Dungeon Master BG: интервю за ескейп стаите с Надежда “Хера” Данабашева (втора част)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
Хера редовно ходи по големи събития, не всички от които са свързани с ескейп стаи, но също така и изнася доклади в тях – тук виждаме неин спомен от Българската PHP конференция…

В предната част на това интервю с Вас се запознахме с Надежда “Хера” Данабашева, с която доста надълго и дори нашироко успяхме да си поговорим за най-атрактивната мания в момента, а именно ескейп стаите. Дотук вече разбрахме, че това може да бъдат реални и физически помещения, а също така да се посетят и изиграят изцяло онлайн и докато на монитора Ви цъкат електронни аватари. Във всеки случай, макар и да бяха доста въпросите към нашата гостенка, Хера си запази най-ценните въпроси и отговори за накрая. Ето защо, и в тази втора част, ние отново се срещаме с нея и отново й даваме думата и я поздравяваме сърдечно. И още на първия въпрос ще стане ясно и за рубриката ни:

PC Mania: Все пак, това е рубрика за Dungeon Master-и, така че ни разкажи малко повече за ролята на самия Game Master в тези и подобни стаи?

Хера: През цялото време, докато играете, Game Master-ът Ви наблюдава през камерите във всяко помещение и също Ви чува. Причините са две, въпреки че винаги сте в безопасност и независимо колко страшно изглежда, реално няма риск да се нараните, или да бъдете наранен! Но пък понякога играчите се увличат и тръгват в посока, която няма да им помогне по никакъв начин. Тук е моментът и на Вашия мастър да Ви наблюдава и да Ви предложи помощ в момент, в който вижда че отборът изостава и че рискът да НЕ се приключи стаята в определеното време се увеличава…

PC Mania: Напомням ти, обаче, че не във всеки един град имаме стаи 🙂

Хера: Да, прав си, все още имаме градове в България без “ескейп стаи”, но от миналата година в София има ескейп стая… в камион. Истински камион, функциониращ. Та човек никога не знае, може би един ден Вие няма да се налага да отивате до стаята, а стаята сама ще дойде при вас!

…Тъй като не успяхме да издирим снимка с “камион”, тук указваме снимка със… “затвор”, а и се извиняваме за неточното сравнение, но в тези игри има всичко!

PC Mania: В мрежата е актуален един списък с класации относно всички ескейп стаи в България. Коя стая ти се стори най-добре издържана като комбинация между персонал, атмосфера, история, загадки и декор? И, като цяло, кои елементи от стаите са ти най-интересни? Въобще, имаш ли си лична класация, или поне личен Топ 3 за всички посетени от теб стаи?

Хера: Не се ангажирам да правя лична класация, има много стаи, които ми харесват по наистина различни причини, някой защото пъзелите са били наистина уникални и ми е висяло ченето, когато съм разбирала как работят, стаи в които декорите са произведение на изкуството и реално може да бъдат декор на холивудски филм, стаи където посрещането и хората, които са се погрижили за нас, са компенсирали малки пропуски и наистина са се постарали да си прекараме незабравимо и т.н. Все пак, ако трябва да посоча, на мен точно стая със слаби загадки има малък шанс да ми хареса. Пример, имаш катинар с 4 цифри, и те са написани на различно място в стаята. “АХА моментът”, когато след няколко стъпки се нареди картината, или се задейства механизмът, който ти трябва, или се отвори банковият сейф е… незабравим! В България има великолепни стаи и не е трудно да ги намерите, все пак, и искам точно това дебело да подчертая, че при “ескейп стаите” нямаме универсално разбиране за “добра” стая. Дали ще се подредят планетите и тематиката ще ви е интересна и близка, можете да разберете само ако опитате…

PC Mania: Доообре, но, все пак, сподели ни за една твоя и любима стая?

Хера: Имам любима стая, но тя за съжаление не е в България, а в Холандия и се казва “The Dome”. Вероятно няма да Ви учуди и фактът, че печели TERPECCA 2 години подред, и тъй като имах наистина възможността да я играя, ще кажа, че това се случва абсолютно заслужено. Това не е ескейп стая, това е преживяване, което ще помня, докато съм жива и досега има моменти, когато седя и си спомням и продължавам да се питам, какво всъщност се случи там. Излязохме 6 секунди преди края на времето…

Отборът на Хера “Фюри Ескейп” тук гостува и се снима за спомен от братския Белград!

PC Mania: Тъй като рубриката ни се казва именно Dungeon Master BG и нейният фокус са именно ролевите игри, разкажи ни повече за такива “ескейп стаи”, в които се включва и “Водещ”, макар да сме наясно, че далеч не всички такива “стаи” включват и такава “екстра”. Все пак ни е много любопитно, а и по-горе вече стана дума за това, просто го доуточни pls?

Хера: Изключително критична роля имат тези хора за преживяването на всеки отбор. От това да ги въведат в историята, от това да “изиграят” посрещането, да обяснят правилата по интересен начин, да усетят кога и дали да се намесят в дадена игра, да Ви направят отборната снимка, която остава спомен от преживяването и да я споделят с интересен текст в социалните мрежи… за мен 50% от това дали ще си прекарате добре, или не, зависи от GM. В Холандия нямаше стая и измежду тия, които успяхме да посетим, където GM да не беше не просто в роля, тези хора си бяха живи актьори, вълнуваха се с нас, преживяваха с нас, караха ни да импровизираме на момента истории, за да продължи играта ни, изпращаха ни с подаръци и усмивки. В България също има таквива и много отдадени Game Masters, в една от последните стаи които играхме (и на която още не съм й написала ревюто!) бяхме посрещнати от отец, който беше… обладан от злите сили! Това е толкова трудно да го пресъздадеш и да е реалистично, а не по-скоро да те избива на смях, или подигравка, аз не бих успяла. Сценариите на “мистериозните убийства” на 3 key съчетават в себе си най-доброто и от двата свята – и загадки и мистерии, като в ескейп стая, и ролевата игра и на домакините, и на играчите, и ако Game Master-ът не си изииграе добре ролята, някакви убийци може спокойно да си останат ненаказани, хаха. Има стаи където Game Master е с вас по време на играта и реално може да ви направи, или да ви “счупи” играта с една фраза. И, да, наскоро чух, че във Франция вече има обучителни курсове за подобна роля в ескейп стаите, така че, Вие можете да си направите и сами изводите!

А сега и тук всички ние може да се насладим на отбора на Хера на гости в… Холандия!

PC Mania: Разкажи ни сега повече за хобитата си и компютърните и настолните игри, които играеш. Всъщност ти си работила в истинско гейм студио за видео игри, но тук по-скоро визираме свободното ти време, а за твоя професионален път ще говорим след малко. И така, какво търсиш и харесваш в една компютърна игра, все пак даваш това интервю при нас в PC Mania, а също как намираш настолните игри и дали всъщност няма и нещо помежду им? Твоят личен фаворит от любими заглавия в игрите?

Хера: Аз поддържам теорията, че бивш геймър няма. Винаги и независимо от обстоятелствата се опитвам да намирам време за игри и съм супер щастлива, че успявам и до сега да си угодя. Ако ме питаш какво играя … на PC в последната година бих казала че се отличават Divinity (1 и 2, като и двете ги преиграх по 3 пъти), Wasteland 3 (която планирам да преиграя поне 3 пъти), с любими колеги цъкам още Grim Dawn и разбира се Diablo, което и до ден днешен ми е all time favorite franchise и като съвпадение пуснаха ремастърнато Diablo 2 и то даже е добре направено! И в момента партито ме чака да се върна от Мюнхен, за да продължим акт II, докато тествах Бетата Дуриел ме метна няколко пъти, та си припомних защо я обичам толкова тази игра 😀 Не мисля, че ще те изненадам, като кажа че RPGтата са моето нещо и че съм ужасно слаба и ако играя FPS, значи … умирам докато си заредя пушката. Затова и още преди години се отказах, PvP не ми е в кръвта, предпочитам PvE и в компютърните и в бордовите игри. Ако пък говорим за бордови игри, или Role Playing Games можем да напишем още две статии, от любимата ми Мафия, която играем от вече 20 години – до последните ми увлечения по Eldritch Horror (с всички експанжъни) или по Bang. А преди няколко месеца ми подариха за рождения ден Gloomhaven, обаче заради пандемията, все не се случва да се съберем достатъчно парти, обаче съм и заплюла сега един уикенд да направим поне една серия 5-6-7 часа. Ще Ви кажа и че съм в тестовата групичка на Галактион и ще ви кажа да държите под око тази игра и кога ще бъде официалният й старт, според мен ще е едно от най-добрите заглавия в космическите ролеви игри и излизали някога от български автори…

Тук отново виждаме отбора на Хера, като този път “срещата” е тематична и свързана с “куидич”, “метли” и “сничове” от света и вселената на филма и книгите “Хари Потър”!

PC Mania: Ти си публична личност заради отношението ти към аутизма и най-вече заради работата ти, на която си толкова отдадена. В крайна сметка, човек като теб трябва да е много силен, за да продължава да прави това, което харесва, а в същия момент да бъде и “граждански активист” и да се бори с мненията, породени в обществото. Последният ми въпрос е по-скоро принципен. Вярваш ли, че игрите и всички тези забавления всъщност помагат да се разреши проблема с аутизма? Или всеки случай и при всяко едно дете трябва да се разглежда индивудуално и обща рецепта за всички деца по света всъщност няма? Аз лично смятам, че е именно първото!

Хера: Не можем да говорим за “разрешаване на проблема”. Аутизмът не е заболяване, затова говорим за състояния от аутистичния спектър. Тези състояния не може с магическа пръчка да бъдат “решени” и всеки който се опита да представи бързи, или моментални “лекове” трябва да бъде заклеймяван като шарлатанин. Това, което ние като родители правим и до ден днешен, е да се опитваме всячески да поставяме сина си в обстановка където да се чувства безопасно, да работи постоянно и усилено за подобряване, като тогава симптомите може да намалеят, понякога дори да изчезнат. За съжаление няма универсални решения и има диагностицирани деца и възрастни, при които терапиите не помагат и симптоматиката си остава същата. Но тъй като фокусът ни са игрите, а не състоянията от аутистичния спектър, ще ти отговоря така – Борис (моето момче) има PS3, играе на Nintendo Switch и на PC. Понякога се изкушавам да запиша как играе на Rayman (една от любимите му игри), защото прави перфектни рънове и се забавлява и се смее с глас. Разбира се, получава игрите като част от награда за добре свършена работа, но аз живея с убеждението, че уроците, които косвено научава, за него обаче са изключително важни:

• Никога не се отказвай.

• Когато е най-трудно, наградата е най-голяма.

• Винаги продължавай напред.

• Прави редовни сейвове и не пипай сейвовете на сестра си, за да има мир у дома.

• Ако се ядосваш, спри спри и поеми въздух. Джойстикът няма вина, проблемът е в играча.

(Финал) Благодарим ти, Хера, за всички отговори дотук и ти желаем успех, на теб и на целия ти прекрасен отбор, от нас в онлайн списанието за игри PC Mania и ще продължим да следим изявите ти! Продължавайте с твоя отбор и дано пандемията отмине, за да заиграе на ескейп стаи отново!

Хера: Преди време, когато все още бях професионално ангажирана в гейминга и правех игри, в подписите ми и по форумите и на мейла пишеше: “Ludo ergo sum”. И все още вярвам, че е така. Пожелавам Ви да намерите Вашата игра, независимо дали е настолна, ескейп стая, видео игра или нарисувана на тротоара с тебешир. Защото игрите са ултимативно човешко постижение и триумф на въображение, креативност и състезание, така че намерете Вашата игра и просто се забавлявайте. До нови срещи от мен!

Накрая завършваме с още една прекрасна снимка на Хера и страхотната й компания!