Earthrise

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 фев. 2008

Ако разгърнете брой 11 от 2006 година на PC Mania, със сигурност ще ви направи впечатление представянето на българския проект за MMORPG, наречен ERA. Тогава изпълнителният директор на Masthead Studios Атанас Атанасов лично издаде един куп тайни за очакваната игра, специално за вас – читателите на списанието. Оттогава измина повече от една година, а този месец от Masthead официално разпространиха прес информация до целия геймърски свят, че тяхната игра ще види бял свят през 2009-та. Това беше и своеобразен първи тест за българския MMO геймдивелъпмент, като според мен, той премина повече от успешно. Един куп реномирани онлайн медии изявиха интерес към заглавието, разработчиците бяха подложени на непрестанни интервюта, а за финал тяхната игра застана редом с най-очакваните MMORPG-та след Warhammer: Age of Reckoning и Age of Connan на престижния сайт MMORPG.com.

Най-големите промени, които играта е претърпяла за изминалата година, са две. Едното е промяната на заглавието:

ERA вече се казва Earthrise

а другото е включването на Апостол Апостолов към екипа в ролята на главен геймдизайнер, което е довело до цял куп концептуални промени. Той е обогатил Masthead с цял куп оригинални и свежи идеи, които със сигурност ще помогнат на Earthrise да спечели милиони почитатели (и долари). Той, както и двойно увеличилият се брой разработчици (програмисти, дизайнери, художници), ще са основен повод за национална гордост след около година, защото според мен Earthrise ще бъде уникално добра!

Историята на играта започва някъде към края на 21-ви век. След унищожителната Трета световна война човечеството е почти напълно заличено от лицето на Земята, като единственият шанс на хората остава “Continoma Project” – проект, който цели да запази ДНК материал от всички живи същества с надеждата, че един ден те ще могат да бъдат клонирани и възстановени. Базирани на остров, наречен Ентера, мощно обединение на учени, военни и идеалисти, контролиращи проекта Континома, построяват своя град Сал Виталис и бавно започват да възвръщат живота на Земята. Последствията обаче са съвсем присъщи за природата на homo sapiens. В опитите си да се домогнат до вечен живот, от Континома, освен че клонира живи същества, започват да се вживяват в ролята си на Бог и да определят еднолично

кой ще живее и кой не

Вследствие на това много лоши хора – престъпници, измамници и убийци, успяват да “закупят” правото си на вечен живот. Скоро след това деградацията започва да превзема Сал Виталис. В отговор на това се формира нелегална подземна групировка, наречена Ноар. Нейната основна цел е да се пребори с тоталитарния режим, който е свързан с корупция, измами и много прикрита престъпност. Заради многото конфликти между Ноар и Континома, хората от сепаратиската фракция успяват да намерят убежище извън Сал Виталис и започват да водят открита война срещу Континома.

В същото време се оказва, че на острова Ентера са останали хора, преживели Третата световна война, като вследствие на радиацията са мутирали до не особено лицеприятни изроди. Освен тях, на малкото парче земя има множество фракции, приемащи или отричащи идеологията на Континома – фракции с различни разбирания, култури и цели. Целият този коктейл от различни групировки очаква всеки, който иска да участва във възстановяването на Земята след тоталния катаклизъм.

Това е Earthrise!

Както сами можете да се убедите, историята на играта е доста яка и предлага много интересни развръзки, като всичко това ще зависи от действията на играчите. Държа да отбележа, че игралното поле – острова Ентера, е около 3 пъти по-голямo от света на World of WarCraft например, а многообразието от NPC-та предмети, способности и т. н. също е доста по-богато от това в играта на Blizzard. Основният акцент в Earthrise ще е PvP играта, като авторите предвиждат и масови мелета от типа RvR (Континома срещу Ноар) и офлайн съдържание.

Много важен аспект от MMORPG-то, по думите на Апостол Апостолов и Атанас Атанасов, ще бъде крафтингът.

Уникалната система за изработка и дизайн на предмети

е гаранция за почти безкрайно многообразие от оръжия, брони, артефакти и др.. Всеки играч ще може сам да се сдобие с рецепти за изработка и дизайн, като тези два различни компонента ще имат основна роля при крафтинга. Държа да кажа, че яките предмети няма да падат от убити противници, а ще се срещат най-често на пазарите на различни гилдии, където са били произведени от играчи.

Казвайки гилдии, трябва да подчертая, че те ще имат много сериозна роля в Earthrise. След като се присъедините към определено сдружение, вие ще получите своя роля в него и ще трябва да бъдете истинска част от неговия социален живот – в ролята на крафтър, боец, учен, строител и др.. Гилдиите ще могат да строят свои собствени бази, досущ като в стратегическа игра, в която изграждате казарми, лаборатории и т.н. Финансирането на гилдията ще е приоритет на членовете й, като те могат да произвеждат предмети, да добиват ресурси, да ги продават, да се съсредоточат в наука и много други неща. Така всяка гилдия ще се бори за надмощие с другите, което означава GvG (Guild vs. Guild) геймплей до дупка.

Мелето няма да бъде основната цел в Earthrise, но това не означава, че то ще бъде пренебрегнато. В боя ще се набляга предимно на уменията на играча да съчетава добре различни оръжия, умения, способности и т. н. Разбира се, за любителите на шутърите ще има възможност да свалите камерата от първо лице и да стреляте с бластера си, точно както в Unreal например. Споменавайки оръжия, се сещам да спомена, че авторите обещават и

доста различни бойни машинариики

сред който оръдия, превозни средства (за съжаление само наземни, но не и въздушни), оръжия за близък и далечен бой и много други приспособления за убиване.

В графично отношение Earthrise изглежда много яко. Имах възможността да направя разходка из Ентера и впечатленията ми от Китайския квартал (Източните градини) и Стария град (населяван от мутанти и основно бойно поле в играта) са много много позитивни. Динамично осветление, сенки, реалистични отблясъци, стилна архитектура, много яка география и много други приятни гледки само раздразниха любопитството ми и подсилиха желанието ми да видя готовия краен резултат.

Според авторите на играта, тя ще може да види бял свят най-рано в началото на 2009-та година и най-късно в края на есента на 2009-та. Дотогава ги чака тежката работа по доизкусуряване на геймката и намирането на разпространител (а интересът към играта им хич не е малък). За да се насладите на Earthrise, най-вероятно ще трябва да си купите оригиналната игра и да заплащате месечна такса. Ot Masthead

обмислят пускането на специални сървъри за България

с ексклузивни цени, съобразени с родния стандарт, но това зависи само от интереса на българската геймаудитория.

Като цяло основната идея на Masthead Studios е да създадат един саморазвиващ се и самоформиращ се свят. В него играчите сами ще могат да произвеждат различните предмети, ще се се сдружават в гилдии, ще определят взаимоотношенията между фракциите и т. н.. Авторите са наблегнали изцяло върху приятното прекарване в Earthrise и възможността съдържанието на играта да се увеличава само без допълнителна намеса на администраторите. Разбира се, авторите са готови за вашите мнения и препоръки, които можете да оставите на форумите на официалния сайт. Там можете да прочетете и повече за историята, персонажите и всичко останало, което се случва с тази адски обещаваща българска ММО игра.

Автор: Орлин Широв