Enter The Matrix

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Чук-чук! Здравейте. Аз съм, не се притеснявайте. Радвам се, че най-накрая успях да осъществя връзка с вас. Часът настъпи. Време е сами да “пречупите” правилата. Да влезете в Матрицата. Усещам, че във вас се крие голям потенциал. И сега е ваш ред да тръгнете по следите на белия заек. Бунтовниците имат нужда от вас! Всички ние имаме нужда от вашата помощ. Зион, последното истинско убежище на човеците, е застрашено. Двеста и петдесет хиляди сонди са открили местоположението на подземния град и точно в този момент си проправят път към него с една единствена цел – пълно унищожение. Времето е малко, ако въобще разполагаме с такова. Ще се изправите ли срещу Агентите? Ще успеете ли да предотвратите разрушаването на Зион? И имате ли куража да влезете в Матрицата? За вас това не би трябвало да e избор, а начин на живот. Но знайте, че ако се провалите, Нео също се проваля. Затова имайте смелост и оставете страха зад себе си, защото това е единствената надежда за оцеляване. Готови ли сте? Започваме!

Добре дошли в Enter The Matrix

Това е едно невиждано досега приключение. То е създадено и режисирано от братята Уашовски, написали не само сценария на Martix: Reloaded, но и сюжета на играта. Именно благодарение на тяхното гениално въображение се ражда идеята за Матрицата и всичко, свързано с нея – филмите, аниме-версиите и дори тази игра. Но едва ли има смисъл да ви обяснявам за какво точно става въпрос. Защото, за да повярвате в Матрицата и за да разберете какво е тя, ще трябва да я видите със собствените си очи.

Преди да се впуснете в изпълнението на отделните мисии, ще се наложи да решите с кого точно искате да играете. Може да избирате между двама души: Ниоби и Призрак. Това са двама от второстепенните герои от “Матрицата: Презареждане”. Те имат по-скоро епизодични появи в филма, но както и сами ще се убедите, играят ключова роля за хода на събитията. Интересното в случая е, че ще имате възможност да погледнете историята във втория филм на братята Уашовски през погледа на двамата герои и да видите как техните действия се отразяват пряко на събитията в “Матрицата: Презареждане”. Всъщност Enter The Matrix е паралелно развиващ се сюжет, който постоянно се преплита с оригиналния сценарий.

Ниоби е капитан на малкия боен кораб “Логос” – най-бързата машина във флотата на Зион. Тя е бивше гадже на Морфиъс и настояща любовница на бунтовническия командир. Призрак пък е нейният първи офицер, нещо като еквивалента на Тринити. Той е духовен войн и експерт с почти всяко огнестрелно оръжие. Ниоби е ненадминат майстор в управлението на каквито и да били превозни средства и превъзходен боец в ръкопашния бой. С кого от двамата персонажи ще играете, зависи изцяло от вас. Всеки от тях притежава що-годе различен стил на поведение и използва различни бойни техники в ръкопашния бой. Макар и повечето от мисиите им да се припокриват едно към едно, има и такива, в които пътищата на двамата се разделят напълно. Така че ако искате да изпитате цялата мощ на Enter The Matrix, ще трябва да превъртите играта и с двамата персонажи.

Див и зрелищен екшън 

Да не казвам голяма дума, но едно деветдесет процента от времето ви ще премине във водене на битки. Но не какви да е. Те са същинско удоволствие и маниакално зрелище, особено за хората, които имат по-специално отношение към бойните изкуства. Системата за млатене е доста оригинална. И двамата герои владеят близо четиристотин различни бойни хватки и движения. Звучи малко налудничаво, нали? Но е реалност. Типът удар, който Ниоби или Призрак нанасят, зависи от изключително много фактори – срещу кого се биете, на какво разстояние се намира врагът, каква поза е заел и как точно ви напада, има ли някакви предмети около вас, държите ли оръжие (и ако да, какво е то) и т.н.

Освен това и двамата могат да изпадат за кратък период от време в специално състояние, наречено “съсредоточаване”. Когато това стане, ще можете да фокусирате цялата си енергия и всичко около вас ще започне да се движи на забавени обороти. И именно в този момент ще може да подчините гравитацията и да “пречупите” правилата на Матрицата. Ще тичате по стени, ще изпълнявате налудничави салта във въздуха и превъртания встрани, напред или назад, ще правите гигантски скокове и междувременно ще стреляте, ще отбягвате куршуми и прочие. Наистина, възможностите са огромни, но за жалост можете да се концентрирате за твърде ограничен период от време. И именно това прави Enter The Matrix оригинална и увлекателна.

Не мислете обаче, че всички тези каскади и бойни техники са трудни за изпълнение. Напротив. Тяхното прилагане е повече от елементарно. Освен стандартните четири копчета за управление (напред, назад, наляво и надясно) движенията и ударите се изпълняват с помощта на още три допълнителни бутона – за стандартна атака, за алтернативна и за захват/блокиране. Всичко останало е въпрос на изброените по-горе фактори и на правилните комбинации, чието откриване е оставено изцяло във ваши ръце.

Какво друго?

В определени етапи от приключението на няколко пъти ще се наложи да поемете управлението на автомобил, за да се впуснете или в бясно преследване на някого, или за да се опитате да избягате от неприятеля. А ако играете с Ниоби, в самия край на Enter The Matrix ще пилотирате и футуристичния летящ боен кораб “Логос”.

Враговете, с които ще водите битки в Enter The Matrix, не са чак толкова разнообразни, колкото ми се искаше. Първоначално най-често ще се наложи да раздавате тупаници на полицаи. В един момент от играта ще се изникнат и специалните части. Така или иначе, те се появяват на относително големи групички и имат достатъчно силно развит изкуствен интелект, така че да бъдат предизвикателство дори и за вашите необикновени бойни умения.

Напълно естествено е да очаквате, че по пътя си ще се срещате и с Агенти. Те обаче са изключително трудни противници. Както и във филма, пазителите на Матрицата не могат да бъдат ликвидирани, а само забавяни. Освен че успяват блокират почти всеки удар, ако не използвате умението за фокусиране на енергията си, Агентите са буквално неуловими за куршуми. Така че повечето ви срещи с тях ще преминават по следния начин – вие спринтирате с всички сили, а те вървят по петите ви, пресрещат ви и засипват с порой от куршуми. Е, поне веднъж ще можете да си направите кефа и да изхвърлите с шутове един Агент от търбуха на летящ във въздуха товарен самолет.

Ще срещнете и някои малко нестандартни врагове. В няколко нива ще трябва да забивате и колчета в гръдния кош на някакви създания, силно напомнящи на вампири. В този момент играта малко започва да прилича на сценка от филма “Блейд”. Ако вече сте гледали Matrix: Reloaded, сигурно знаете, че това са слугите на Мерувинга. Ако не сте, бегом към към най-близкия киносалон, където го дават. 🙂

Оръжията в Enter The Matrix са поне две дузини. Те са смесица от реално съществуващи и напълно измислени и са основен елемент от геймплея на играта. Но за да има баланс между ръкопашния и огнестрелния бой, показателят “съсредоточаване” е създаден така, че да се възстановява много по-бързо, когато се млатите с крака и ръце, отколкото като стреляте с пушки, пистолети и картечници.

Хакване

Освен всичко, споменато до момента, Enter The Matrix притежава и още един уникален режим на игра. Става въпрос за т.нар. хакване. То симулира работа с компютър в нещо подобно на DOS среда. В самото начало имате достъп единствено до drive A:. На него ще намерите няколко директории, които съдържат различни подсказки и разни команди като cls (чисти екрана), echo (повтаря написаното), read (чете текстови файлове), reboot (рестартира “компютъра”) и т.н. Чрез тях ще трябва да откриете достъпа и до други дискове. Работата е относително опростена. Така например командата “dir а:” ви показва наличните директории в drive a:. А “dir a:system” пък файловете, които се намират в директорията system. Колкото по-надълбоко прониквате в системата, толкова по-нови неща може да правите. Например в един момент ще имате възможност да зареждате всякакви допълнителни оръжия по ваш избор директно в Матрицата и да пишете различни чийтове. Или пък да даунлодвате нови умения, едно от които е боравенето с меч. Докато хаквате, ще чатите с Тринити, ще проверявате своята поща, ще слушате гласови съобщения от Нео, ще нареждате нещо като пъзели и т.н. и т.н. Въобще ще се чувствате почти като същински хакер.

Филмирани сцени

Друго нещо, което прави Enter The Matrix невероятно ефектна игра, са множеството филмирани сцени (дело на братята Уашовски), които се появяват след някои мисии. Тяхната обща продължителност е приблизително цял астрономически час! Някои от филмчетата са заснети специално за случая, а други (например сцената, в която два камиона се сблъскват и се взривяват) са взети директно от “Матрицата: Презареждане”. Едва ли има нужда да ви казвам, че ролите в тях се изпълняват от актьорите, които сме виждали в “Матрицата”. 

Графиката на Enter The Matrix е много добра, но не е от най-революционните неща, на които съм попадал през живота си. Въпреки това тя има с какво да ни впечатли. Движенията на хората са изработени с изключително прецизен motion capture от истински професионалисти. Бойните техники са направени под надзора на същите хора, създали хореографията на ръкопашните схватки във филма. Докато се сражавате, почти всичко около вас се троши на парчета. Колоните се рушат от обсипващите ги куршуми, шкафчетата на мъжката съблекалня се “гърчат”, докато раздавате ритниците  на техните потребители, прозорците се разпадат на малки стъкълца и т.н. 

Enter The Matrix е

“история в самата история”

Но въпреки, че се основава на събитията във филма, играта много често излиза и извън рамките на неговия сюжет. Така че ако искате да научите цялата история на втората част от фантастичната трилогия на Анди и Лари Уашовски, ще трябва да превъртите и Enter The Matrix. Това е една наистина маниакална екшън игра. Вярно е, че структурата на нивата е малко еднообразна (вървите и се млатите), а мисиите не съдържат каквито и да било пъзели. Но това няма никакво значение, тъй като, повярвайте ми, именно битките правят Enter The Matrix изключително зарибяваща и увлекателна. А към тях прибавете и невероятната история, множеството филмирани сцени и култовото музикално и звуково оформление. Без коментар. Безспорно Shiny Entertainment са се справили отлично. Но какво можем друго да очакваме от компания, създала хитове като Earthworm Jim, Sacrifice, MDK и Messiah? Вижте Enter The Matrix и ще повярвате във всяка моя дума.

Автор: Владимир Тодоров