Escape from Paradise City

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 дек. 2007

Това е една доста противоречива игра, забранена на лица под 18-годишна възраст. Въпреки че сте добрият персонаж, който се бори за спасяването на света, в негово лице няма да сте лишен от пороци, като злоупотреба със забранени вещества и алкохол, както и безцеремонни убийства. Така че ако гореописаните неща ви смущават, хич и не си помисляйте да инсталирате играта. Тя вероятно ще разруши вашата психика и може да ви превърне в нещо като ученика-убиец, за който ви разказваме на страница 75.

Независимо от полемиката, съдебните процеси, заклеймяването и скандалите, гангстерската тематика продължава да намира място в света на компютърните игри. В това заглавие разработчиците периодично ще ни показват очевидното могъщество на мафиотския кръсник Дон Капоне и други известни и неизвестни бандюги и пласьорчета. В историите за организираната престъпност няма нищо учудващо – те са практически взети от реалния живот. Като поизмениш малко имена и фамилии – и ето, не е нужно дълго да се трудиш над сюжета.

Сега е време да видим какво ни е приготвило датското студио Sirius Games.

Историята

Щабквартирата на АНБ, 2009 г. Могъща структура, наричаща се „Вечност“, пуска своите пипала в правителства и икономики на повечето от най-големите държави в света. Целта на организацията е проста – тотално господство. Огромно количество опити да се проникне в нея завършват с провал. В един момент обаче от разузнаването съобщават, че един от лидерите на „Вечност“ пребивава в град с названието Парадайз Сити. За неговото залавяне АНБ привиква своите най-добри агенти. Вие сте един от тях. Целта ви е човек, когото се подвизава под името „Р“. Носят се слухове, че „Р“, както и всички водачи на „Вечност“, притежават необясними сили. Всъщност тези данни официално не са потвърдени.

Геймплей

Escape from Paradise City е уникален коктейл от ролева игра и реално-времева стратегия, която се развива на фона на огромен град, живеещ свой собствен живот. Вие можете да играете като агента на АНБ Миа Ксан, уличния боец Джеки Слейтър или градския предприемач Борис Чехов. Убеден съм, че ще почувствайте преимуществото на уникалната система за развитие на персонажа и задоволството от възможността да управлявате цял град.

Сложната схема за развитие на персонажите е с повече от 50 уникални умения, които трябва да подобрявате все повече и повече, за да можете да си купувате нови оръжия и предмети.

В менюто можете да видите характеристиките си. Там са описани функциите на тялото, възприятията, подвижността, концентрацията и чарът ви. С различни скилове и артефакти, както и с трупането на точки опит, вие ги подобрявате и увеличавате капацитета им. Героят ви има още т.нар. „отличителни черти“ – такива са например способностите му на добър стрелец, хитрост при търговията и други.

Постепенно ще се издигнете на върха на славата в града, в който задължително трябва да бъдете талантлив бизнесмен и боец. Ще разширявате своята империя, обхващайки конкурентни територии и усвоявайки техните ресурси. Ще откриете също така, че можете да купувате

дрога и питиета

При всяко убийство на гангстер можете да намерите най-различни видове наркотици, които да продавате, заменяте или употребявате.
Сред плюсовете на играта е, че можете да се забавлявате с приятели в различни мултиплейърни режими. Впечатляващи са спецефектите, които включват симулация на различните годишни условия, а така и на целия жив и дишащ град. Слънцето изгрява и залязва, вали сняг или дъжд, духа вятър, настроенията се сменят постоянно, с което и вашето усещане за Парадайз Сити. Въпреки това графиката е леко зърнеста и няма необходимото за съвременна игра качество…

А дали зад онзи ъгъл се крие някой гангстер? Не, не очаквайте съспенс, никой няма да ви стресне, защото бандите се виждат на самата карта на града горе вдясно. Но ако се решите да ги нападнете, дали ще се справите с техните оръжия и ловкост? Дали ще имате по-добри рефлекси? Дали ще имате по-добри оръжия и дали ще бъдете жесток или жалостив? Всичко това зависи само от вас и вашите решения.
Значителен минус, поне за мен, е

нереалистичността на сраженията

– когато се биете, заставате срещу група от примерно четири човека, като единият ви бие с юмруци, друг с бухалка, а останалите стрелят по вас с пистолети. Въпреки това вие не само не умирате веднага, но един по един ги разстрелвате с по няколко куршума всеки, докато се стопи зелената линийка за живота им.

Така или иначе, ако не сте най-критичният човек на света и ако сте фен на BGMafia, със сигурност сте попаднали на заглавие, което значително превъзхожда вашия фаворит както като концепция, така и като графика и геймплей. Не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая приятен фън.

Автор: Свилен Енев