Dukes Of Hazzard

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2000

Има някои игри, които ме карат да ставам подозрителен относно качествата им още при споменаването на заглавието им. Подобно усещане ме обзе още щом чух името The Dukes Of Hazzard – Racing For Home. Това име звучеше прекалено плоско, доста нескопосано и порядъчно тъпо, за да предполага, че зад него може да се крие наистина качествен продукт. Това ми мнение се затвърди още повече след като си спомних, че същото заглавие се появи на пазара преди около година, само че във версия за Sony Playstation. А както знаете, обикновено прехвърлянето на игра от конзолен вариант към такъв за PC – CD ROM в повечето случаи е само пазарна маневра, чиято цел не е нищо друго освен да бъде изкаран някой друг долар отгоре.

И така, подхождайки с тези мрачни чувства, установих, че въпросното творение било нещо като рали, а на всичко отгоре то имало и story, което вече сбъдна най-големия ми кошмар. Оказа се, че това е игра, базирана върху сюжета на американски телевизионен сериал, носещ същото име. В тотален потрес изпаднах, когато разбрах, че в най-успешните си времена този сериал е заемал място в програмната схема непосредствено преди едно от колосалните постижения на американския филмов гений, наречено Далас. Сериалът “The Dukes Of Hazzard” се е подвизавал с цялото величие на своите 145 епизода по различни телевизии за времето от 1979 до 1985 година. Въпреки непоносимостта си към творения от подобен вид, положих усилия да разгледам и списъка на участвалите в този епичен момент от световната филмова история. Направих това с тайната надежда да открия поне едно име на известен за мен артист, но не би. Оттук си направих извода, че явно имаме работа с някакъв не особено успешен предшественик на “Спасители на плажа” или “Дързост и красота”. Но нека да се върна на историята. А тя, както може да се очаква, е основана на сложни семейни взаимоотношения, изпълнени със силни страсти и борба между доброто и злото.

Доброто е намерило израз в цялата рода The Dukes. Това са братовчедите Bo и Luke Duke, а пък братовчедката им Лусесита… хмм… май се поотвлякох… Та също братовчедка им Daisy и чичото Jessy. Daisy е доста секси, Bo и Luke – силни и най-вече благородни по душа, а чичото пък строг, но справедлив и човечен. Тези американци си имат хубава (според техните разбирания) американска кола, която ласкаво наричат General Lee. Много ми е интересно, как ли щеше да звучи това, ако действието се развиваше в Русия? Сигурно местните герои щяха да нарекат безценната си лимузина Маршал Жуков 🙂

Отборът на лошите е представен от подкупния шериф Roscoe P. Coltrane и местния безскрупулен богаташ Boss Hogg. Та така добрите и лошите си живеят в забутаното градче някъде из южните щати, носещо името Hazzard County. Животът им е пълна идилия – лошите правят кофти номера на съгражданите си, а пък The Dukes в стил Робин Худ им го връщат тъпкано и възстановяват равновесието в малкото градче. Целият дух на играта е обладан от атмосферата на 70-те и 80-те години, затова не бива да се учудвате от ретромуцуните на главните герои в Dukes Of Hazzard – Racing For Home.

Графичното оформление на този не особено успешен опит за компютърно рали е повече от трагично. Дори и на максимална разделителна способност от 1024/768 колите изглеждат безкрайно ръбести и недодялани. Не бива да очаквате, че тук ще имате възможността да се насладите на гледки, подобни на тези от последните части на TestDrive или Need For Speed.

Трасетата, по които ще се движите са тривиални провинциални шосета. Те са прекалено постни като изглед, а количеството и качеството на специалните ефекти са под допустимия за съвременна игра от този жанр минимум. Звукът е на горе-долу поносимо равнище, но и в това отношение The Dukes Of Hazard не блести с нищо. Музиката се състои изцяло от банални кънтри-парчета, които са меко казано дразнещи. Приятно впечатление прави добре подреденият, интуитивен и забавно аранжиран интерфейс, но това далеч не е достатъчно, за да промени цялостното впечатление от това съмнително забавление.

Като жанр тази игра е трудно да бъде определена. В някои отношения тя напомня на поредицата Interstate, но като качества е много далеч от нея. Някак можеше да се преглътне калпавата графика, ако като геймплей този продукт на Southpeak Interactive предлагаше нещо интересно. Това обаче далеч не е така. Не съм имал възможността да се запозная с PlayStation-версията, но предполагам, че там нещата стоят по-малко по-различен начин. Факт е, че оценките за конзолната версия са по-високи отколкото тези за РС-варианта. Очевидно производителят не е преценил достатъчно добре малката подробност, че потребителите на игрални конзоли и тези на персонални компютри са доста различни като възраст, а оттам и като интереси и очаквания към игрите, за които са склонни да платят. Затова си позволявам да изкажа и мнението, че по отношение на геймплея The Dukes Of Hazzard – Racing For Home е една голяма недомислица.

Мисиите, които е необходимо да изпълнявате, са прекалено лесни. Още с първата, състояща се в това да завъртите една две обиколки по пистата, ще ви стане ясно какво имам предвид. Не знам колко са желаещите да дадат $30 – 40, за да се сдобият с игра, с която ще свършат за час-два?! Въпреки всичките ми опити не успях да разбера откъде идват претенциите на производителя за високия AI на компютърните противници, които ще срещнете. Дори абсолютно начинаещ в света на компютърния рейсинг ще е в състояние след няколко опита да се справи с повечето от мисиите. Явно с идеята да се повиши малко трудността, производителите са включили в някои от мисиите насрещно движение. По принцип това е добре, тъй като по този начин се внася известно разнообразие. Но проява на особен изкуствен интелект ли е фактът, че едни и същи движещи насрещно возила се появяват по едно и също време на едно и също място и това се повтаря всеки път, когато рестартирате мисията?

Управлението на така наречения General Lee е също повече от елементарно. Можете да изпитате известни трудности докато свикнете с не особено подходящата гледна точка, която авторите са предложили, но този проблем се преодолява бързо. Хората от Southpeak Interactive са пропуснали още един важен момент: Като голямо достойнство за игрите от този тип се възприема възможността за каране извън пистите. В The Dukes Of Hazzard сте ограничени в рамките на трасето. По него ще намирате различни Power-ups като нитро, пръчки динамит и други, които можете да използвате срещу вашите опоненти.

The Dukes Of Hazzard – Racing For Home е от игрите, които са поредното доказателство, че хитовите заглавия за конзоли рядко стават такива и за PC. Затова спокойно можете да спестите вашето време и пари и да ги отделите за някое по-качествено и вълнуващо компютърно забавление.

Автор: Владо Георгиев