Dynasty Warriors 4 Hyper

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не знам дали сте чели „Romance of Three Kingdoms” и не е това мястото да казвам, че трябва да го направите. Въпреки това, за незапознатите, ще отбележа, че става дума за една от най-великите литературни творби, които идват от Азия. Написана в „модерния” си вид преди около 600 години, Три Кралства е панорама на човешките страсти и амбиции, описваща един от най-невероятните периоди от историята на Китай – епопеята на династията Хан от 2-ри и 3-ти век.

Вдъхновени от такъв първоизточник, няма как да не се пръкнат множество игри, голяма част от които доста добри при това. За съжаление обаче, освен няколко стратегии, всичко на тази тематика се появяваше само за конзоли.

Е, сега с радост мога да ви съобщя, че почти култовата на Изток поредица Dynasty Warrior вече има и представител за РС. При това получаваме не просто конзолен порт на четвъртата част от серията, а приличен римейк, добре възползващ се от възможностите на персоналните компютри. Но все пак в днешно време високата резолюция, по-доброто филтриране на текстурите и опцията за anti-aliasing всъщност очакваме да ги има по подразбиране.

От друга страна, макар повече от прилична, от визията на играта има какво да се желае, предимно по отношение на подробностите по терена и лицевите изражения за персонажите. Няма как да отрека обаче: бойното поле наистина се чувства като такова, и макар в играта да няма кръв, атмосферата на хаотично клане и борба на живот и смърт си присъства.

Но що за игра е това всъщност?

Едно бързо и не съвсем точно описание на Dynasty Warriors 4 би било: „Взимате Принца на Персия и го хвърляте на бойното поле на Total War”.

Първата ви задача е да изберете на чия страна да застанете. Борба за справедливост и общо благо? Идея от сорта на „със сила е момент сега да се издигна, и всички ще пред мен треперят”? Изборът е ваш. Всъщност, в началото избирате между три фракции, но като превъртите играта получавате допълнителни.

След като се решили под чий флаг да застанете, трябва да си изберете един от героите на съответната страна. В началото това са само няколко, но с напредъка на действието под знамената ви ще се стекат и други. Ще го кажа направо – в крайна сметка в DW4 има над 40 персонажа, които можете да разигравате. Освен по образ, те се различават по няколко основни статистики и по оръжието, което владеят. Всеки притежава и собствена история, макар в някои случай не много подробна. Има и опция играчът да си сътвори собствен герой, макар възможностите за нагласяване да не са много големи.

Избрали сте герой, а после какво? Пред вас се появява карта на бойното поле. Можете да разгледате разположението на силите, да хвърлите един поглед на командните офицери на всяка единица, да видите целите, които ще преследвате в това сражение. Стратегия обаче не може да диктувате. За това пък можете да решите с какви предмети да екипирате персонажа си, стига да сте намерили такива. Ще трябва да си назначите и бодигардове, да изберете въоръжението им.

Сега вече битката може да започне

Не забравяйте за картата, иначе ви предстои безвъзвратно лутане по огромното бойно поле. В началото бодигардовете ви ще са доста слаби и ще трябва да разчитате предимно на себе си. След няколко битки обаче те ще понатрупат опит и ще станат доста по-полезни. Можете да им давате три заповеди: да ви следват и пазят неотлъчно, да бъдат агресивни и атакуват каквото видят или да избягват конфликтните ситуации. Не се притеснявайте от възможността да загубите внимателно отгледаните си пазители – тяхното здраве е частично свързано с вашето: ако те мрат като мухи, то сигурно и вие не сте в по-добро положение.

На бойното поле, ако просто тръгнете да избивате всичко наред, шансовете ви не са много големи. Оставете такива сражения на другите подразделения в армията или рискувате противникът да ви премаже с едното числено превъзходство. Едно сражение може да продължи два часа – време, през което да изпратите стотици хора в отвъдното. Реално погледнато, най-добрият курс на действие е да не се размотавате или увличате в клането, а чевръсто да пробиете път през редиците на редовите противници и да се докопате до офицерите им. Когато елиминирате някой от водачите, моралът на командваните от него подчинени се скапва и те стават лесна жертва за съюзниците ви. Офицерите обаче не са лесна цел и мнозина от тях са ви равностойни противници. Някои пък могат направо да ви довършат с няколко удара. Ще се случи и да ви предизвикат на дуел – приемете ли, ще можете да разчитате само на собствените си умения.

Динамичната бойна система

на играта прекрасно създава впечатлението, че командвате могъщ войн. Освен пешком, можете да се сражавате и яздейки. Честно казано, конете са полезни най-вече за бързо придвижване по бойното поле и бягство или галопиране през група противници. Вражески офицер на кон обаче често се оказва нещо доста неприятно, особено ако трябва да го гоните.

Всеки победен офицер ви носи опит, и съответно, достъп до по-разрушителни и неоспоримо впечатляващи комбинации от атаки. Контролът с клавиатура е добър, макар ясно да си личи, че нещата са първоначално замисляни за геймпад.

Авторите са избрали като музикален фон предимно тежък рок с прокрадващи се азиатски елементи. Макар и тотално несвързан с епохата, той се вплита отлично в действието и зверски надъхва. Сражението си звучи точно като такова – със заливащите ви отвред звънтене на метал, викове на ранените и заповеди. Всъщност, можете дори да избирате дали говора в играта да е на английски или… на японски всъщност, а не китайски, както би трябвало да е. И, да ви кажа призная, на японски всичко звучи неизмерно по-убедително. Разбира се, има и субтитри.
DW4 предлага и нещо, за чието съществуване компютърните играчи в последно време тотално забравиха. Макар да няма възможност за игра в мрежа, играта предлага

опция за разделен екран

Така може на един компютър двама да играят както дуели, така и кооперативно.

Както и да го погледна, играта почти няма слабости. Ако оставим настрана това, че камерата не винаги дава добра видимост, често на екрана ще има толкова народ, такова меле, че ще можете да разберете къде сте само по разхвърчащите се около ви тела или чрез ползването на супер специалната атака, която така или иначе трупясва почти всичко околовръст.

Dynasty Warriors 4 за РС е една много приятна изненада. Играта предлага изживяване, доскоро запазено само за конзолните фенове. Чрез тоновете скрито съдържание и опцията за мултиплейър на един компютър можете да сте сигурни, че ви чакат дълги часове на удоволствие.

Автор: Борис Цветков