Empires Earth

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2001

Така си и знаех – за цяла година излезе само една стратегия, която ме накара да се вманиача – Зевс. А сега в един месец изведнъж се пръкнаха цели две велики игри – Civilization и Empire Earth. Защо ли става така, ще попитате. Сигурно причината е, че настъпва мразовитият декември, когато хората ще стоят на топло пред компютъра и ще геймят. Не е нужно да си Ерик Гудман, за да знаеш това.
А кой е Ерик Гудман? Това е един гений, известен още като мистър Гринч, който живее в Кеймбридж и е разработчик на култовата Age of Empires. Съосновател е на Esemble Studios заедно със своя брат. След излизането на знаменитата стратегия той напуска Майкрософт, за да основе Stainless Steel Studios, където създава последното си творение Еmpire Еarth.
Наистина ли Еmpire Еarth е велика като Age of Empires? Първоначално не вярвах, че ще е така. Всъщност новата геймка е не по-малко впечатляваща. Сигурно искате да знаете какво я прави различна от останалите стратегии.

Мащабността й надминава всички очаквания

– 200 бойни единици, период от 500 хиляди години – от откриването на огъня до лазерните технологии, 14 различни епохи, като можете да започнете от която си поискате. Трябва да споменем и за много успешната 3D графика, специалните светлини, прекрасните терени…
Както в Civilization, действието в Еmpire Еarth се развива от праисторическата ера до съвремието. Дори нещо повече – в наноерата на 22 век. Имате възможността да управлявате или да развивате реално съществуващи нации, като например гърци, англичани, французи или пък германци. Българи естествено няма, което е обидно като се има предвид, че държавата ни е втората в Европа и единствената, запазила своето име от създаването си. Но пък можете да създадете своя собствена култура с уникални атрибути, като избирате между 100 характерни черти на цивилизацията. В случай че обичате да колонизирате или завладявате заобикалящите ви територии, да основавате нови селища, да планирате и строите оградени със стени градове, храмове, болници (да, тук има болница), да пазите и развивате вашата разрастваща се държава,

Empires Earth е играта, която ви трябва.

Градовете могат да се превърнат в мощни столици. Дървото, златото, желязото и другите природни ресурси са материалът, необходим за вашето развитие, а интелигентните граждани се грижат икономиката ви да върви гладко. Интересно е как градските центрове увеличават морала на защитниците и те се вдъхновяват да се бият по-ожесточено.
Над дузина технологични дървета ви предлагат безброй възможности за по-нататъшно развитие. Както вече казах, можете да създадете над 200 вида войски от всичките исторически епохи включително и от бъдещето. Когато влизате в нова ера, трябва веднага да усъвършенствате бойните възможности на вашите единици със специфични ъпгрейди. Колкото и странно да е, обикновено цената им е поносима.
Забавно е, че можете да управлявате исторически личности и пълководци като Кромуел, Гилгамеш, Вилхелм Завоевателя и други велики воини от миналото, настоящето и бъдещето, с които да поведете вашите армии към славни победи. Излишно е да казвам, че всеки от тях струва почти колкото преминаването в следващата епоха. Но пък си струва – един велик воин, обикновено убива по седем с един удар. 🙂
Както в Age of Empires и Civilization, съществува възможността да си строите Чудеса на света. Всяко от тях ви дава различни бонуси. Например единиците ви започват да се лекуват сами или противниците масово започват да се приобщават към вашата култура.

Битките

Можете да правите засади под прикритието на нощта, да атакувате неочаквано враговете си с “невидими” подводници и самолети, да провеждате епични въздушни битки с повече от 30 вида аероплани като Sopwith Camels, Spitfires, F-15s, Apache Gunships, B-2 бомбардировачи, да водите огромни морски боеве с над 40 вида кораби. Ще тренирате и колосални mech-ове, с които да водите сраженията на бъдещето.
В Еmpire Еarth военните действия са само единият от възможните пътища към победата. Можете да завладявате вражеските единици, използвайки спотаили се магьосници, а благодарение на пророците – да предизвиквате унищожителни катаклизми като вулкани, земетресения, епидемии. Това е си нож с две остриета. Когато ме нападнаха пълчища от бойни слонове, а аз още бях с някакви полудиваци, накарах пророка да пусне вулкан. Огнената планина се издигна, започна да бълва огън и жупел по слоновете, набързо опустоши цялото бойно поле – включително моите воини и сгради. Вярно, оцелях, но на това му се вика пирова победа.
Нововъведение е възможността да разузнавате по картата с помощта на… кучета-скаути. Те са удобни, защото служат само за това – да душат къде има злато, къде – камъни, къде боровинки. 🙂 Има и опция за проверка кой работник се скатава от обществено полезния труд, както и за скриване на сградите, за да разберете коя ваша единица е останала на сянка зад тях и дезертира от военна служба.
Авторите са се постарали ерите да съответстват на реалните условия от миналото на човечеството. Така например в праисторическата епоха има силен недостиг на храна и основната ви дейност е насочена към ловуване и събиране на горски плодове. В следващата ера – каменната, се акцентира на създаването на стабилна религия (по-точно шаманство), и се набляга върху изграждането на храмове и събирането на ресурси. Както и в реалността, тук се появяват копията…
Или казано с две думи – Empires Earth успешно би могла да замести досадния учител по история на цивилизациите. Оценката ми за играта е изключително висока. Обмислят се и версии за PlayStation 2, Mac, Linux и Dreamcast, което вероятно ще я направи свръхпопулярна и за в бъдеще.

Автор: Свилен Енев