Eurofighter Typhoon: Operation Icebreaker

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2002

Дълбоко в северните води на атлантическия океан се намира неголямо парче суша, което е известно със своята силна вулканична активност. Името на покритото с бълбукащи езерца и гейзери място е Исландия. В общи линии въпросното късче земя е интересно единствено с ограничената си човешка популация и с факта, че е превърнато в една от най-големите военновъздушни бази на НАТО. Затова не е никак чудно, че един от хубавите симулатори, излезли през последните месеци, беше посветен именно на този вулканичен остров. Името на играта бе Eurofighter Typhoon.

Та в наши дни, някъде около лятното слънцестоене, на бял свят се появи и идейното доразвитие на играта под името Operation Icebreaker. По същество произведението не представлява “част втора”, а просто сериозно дебъгната и поразкрасена версия на оригинала. Единственият елемент, при които са настъпили някакви по-осезаеми нововъведения, е сценарият. В оригиналната игра през 2015 г. между Русия и НАТО избухва миниатюрна война. Основната зона на действие в Eurofighter-а бе споменатият по-горе остров Island. В настоящия симулатор присъства не само началото, но и продължението на конфликта. В него се разказва за това как над Исландия се развява флагът на Червената армия, а западняците са изтласкани по самолетоносачите си. В общи линии целта, пред която играчът се изправя, е да стегне разнебитените си сили и да обърне хода на действието.

Екип

Както и в оригиналната игра, и тук в основата на действието седи групичката пилоти, управлявани от геймещия. При желание човек може да застане лично на мястото на всеки един от летците. Интересното при Operation Icebreaker е, че в началото ситуацията е доста мрачна. От целия ви подвластен екип е останал само един единствен боеспособен пилот.
Останалите са или в плен или катапултирали нейде из морската шир и очакващи спасение. Единственият първоначален и сериозен съюзник е собственият ви самолет. Въпросният изтребител, разбира се, е въоръжен до зъби Eurofighter, който според всеобщото мнение е едно от най-силните съвременни средства за бой в небето. Пуцалата, с които машината е комплектована, са разнообразни, а управлението й е повече от удобно.
Един от плюсовете на играта е, че воденето на въздушните сражения се намира в златната среда между аркадите и свръхреалистичните симулации.

Картинки

Като друга червена точка могат да се отбележат свястната графика и качественият звук. В Operation Icebreaker са вместени някои нови атмосферни ефекти. Най-забележителни са силните бури, светкавиците и стичащите се по стъклото на кокпита водни пръски. Останалите картинки – самолети, ракети и терени са хубави, но не твърде хубави, и някои от по-новите симулатори (IL-2, Jane’s Attack Squadron) предлагат една идея по-добра визия. За сметка на това звуковите изпълнения на подобрения Eurofighter са повече от прекрасни. Аудиоефектите от дъжда са едни от най-впечатляващите, които съм чувал някога. Същото важи и за всички останали всевъзможните жужения и взривове.

За финал мога да кажа само, че играта е повече от хубава. Тя е един от най-добрите реактивно-самолетни симулатори, излизали последната година. Ако сте попадали на първата част и сте я харесали, то Operation Icebreaker е задължителна. Макар и новостите да не са чак толкова много, допълнителната кампания е нещо, което наистина би си струвало изиграването.

Автор: Сергей Ганчев