Emergency 4: Global Fighters for Life

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2008

Вашите идоли са Бойко Борисов и д-р Хаус? Тогава това е играта за вас, която вече не е толкова нова, но ми направи много добро впечатление. В нея ще ръководите в реално време не само пожарната, но и полицията, спешна помощ, гражданска защита и планинската спасителна служба. Вашата цел е да се грижите за поверения ви град, който често е сполетяван от неописуеми природни и терористични бедствия. Ще имате на разположение огромен автопарк от автомобили със специален режим на движение (пожарни коли, патрулки, линейки, тежка техника), които могат да се движат освен по суша – и по въздух, и вода (хеликоптери, катери).

Серията Emergency очевидно получава безплатна реклама от нестихващите световни проблеми – аварии, терористични актове, самолетни катастрофи, пътни инциденти, масивни пожари и т.н., за които чуваме от новините всеки път, щом си пуснем телевизора, в изобилие.

От началото ще кажа, че играта ми хареса. Все пак е

разработена по нестандартен начин

нито е футуристичен екшън, нито историческа баталия, нито фентъзи приключение, което най-често ни предлагат авторите на игри. Да поиграеш на Emergency 4, е като да се качиш от колата на сърф или мотоциклет – не е нещо кой знае какво, но е различно преживяване, което си струва да опиташ.

Катастрофите обикновено са производствени и транспортни, но и двата вида могат да достигнат до най-страшния им вариант – екологична катастрофа. Тогава от аварията страдат не само директно попадналите в нея, но и хора, животни и растения, отдалечени на десетки километри.

Кампаниите в играта са разделени на няколко типа. В първия етап на разрастване на огъня например, можете да се справите само с една пожарна кола с едночленен екипаж, но при мащабни градски пожари ще ви е необходим сериозен противопожарен екип, както и лекари и санитари за ранените.
Измислени са

множество и разнообразни аварии и катастрофи

за които министърката ни на извънредните ситуации Емел Етем може само да се благодари, че не стават в България, защото модерните съоръжения и автопарк в играта значително се различават от родните, а пък и техните пожарникари обикновено не се занимават с политика, а с гасене на пожари и спасяване на хора.

Ще ви се наложи да се гоните с наркопласьори, да овладеете авария по време на шоу, да спасите паднали хора от рухнал мост, да обезвредите терористи, взели заложници по време на конференция, да откриете хакер, който провокира авария в градския транспорт, да се борите с наводнение, както и с градски банди, да се справите с последиците от взрив в арктическа изследователска станция, да овладеете пожар в нефтопреработвателна платформа, да подберете катери, тежки машини, пожарникари, водолази и лекари, за да намалите жертвите от ж.п. катастрофа. Ще ви сполетят още инциденти в подземни складове, където подборът на добър инженер е жизненоважен; автокатастрофи в тунел, че дори и пожар във фабрика за фойерверки. Ще се наложи да гасите огън на летището, а така също и в самолет, да се изтощите максимално след опустошително земетресение и дори да подготвите програма за защита на свидетели. Видно е, че разработчиците са се постарали да са оригинални и да внесат достоверни събития за съвремието и от живота на големите градове.

За всяка мисия си има минимални изисквания, които можете да покриете, ако успешно сте преминали предишната. Всяко превозно средство или служебно лице струват пари, с които не разполагате в началото.

Така за катастрофата на летището например ще са ви необходими трима специалисти по въоръжение, лазарет с трима лекари и санитари, полицейски хеликоптер, три пожарни коли с по трима огнеборци във всеки, пожарна кола със стълба, кран, 5 линейки с екип лекари, както и още 2 резервни. Да ги притежавате, трябва да сте преминали през множество по-леки мисии, за да сте подготвен за трудните решения, които ще трябва да вземате в последния момент. Купувайте превозни средства и специалисти внимателно, за да не се окаже накрая, че сте направили излишни разходи и нямате необходимия ресурс, за да преминете мисията.

Много

оригинален момент от играта

е хрумването освен машини, да управлявате и хора. Така няма просто да преследвате бандитите с патрулката, а за да им ограничите периметъра на действие, ще можете да свалите единия ушев от колата и да го поставите на кръстовище, на което да регулира трафика така, че престъпниците да не могат да се измъкнат заради предизвиканото задръстване. За щастие играта не е много усложнена – полицаите самоинициативно залавят бандюгите, когато са в периметъра им, а докторите се втурват да лекуват без вашето вмешателство, веднага щом видят наблизо до тях пострадал човек.

Но има и минуси. Упоменато е, че действието на природните бедствия е реалистично и достоверно, което обаче не се оказва точно така, защото огънят сякаш не се влияе от вятъра – той въобще отсъства, нито пък значение има горящата повърхност. А стиропорена стена би трябвало да гори доста по-лесно от дървена, нали така?

От друга страна обаче, радват изобилстващите подробности по картите, достоверно отразените метеорологични условия както през деня, така и през нощта, присъстващите илюминации, огън, вода, взривове, дим, направени майсторски и на високо ниво. Играта е замислена така, че бързо и лесно да се ориентираш къде е твоята бригада на картата. Позицията на камерата е интуитивна, но пък няма иконки на ангажираните в момента юнити, което създава известни неудобства при управлението. Така или иначе, макар направата на мисия да изглежда сравнително лесна, аз мисля, че това е доста трудно начинание, свързано с много възможности за действие на играещия и при това положение броят на мисиите – 20 – никак не е малък.

Сложността на играта е видна

защото ако не осигурим навреме въздух на пострадалите в запален автомобил, то те ще се задушат необратимо.

За съжаление това не е първата игра с име Emergency, а четвъртата. И изводът от това е, че сериалът е започнал да изостава в развитието си, той не еволюира качествено – променени реално са само графичните компоненти. Впрочем играта има и редактор за сценарии и съответно два мода – за игра в Лос Анджелис и в Русия, които са доста добри и към които са добавени нови мисии. Спасителните мисии могат да се провеждат по целия свят – просто там, където от вас има нужда – например в Близкия Изток и Антарктида. В четвъртата част от поредицата са добавени нови единици, като автоматично действащи скаути и специализирани самолети за морски операции, както и реалистична физика – ударната вълна подкосява краката на пешеходците, поврежда техниката и сградите.

Като се замисли човек, защо трябва да се отдаваме на избиването на пълчища от орки или да взривяваме танк след танк и поваляме самолет след самолет, вместо да се отдадем на обществено-полезна работа, каквато ни предлага Emergency 4? Знам, че играта няма да допадне на всеки, но съм сигурен, че тя има определен кръг от фенове, които ще й се посветят отдадено.

Автор: Свилен Енев