Empire: Total War

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 мар. 2009

 

От появата на първата игра от поредицата Total War през вече далечната 2000 г., серията на The Creative Assembly бързо се утвърди като водещо заглавие в областта на историческите стратегии. Предлагайки иновативен геймплей, който комбинира походова стратегия с тактически битки в реално време, игрите от Total War се превърнаха в любими както на заклетите фенове, така и на всички, които искат поне за малко да влязат в ролята на велик пълководец и стратег. Верни на опита си, The Creative Assembly и SEGA отново ни предлагат един чудесен продукт, който гарантира удовлетворение и дълги часове пред монитора. Този път историческият период е между 18 и 19 в., а името на играта – Empire: Total War.

Светът на Empire е просто впечатляващ

Ако все пак до сега не сте пробвали заглавие от поредицата Total War – колкото и малко вероятно да е това – ще ви представя най-характерните за тях елементи. Подобно на своите предшественици, и Empire: Total War се развива както в стратегически, така и в тактически план. Стратегическата карта на играта е наистина огромна и включва Европа и Близкия Изток, Северна Африка, двете Америки и Индийския субконтинент. На тази територия са разположени 11 големи нации, чието управление може да поемете в началото на играта, но освен това съществуват още близо 50 други по-малки субекти като васални кралства, свободни градове и дори пирати.

Всички те се развиват едновременно с вас и непрекъснато влизат в някакви взаимоотношения по между си – сключват договори, търгуват, воюват и се помиряват. Това многообразие обуславя високата динамика на играта и повишава удоволствието от многократното й изиграване. На свой ред битките, които водите – а не се съмнявайте, че всяка империя се изгражда с много такива – ви пренасят в реалновремеви режим, в който командвате вашите войски и издавате тактически разпоредби и маневри. Именно умелата кръстоска между походова стратегия и динамични битки превърна всички игри от поредицата в толкова успешни заглавия.

Стартирайки играта, имате възможност да избирате няколко режима на игра. Вероятно вече сте се досетили, че комплексният характер на Empire изисква известни усилия и внимание. Ето защо ви препоръчвам преди всичко да преминете двата туториала, които ще ви покажат основните елементи в битките по суша и по вода. Полезни съвети при стратегическото управление на избраната от вас нация пък ще получавате в движение в нормалната игра. Ако бързате да се впуснете в тактически схватки и не ви се занимава много със стратегия, то тогава за вас е режимът, който ви предлага да изиграете отделни битки. Те могат да бъдат по суша, вода или обсадни сражения, а освен това са предвидени и три исторически сценария.

Хубавото при тези бързи битки е, че сами може да избирате почти всички настройки на играта и директно да започнете сражението. Най-сетне присъства и кампанията “Road to Independence”, която представлява поредица от епизоди, пресъздаващи историята на Съединените щати от първите колонии до Войната за независимост. Тази кампания е приятно въведение, което ви позволява да намерите среден вариант между стратегическата кампания и отделните битки на фона на реални исторически събития.

Ядрото на Empire обаче е голямата кампания, при която с дипломация, търговия и битки ще се борите да изградите своята империя. Преди да пристъпите към това обаче, отново имате възможност да си поиграете с настройките, така че те да отговарят напълно на вашите предпочитания. Предвидени са общо четири нива на трудност за стратегическата кампания и за битките, както и различни условия за победа. Ако имате по-скромни завоевателски амбиции, може да изберете по-опростения вариант, но ако се склонни да отделите подобаващо време, спокойно може да изберете дългата кампания, при която целта е към края на играта – а той настъпва с идването на 19 в. – да владеете цели 40 територии. След това остава да изберете някоя от единадесетте нации и да започнете. Но внимавайте – изборът е от огромно значение, защото стартирате играта в автентична историческа обстановка. Големите империи естествено имат по-сериозен шанс да бърза експанзия, докато по-малките нации – като например Полско-литовското княжество – поне в началото ще бъдат заети по-скоро с опазване на собствените си граници. Независимо от избора си, в началото на играта компютърният ви съветник ще ви запознае с непосредствените приоритети на управлението ви. Дали ще се съобразите с тях или ще предприемете свой собствен курс, вече зависи от нас.

Империята, над която слънцето никога не залязва

Това прословуто определение е било изказано някога за владенията на Карл V, които се простирали на такава огромна територия, че винаги в даден момент някъде греело слънце. Empire ви дава възможност да изградите собствен вариант на тази империя. Картата в играта е разделена на територии, някои от които са непосредствени или васални владения на силите, а други са свободни. Придвижването е походово, а след като изчерпате вашите ходове, идва ред и на останалите. Всяка територия има своя главен град или пристанище, който представлява центърът на властта там. В него може да извършвате всички дейности, свързани с микромениджмънта на своите ресурси – набиране на армии, установяване на търговски маршрути или разработване на ресурси. Разнообразието е голямо и позволява развитието в различни направления според наличните ресурси и възможности. Така например, едно пристанище може да има благоприятни условия за риболов, докато друго да бъде концентрирано върху търговия или корабостроене.

С течение на играта може да ъпгрейдвате главните градове като строите нови казарми и управленски институции. Икономическата и административната част на играта може и да е малко досадна, но напълно допълва реализма в нея. Всички завоевания се крепят на вътрешната стабилност и ако не искате в държавата ви да избухне революция, трябва да се грижите за добруването на своите поданици.  

Имайки предвид колко голям е светът на Empire, огромна част от игровото време отива не само за управление на собствените територии, но и за интеракция с останалите сили. Тук идва мястото на търговията и дипломацията. Всъщност те до голяма степен са свързани, защото ако искате да установите търговски взаимоотношения с друга държава, трябва да направите това чрез сключването на дипломатическо споразумение. Освен стандартната търговия между държавите съществуват и четири специфични търговски зони – Индонезия, Брега на слоновата кост, Източна Африка и Южна Америка. Ако смятате да развивате империята си в посока на търговията – а никога не е излишно да имаш добри приходи – развиването и опазването на търговските маршрути е от ключово значение. Накрая винаги може да подплатите дипломацията с малко шпионаж и интриги – за целта трябва просто да използвате някой от тайните агенти, които извършват мисии по събирането на разузнавателна информация или елиминирането на вражески офицери.      
 
Битките са солта на играта

Независимо от интересните стратегически решения, които Empire ви предлага, съм убеден, че малцина от вас ще прибягнат до функцията за автоматично решаване на изхода от битките, за да се върнат обратно на голямата карта. Това е така, защото игрите от поредицата Total War са традиционно известни с огромните сражения, които ви дават възможност да вземете пряка роля в тяхното управление. И тук те са изключително атмосферни, динамични и напрегнати. Сраженията са по суша и вода, като наред с откритите схватки може да обсаждате и противникови градове или крепости.

При битка имате пълен поглед върху бойното поле и издавате директни заповеди за маневриране, прегрупиране, прикриване и стрелба срещу противника. Имайки предвид епохата, в която се развива действието, особено важни са огнестрелните оръжия и най-вече артилерията. С нея може да нанесете съкрушителен удар върху вражеските сили, както и да бомбардирате определени места по картата, така че да разрушите незаети сгради или да спрете марша на противника. Имайте предвид, че е възможно да усвоите и различни ъпгрейди, които да подобрят военното ви дело, като например да строите окопи или защитни ограждения.

Битката продължава докато не разбиете напълно противника или моралът му не спадне дотолкова, че всичките му части да напуснат полесражението. Моралът е фактор с ключово значение, защото определя агресивността на формацията и може да бъде намален чрез специфични достижения като убийството на вражески генерал или пленяване на бойното знаме. Особено интересни са морските битки, които до сега не бяха основен фокус на внимание в поредицата поради историческите периоди, които тя обхващаше. В Empire обаче ще имате възможност да изиграете мащабни сражения по вода, които макар и тромави на моменти, са изключително зрелищни. Маневрите, стрелбата с различни видове снаряди и абордажът са част от опциите, които може да използвате при избора на тактика. Както и в действителност, климатичните условия са много важни за изхода на сражението, защото насрещният вятър може фатално да затрудни придвижването на флотата ви, а дъждът да намали видимостта на артилерията ви.     

Empire: Total War е чудесна мащабна стратегия, в която всеки може да открие нещо интересно. Дипломацията, търговията и управлението ще ви накарат да се почувствате като истински държавник, а тактическите сражения изключително умело пресъздават атмосферата на бойното поле. Малко са критиките, които могат да бъдат отправени към този продукт. Безспорно играта е трудна и изисква време за овладяването на всички тънкости, но пък коя ли наистина хубава игра не е такава. Empire е и доста претенциозна откъм системни изисквания. Причината е, че битките са мащабни и когато на екрана присъстват големи формации, в резултат на което е вероятно да изпитате забавяния в геймплея. Най-сетне, при толкова много динамика в играта тук-там са неизбежни и проблеми с AI. Всичко това обаче са дребни и по-скоро досадни подробности, които по никакъв начин не развалят удоволствието. Empire: Total War е отлична игра и задължително попълнение в колекцията на всеки геймър.     

Автор: Иво Цеков