част на екрана се вижда изглед от града на съответната провинция. От таблото над града получавате информация за прихода, който провинцията дава годишно (лявата стойност) и за онова, което изпраща в главния търговски град (дясната стойност), където парите могат да бъдат получени, само ако в него вече са изпратени ваши търговци.

Главният търговски град е ключов за играта. С течение на времето ще придобивате няколко такива града. Това, което го отличава от останалите градове, е възможността вие и всяка друга нация да делегирате търговци в него, като парите, които печелите, се разпределят пропорционално в зависимост от броя им.

Всички провинции в играта принадлежат на главния търговски град и изпращат своя приход към него. Във всеки главен град може да има до 20 търговци, всеки от които заема до 5% от парите в него. Тази стойност се модифицира спрямо търговското ниво.

Когато сложите в един търговски център шестима търговци, получавате монопол и взимате всички пари – вашите плюс тези от празните места до 20. За да направите търговец, трябва да имате първото търговско ниво. Нов главен търговски град се създава, като се завоюва провинция, която е много далеч от вашата империя.

Корабите

Те имат ключова роля в тази игра. За да можете да разширявате империята си, трябва да завладявате другите континенти. Можете да създавате военни кораби още от самото начало, а за построяването на транспортните, с които да пренесете войски за изследване на вътрешността на континента, ви трябва един ъпгрейд на морската технология.

Има три вида кораби – военни, транспортни и галери. Бойните имат добри военни качества, но не могат да пренасят много войници. Другите два вида нямат бойна сила, но могат да бъдат натоварени с много морски пехотинци. Галерите са по-евтини, но трябва да се отбележи, че могат да се движат само в Средиземно, Черно и Балтийско море. Ако се опитате да ги използвате някъде другаде, те бързо потъват.

За да натоварите войските на кораба, първо трябва да го изкарате от пристанището, а после да маркирате войниците и с десен клик да ги качите в плавателния съд.

Ако оставите кораба в открито море, има опасност той да се износи. Бойните единици в него търпят загуби вследствие на умора, болести, липса на храна и т.н. Факторите, от които зависи износването на кораба, са дългия престой в открито море, бушуващите бури или заледяването. Износването се намалява, ако корабът се намира близо до земя или приятелско пристанище. Ако на плавателния съд има войски, те ще понесат същото износване, както и той. В случай че износването на кораба стане критично заради дълъг престой в морето, бързо трябва да отидете в приятелско пристанище.

За да развиете икономиката си, трябва да откривате все повече нови земи, на които да основете колонии или търговски центрове.

Търговските центрове са много по-евтини и често пъти се радват на по-голям успех от колониите. Те прибавят много по-малко към златото ви, но дават същите приходи към главния търговски град, пък и винаги можете да ги превърнете в колония.

Не си правете илюзии

че няма да ви нападат често. Броят на вашите легиони е отбелязан върху самите войничета. Ако имате късмет да сте надалеч от враждебна нация, това може би ще ви помогне да се стабилизирате в началото. Иначе бързо ще загинете, дори и при най-лесно ниво. Но така е и в живота, нали? Едни имат по-голям късмет от други. Когато обявявате война, точките ви за стабилност автоматично стават на минус три. Това води до бунтове сред населението и намаляване на приходите от данъци.

Превземането не е единственият начин за победа – можете да присъедините територии и по дипломатически път, но това е свързано с множество трудности. Например трябва да направите сватба между царските семейства, които пък да са от една и съща религия, да чакате десет години и други такива неприятности.

Преди да нападнете колония, първо вижте дали местното население е агресивно. Ако то е добронамерено, не е нужно да го избивате, тъй като е почти сигурно, че след време само ще се присъедини към вас и популацията ви ще нарасне.

Графиката на играта е добра, авторите са се постарали да направят хубава и интересна стратегия. Препоръчвам я на всички, които харесват жанра.

Автор: Свилен Енев