Escape from Monkey Island 4

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 дек. 2000

Това е материал, писан от един обикновен човек за един не дотам обикновен пират… Ако въобще може да се каже, че е такъв!

Драги читатели, моля обърнете внимание на героя, който заема главното място в това невероятно приключение. То е изпълнено с пирати в безсрочен отпуск, със съкровища, скрити на такива места, че ВЪОБЩЕ не могат да бъдат открити, с опасни авантюри, които винаги се случват на някой друг, и с жени, които в легнало положение са по-високи. И кой е на върха на всичко това? Човекът, който поражда конфликти навсякъде, където се появи. Личността, влязла в историята на мореплаването с рекорд за най-много потопени кораби за най-кратко време. Персоната, омаяла маса дами по всички карибски острови, разчитайки само на способността си да говори като първокласен сваляч (и на безспорния си чар, разбира се :)). Няма грешка това е…

Aхой!

The аlmighty pirate Guybrush Threepwood is back…

Завръща се и то не как да е. Той пристига с гръм и трясък на малкия екран на нашия компютър – изцяло променен и нов човек. Lucas Arts наистина са направили нещо добро, нещо, което заслужава да се нарече продължение на безсмъртната сага за Пирата на Седемте морета – Гайбръш Трипууд. Отърсил се от старата страст за слава (де да беше точно така), той вече се е отдал на съвместен живот с любимата си Elaine и е на път за родния Melee Isand.

Но неочаквано, потънал в мисли за старите времена и приключения, Гайбръш осъзнава, че корабът му е превзет от пирати, а той самият, е вързан за мачтата. Е, колко пъти сме го спасявали от подобни ситуации! Да не забравяме, че проблемите са негова втора природа. И от тук започват, или по-точно продължават вашите негови приключения. Няма да ви кажа как, но успявате да потопите атакуващия пиратски кораб и благополучно да достигнете да заветната цел – милия и премил Melee Island.

Но пристигайки, любимата маймунка на Илейн ви съобщава за някаква нова каша. Случило се е нещо много лошо и нередно. Оказва се, че гражданите решили, че губернаторката Еlaine е мъртва. Те са наели човек да срути имението й. Имате късмет, че по това време още на са открити булдозерите и багерите. Населението е платило на един грозен и недодялан пират да събаря къщата с катапулт. Той обаче е толкова калпав, че успява да оцели само кактуса, разположен на 20 метра вдясно от постройката. И ето го и първото предизвикателство:

да кажем “не”на деструктивните действия!!!

Но изниква и друг проблем – след “смъртта” на губернаторката трябва да се избере нов градоначалник. Налага се да се проведат избори, освен ако… не се докаже, че Илейн в действителност е жива. Единственият начин това да стане е като представите подходящо удостоверение. За най-голяма радост на любителите-мореплаватели то може да се вземе единствено от адвокатите на съседния остров.

Гайбръш, естесвено, не е очарован от идеята, но кой може да устои на красотата и чара на молещата го Илейн? И хайде на път! Героят сбира банда юнаци и се впуска отново в разтърсващи приключения и кървави битки за чест и слава… А уж се беше оправил :-).

И горе-долу от този момент се започва с

обърквациите, сложните главоблъсканици и проблемите

И не си мислете, че ще ви е лесно. Още от самото начало ще трябва да разрешавате трудни задачи. За да не ви развалям кефа от играта, ще започна с нейните недостатъци. Ако небивалият успех на предишните части се дължеше на суперлогичните и интуитивни куестове, сега май авторите са се попрестарали. Има места, където ще ви се наложи да обикаляте като гламави и да търсите решение на нещо, което не ви е съвсем ясно. Гадно е наистина… удоволствието се разваля, а до голяма степен самочувствието ви се понижава. Поне аз, изпълнявайки успешно дадена задача по хитър начин, се възприемам като “най-умния и велик” човек на планетата. А като се лутам два часа без цел и посока, се чувствам малко тъп и безполезен за човечеството :-).

Но не се стряскайте, това се случва само на две или три места в цялата игра. Ако приложите старата и изпитатна система – “всичко с всичко” (пробвате да комбинирате всеки предмет с другите), ще успеете да се преборите с тези безумно скучни положения. Малко help, понеже се измъчих да търся как се комбинират неща от инвентара. Най-накрая открих – активирате го и натискате U, след което предметът слиза под другите и вече може да се комбинира!

Ще има и моменти, в които най-случайно ще намирате търсена от вас вещ, въпреки че ще сте минавали през това място над сто пъти. За улеснение ще ви препоръчам да се оглеждате – предметите, които могат да се взимат, са по-ръбати от другите. И като казах ръбати, се сетих за графиката. Най-прелестните и сладки рисунки, появявяли се някога на мониторите на хората, които харесват куестове!

Графиката е страхотна

и няма да ви писне дори след обещаните от авторите около 60 часа геймплей. Тя е великолепна, очарователна и невероятна. Дизайнерите наистина са се потрудили, за да получим това, което виждаме сега. Къщите са като излезли от анимационно филмче, небето като захарен памук, а парковете – като райски градини. За разлика от тях обаче, героите (РС-та и NPC-та) са направени доста ъгловато. Това въобще не е проблем, напротив – изглеждат много симпатични и комични.

Изпадайки в захлас, забравих да спомена най-важното – Гайбръш вече се е адаптирал към най-новите 3D технологии и е изцяло триизмерен, също както и целия екип от герои, героини и декори. В тази част отново ще срещнете стари познайници: Вуду Жрицата, Отис, Карла и много други. Това е добър ход от страна на авторите, защото така са постигнали един цялостен и завършен свят. В него всеки живее свой собствен живот, който малко или много се преплита с живота на останалите.

За уникалната атмосфера допринася, разбира се, и невероятната музика. Много весели и същевременно успокояващи мелодийки, които въобще не омръзват. Освен това всеки герой е озвучен по перфектен начин – със свой собствен глас, който напълно отговаря на характера му. Като цяло в графично и звуково отношение авторите са постигнали нещо невероятно. Това, което са искали да направят в предишните две части, е събрано накуп, че и подобрено. По отношение на тези два критерия по-добър куест не е излизал досега. В това свое твърдение съм 100% сигурен!
Малко странно е, че Escape From Monkey Island 4 се играе изцяло с клавиатура. Включена е възможност за управление с joypad, но нямах възможност да я изпробвам. В първия момент това може да ви се стори малко странно, но впоследствие ще привикнете и ще видите, че не е неудобно. Така

Мonkey Island заприличва повече на adventure,

отколкото на истински куест, въпреки че няма характерните черти на adventur-а. Lucas Аrt са направили доста промени в геймплея. Всеки, който е играл предишните части, вероятно си спомня Insult Combats. Това бяха битки, които се решаваха не с бой, а с надговаряне. Целта беше да се отговори смислено на въпрос на противника или вашият отговор да се римува с питането. Тези битки преди се срещаха на едно-две места в играта. Сега ги има поне по два пъти на Act и са доста по-трудни.

Най-голямото предизвикателство обаче е The Monkey Kombat (нещо като Mortal Kombat, само че с повече маймуни :-)). Ще ви се наложи да го минете, за да превъртите играта. Така че тези, които не харесват този начин за водене на битки, да не се захващат въобще с EMI4. В него ще проведете серия Insult Combats, които наистина ще ви вземат здравето. А иначе в играта този дуел няма да бъде само с мечове. Примерно още в самото начало ще се наложи да играете Insult Arm-fight (канадска борба).
А иначе добрият стар Monkey Island си е същият – пълен с лафове и закачки. Хуморът отново е на доста високо ниво и лично за мен си остава най-готиният в този тип игри. Ще чуете доста шантави игри на думи, които за съжаление са непреводими на български. Гайбръш се е заредил с маса нови майтапи и е останал същият наивник и сладур. Винаги, когато си отвори устата, казва нещо, което кара дори и най-сериозните геймъри да разцъфнат с усмивка на лицето.

Lucas Arts определено са успели да направят играта, която всички отдавна чакаме. Промяната в геймплея, по-трудните и понякога нелогични куестове са част от недоизпипаните неща. Но иначе едва ли ще има разочаровани. Новата графика и феноменалният звук са може би едни от най-хубавите в жанра. Така че включвайте вашето PC и подхващайте новите приключения на Гайбръш Трипууд!

Автор: Орлин Широв