EURO 2000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

След като преди няколко месеца излезе поредното издание на добре познатата ви поредица FIFA 2000, сега каталогът на лидера в спортните симулации EASports се допълни с ново заглавие, посветено на предстоящото Европейско първенство по футбол. Играта е наречена EURO 2000 и в нея няма да имате “щастието” да попаднете в света на американската Major Soccer League, да се състезавате с екипа на Папуа Нова Гвинея или да се борите за честта на някое световно неизвестно футболно клубче от Обединените Арабски Емирства. Този път хората от Electronic Arts правят сериозен реверанс към феновете на най-популярния спорт от нашия континент, като им предлагат чудесната възможност да прекарат вълнуващи часове с всичко добро (или не чак толкова) от еврофутбола. ЕВРО 2000 за първи път ще се провежда едновременно в две държави – Холандия и Белгия и както вече знаете, за кой ли път нашият национален отбор не можа да намери място сред класиралите се за този най-голям европейски футболен форум. Затова сега спокойно можете да поправите слабото представяне на националния ни тим и поне във виртуалната футболна фиеста да си осигурите малка доза национално самочувствие.

През последната година се появиха много както като количество, така и като качество футболни симулации, но всички те бяха много далеч от нивото, характерно за продуктите на ЕА Sports. Това беше неоспорим факт до появилото се в края на миналата година Microsoft-ско отроче наречено International Football 2000. Това заглавие, част от новата стратегия за инвазия в пазара на развлекателен софтуер, се отличаваше с приличен геймплей, добър звук и много качествено графично оформление. Това далеч не бе достатъчно, за да разклати железните позиции на поредицата FIFA и макар да постигна скромен успех, беше практическо доказателство, че е възможно да бъде направена прилична футболна симулация, която да не започва с логото EA Sports. Интересен беше също така и фактът, че въпреки липсата на лицензно споразумение с Международната футболна федерация, Microsoft успяха да изпреварят тематично конкурентите си и независимо от измислените имена на футболистите тази игра беше ориентирана към квалификациите и самото ЕURO 2K.

Всяка нова FIFA се очаква с голям интерес от почитателите на виртуалния футбол, но най-често задаваният въпрос е какво ново може да се намери в поредното издание. А краткият и ясен отговор гласи: “Почти нищо”. Тази футболна симулация е поредното доказателство, че в EA Sports, освен че знаят как да правят добри игри са наясно и с това как по най-добрия начин да измъкнат парите на запаления по компютърния футбол геймър.
Интерфейсът е променен значително, но запазва познатата прецизност, опростеност и интуитивност, така че не би създал проблеми дори и на хора, които за първи път се сблъскват с тази поредица. Възможностите за игра са почти същите. Първата е така нареченият приятелски мач. В него можете да се срещнете със съперник по избор и да прецените какво ниво на трудност да изберете, така че да не изпаднете в положението да докосвате топката само когато я вадите от мрежата си. Вторият вариант – EURO 2000 съдържа в себе си целия квалификационен цикъл и същинската част на това така вълнуващо футболно събитие. В Challenge можете да създадете турнир с избраните от вас отбори и по пътя на прякото елиминиране да излъчите победителя. В така наречения Golden Goal мачът продължава до момента, в който единият от противниците отбележи предварително определеното количество голове. Както сами можете да се досетите, така се отварят интересни хоризонти за игра в мрежа. Skill Drill пък е изпитание за техническите ви възможности. Тук ще трябва да изпълните перфектно различни футболни елементи като най-разнообразни финтове, шутове, пасове и други. Всичко това е една чудесна тренировка преди да се впуснете в истинската битка на терена.  Неприятна новост е, че в поредния епизод от тази футболна симулация вече няма да можете да внасяте промени във физиономиите на играчите, в стила и цветовата окраска на екипите им. Не знам по каква причина авторите са се отказали от тази опция, но при всяко положение така играта само губи част от очарованието си. 

По отношение на графиката в EURO 2000 е запазено и доразвито всичко добро, което видяхме в зимното издание. Детайлността на футболистите е станала много по-висока. Налице е по-голямо разнообразие във физиономиите, както и наченки на реализъм в мимиката на футболистите.

Движенията им в сравнение с по-старите издания са доста по-плавни, накъсванията са сведени до минимум. Почти перфектно е оформлението на терена и пресъздаването на различните климатични условия. Снегът, дъждът, отблясъците от слънчевата светлина, меките сенки от изкуственото осветление и раздвиженото небе не могат да компенсират липсата на истинска футболна атмосфера на стадиона. Публиката все още подскача стереотипно и на практика липсват почти всички атрибути като факли, ракети, димки и т.н., които правят от футболната среща незабравимо преживяване. Разбира се, ако от EA Sports бяха включили и това в иначе добре изпипаната симулация, щяха да се покачат драстично системните изисквания, което пък от своя страна щеше да намали чувствително броя на потенциалните купувачи.

Звукът в EURO 2К не се отличава с почти нищо ново. Коментарите за пореден път са безкрайно скучни, скандиранията на публиката са почти еднакви за всички мачове, а надеждите на феновете, че авторите ще направят известни промени в това отношение, очевидно ще се отложат за следващата част от футболната симулация.

В EURO 2000 бутоните, с които ще контролирате движенията на футболистите, са същите, с които вече сте свикнали, така че няма да ви се налага да предефинирате контролите или пък да заучавате новите им позиции. Тактическите и стратегически схеми са същите и всяка промяна в игровата постройка на играта веднага намира израз в реалното положение на събитията по терена. За да разчитате на краен успех, ще трябва доста гъвкаво да променяте тактиката на вашия отбор. Това се допълва и от различните умения и качества на отделните тимове. Като критерий за силата на отбора е определящо мястото, което той заема в непрекъснато обновяващата се класация на FIFA. Така ако един срещу друг са противопоставени отбор от челната десятка и такъв от края на класацията, веднага ще усетите разликата в класата. По-слабите отбори правят непрекъснато досадни грешки както в защита, така и в нападение.
В EURO 2К ще забележите сериозно подобрение на изкуствения интелект. Отбелязването на голове от стандартни положения е възможно само на най-ниското равнище на трудност. Ако изберете обаче нивото Professional или World Class, това става почти невъзможно, тъй като компютърните футболисти се движат доста бързо, покриват зоните, в които действате и успешно блокират опитите ви за показване на индивидуална игра.
Впечатление прави и това, че виртуалният ви противник също е в състояние да променя тактическата си схема според актуалната ситуация на терена.

Новото творение на EA Sports много малко се отличава от видялата бял свят в края на миналата година FIFA 2000. Различното в EURO 2000 е ограничено единствено и само до сюжета, но както показва практиката, и това е напълно достатъчно основание за почитателите футболните симулации да направят всичко възможно да се сдобият с новото издание на традиционно качествената игра.

Автор: Владо Георгиев