Duke Nukem Forever

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не бих се изненадал, ако това превю се окаже десетото подред, което ние в PC Mania сме правили на играта през последните 12 години. Но със сигурност ще бъде последното. Защото, както знаете, Duke Nukem Forever излиза. Най-накрая! На 6 май в Европа! Не, наистина, не се майтапя. И ето какво ще предложи!

Duke Nukem Forever ще ни пренесе 12 години (!) след събитията в Duke Nukem 3D. Нашият герой се е превърнал в най-богатата и влиятелна личност на Земята. Притежава хотел в Лас Вегас, води развратен начин на живот и всяко начинание, което подхваща, се реализира успешно. Играта започва в неговото собствено имение – Дюк играе собствената си игра, която е чакал цели 12 години…

И точно в този момент извънземните се връщат на нашата планета

Този път обаче те настояват, че идват с мир. Президентът на САЩ им се връзва и моли Дюк да не се намесва. Нашият герой обаче знае какъв всъщност е тайният план на иноземците – да отвлекат мацките ни, да отгледат своя собствена армия и да превземат света ни. И разбира се – вашата задача в играта е да им попречите…

Вероятно досега всички хардкор фенове на поредицата са виждали култовия първи трейлър, който Gearbox демонстрираха в края на миналата година. В негоо Дюк се облекчаваше в един писоар дълго, дълго време… Това обаче далеч не е всичко. Напълно в духа на извратения хумор на поредицата ще може да взимате екскрементите от тоалетната чиния и да ги замеряте в лицата на противниците си.

За щастие на феновете на класическите шутъри от първо лице, Дюк ще се управлява по напълно стандартен начин. Същевременно обаче нивата ще ни предоставят достатъчно голямо разнообразие, което ще позволи на играта да изпъкне пред останалите си конкуренти. В едно от тях например ще използваме джетпак, за да избягваме атаките на гигантско извънземно, което си е наумило, че трябва задължително да ни смачка със своя крак. Разбира се – ние ще му обясним с помощта на своя ракетомет, че това просто няма да се случи…

Други нива пък ще ни позволят да управляваме превозни средства, като например джип. Макар и да имаме резерви към подобни геймплей ситуации в игри от този тип, наши колеги, които са имали удоволствието да поиграят въпросната сцена, ни уверяват, че всичко е реализирано (почти) перфектно.

Що се отнася до противниците

те няма да умират с първия изстрел в главата. Но същевременно – няма да бъдат и почти безсмъртни, подобно на Kane & Lynch 2: Dog Days. Също така извънземните не са някаква безмозъчна пасмина. Те ще се опитват да ви отбягват, когато ги атакувате, ще ви се нахвърлят, когато им обърнете гръб и се опитате да им избягате или периодично ще се крият, когато преценят, че ситуацията е твърде нагорещена. Не трябва да забравяме обаче, че Duke Nukem Forever не някакъв вид стелт игра, в която ще трябва да се надлъгвате с враговете си и да се обстрелвате иззад прикритията си. Напротив – целият фън в нея е именно масовото унищожаване на орди от извънземни по всевъзможно най-ефектния начин.

За тази цел ще разполагате с набор от разнообразни оръжия, включително Ripper – унищожителна картечницо-подобна пуцалка; пушка двуцевка, Railgun – футуристичен снайпер, стрелящ с лазер; M1911, RPG и Shrink Ray, с помощта на който ще смалявате извънземните, само за да ги стъпчете като малки хлебарки.

Дали имаме твърде високи очаквания? Разбира се – все пак Duke Nukem Forever се разработва цели 12 години. Но дори Ранди Пичфорд от Gearbox ни предупреждава – никое заглавие не може да оправдае очакванията при толкова дълъг цикъл на разработка. „Това е просто една игра” – допълва той. Но поне изглежда страхотно.

Автор: Владимир Тодоров