Elements of Destruction

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В първобитното общество, когато хората се ядосали на някого, просто го нападали и убивали. Развитието на цивилизацията обаче премахнало варварското клане на хора. Родили се нови правила – хора се убивали свободно само на арената или ако са роби. По-късно християнството забранило и зрелищата с насилие. Агресията на човечеството се канализирала към всеки, който се различавал от сганта, която се къпела само за Великден и спяла, гушната с плъхове и прасета. Така пострадали учени, художници и всякакви други хора, надарени със свръхспособности.

Съвременната демокрация съвсем намалила възможностите за проява на хищнически инстинкти и като се върнала към своите антични корени, повелила: агресията е позволена само под формата спортна злоба, нищо повече. На хората обаче това не било достатъчно. Те дълго умували как хем да могат да са безгранично лоши, хем да не се конфронтират с управляващите. И решението дошло от далечна Калифорния, където е седалището на гейм-компанията THQ. Тя създала перфектната

система за изливане на омразата

и рушене на всичко и всеки без правила – играта Elements of Destruction.

Хиляди освирепели воленсидеровци и боянрасатевци си останали вкъщи, вперени в монитора; милиони озверели фенове на Левски и ЦСКА вместо с боксове покрай стадионите, седели мирно пред домашния компютър; психопати, серийни убийци, анархисти, луди учени, дори подивели пенсионери стояли пред лаптопа на внука и разучавали заедно със себеподобните си наследници изкуството да унищожаваш безпардонно и тотално всичко и всички. В резултат правителствата закрили полицията, фенклубовете, психиатриите, жандармерията поради това, че вече са ненужни… Останали много пари за наука, здравеопазване, инфраструктура. Светът най-после завършил своята еволюция – хората живеели щастливо и безметежно. Злото било натирено във виртуалния свят, а доброто властвало необезпокоявано.

Всичко това не би било възможно, ако в света преди Elements of Destruction не се беше случила една явна несправедливост. Доктор Едгар Герберт, в чиято роля ще влезете в играта, е гениален учен, който след многогодишни експерименти успява да овладее силите на природата и напълно да ги подчини на човешката воля. Той, разбира се, нямал задни мисли по време на своя дълъг трудов път. Но когато идва време за пенсия, той се оказва жестоко изигран от собствената си компания, чиято капиталистическа политика включва и заграбване на патентите за изработените от Герберт технологии.

В този момент вие вече се превъплъщавате в оскърбен и прецакан учен-пенсионер. Сега имате нов предизвикателство: да използвате своето изобретение за призоваване на торнадо, мълнии, земетресения и много други природни катаклизми, така че да отмъстите не само на алчната компания, но и на целия свят. Можете да унищожавате сгради и съоръжения с опустошителни земетресения, като не оставяте хората да излязат не само от домовете си, но и от сладкия си сън… Можете да срутвате градове и села с торнадо от най-тежката пета степен – оставяйки след себе си само руини и пепелища. Можете съвсем реалистично да трещите с ослепителни светкавици и гръмотевици над всяко населено място, сипейки огън, жупел и необуздан небесен гняв. Може да разполагате неограничено с

яростта на майката природа

Elements of Destruction има три режима на игра, 13 мисии и мултиплейър режим, в който могат да се включат до 4 живи опонента. Мисиите обикновено включват определено количество щети, които трябва да нанесете и които ще ви донесат точки. Сред тях са анихилиране на тунели, ветрогенератори, заводи, силози и складове.

По време на игра разполагате със специално кръгче, където виждате катаклизмите, които сте усвоили и можете да управлявате. Всеки от тях си има своите предимства. Гръмотевицата например е ефективна за разрушаването на единични постройки или автомобили, докато земетресението е подходящо за премахването на обширни населени местности и индустриални територии. В зависимост от задържането на левия бутон, ще се увеличава и мощта на бедствието, което сте предпочели. Когато например задържите торнадото продължително над даден обект, то ще прави много повече разрушения, за които, съответно, ще получите повече пари.

Всяка мисия си има условия за преодоляване, като успешното и приключване ще ви донесе

destruction medal

(нещо като доскорошния орден „Герой на социалистическия труд“). Времето за изпълнението на мисиите е ограничено и с изтичането на секундите ще се убедите, че и за да разрушаваш тотално, се изисква майсторлък и предварително обмислена стратегия. На ваша страна са специални гнезда за зареждане, където ще можете да се поосвежите с доза агресивна енергия всеки път, когато силата ви намалее, а от вас се изисква да бъдете все по-лош.

Забавен момент в геймплея внася фактът, че заедно с омразната ви компания срещу вас ще се бори и правителството. То ще изпраща модерни изтребители със задачата да ви премахнат от лицето на Земята. Неописуемо е усещането, когато успееш яко да треснеш летящия убиец с някоя от твоите стихии и го размажеш на земята. Ето защо, ако просто мразите нещо или някого, или пък просто ви е яд по принцип, инсталирайте си тази игра и освободете напрежението. Ако пък не мразите никого и нищо, просто си купете билет за автобус и отидете на морето – още малко лято остана, ей!

Автор: Свилен Енев