DroneZ

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 сеп. 2001

Не, това не е истина… Тази игра ме удари като чук по главата. Първоначално си мислех, че това е поредният августовски гейм-боклук. Още повече името Zetha gameZ не ми говори абсолютно нищо, а DroneZ звучи като някакаква абсолютна полюция. Вместо това обаче на монитора ми изскочи най-красивото визуално творение, с което съм се сблъсквал за PC-съвместим компютър.

Първото нещо, което изникна в главата ми, беше

споменът за филма “Трон”

Споняте ли си го ? Не ? Доста от вас сигурно са били твърде малки, когато той се появи. Това е първият представител на сайбър-фантастиката. В него става дума за програмист, който е “всмукан” в собствения си компютър и попада в света на създадените от него софтуерни продукти. Както можете да се досетите, тази сюрреалистична виртуална реалност бъка от “добри” и “лоши” програмки (обагрени в класическите цветове за епохата на “студената война” -син и червен), вихрят се футуристични битки, кибербойци бродят по високоскоростни информационни магистрали…Разбира се има и могъщ изкуствен интелект, който крои пъклени планове. Още си спомням с носталгия за сраженията  между съществата в киберпространството, които, за по голямо удобство, имаха хуманоиден външен вид…

Изглежда италианците от Zetha gameZ също като мен са останали доста впечатлени от “Трон” и са решили да пресъздадат неговата идея в компютърна игра. Но само каква игра… Както самите автори признават, тази геймка демонстрира пълните възможности видеокартата GeForce 3, която е най-мощният 3D-ускорител в момента. Предполагам разбирате какво означава това. За нещастие GeForce 3 все още не по джоба на всеки. Мога обаче да ви уверя, че дизайнът на DroneZ отвява конкуренцията, дори и да имате малко по-слаба карта (GeForce 2, Kyro II, Radeon и т.н.).

Действието се развива в близкото бъдеще. Индустриалното замърсяване е превърнало Земята в пустош. Хората са принудени да се затворят в своите стоманени мегаполиси и да потърсят по-добър живот из дебрите на вируалната реалност. Развитието на човешката цивилизация замира и всички вкупом се пренасят в

кибернетичния “свят на сънищата”

Основното занимание на това деградирало общество е своеобразен виртуален спорт: кибернетичните превъплъщения на хората бродят из една пъстра и сюрреалистична среда, сражават се помежду си, изпълняват най-различни заплетени задачи и най-вече подскачат по странни кръгли платформи, които също напомнят за “Трон”. Първото впечатление е, че DroneZ е нестандартна смесица между екшън, jump&run, адвенчър и логическа игра. В повечето случаи не можете да разчитате единствено на грубата сила, а трябва да откриете някакъв трик, ако искате да сразите противниковите дрони.

Например някои противници не могат да бъдат наранени при фронтално нападение. Затова трябва да ги обстрелвате с рикошет по подобие на ударите в билиарда. За целта трябва да застанете на точно определена платформа, която ви позволява съответния ъгъл на атака. Ако обаче отидете на неподходящо място, внезапно можете да се озовете в друг участък на виртуалната реалност, където ви дебне нова, коренно различна заплаха. Битките също адски много приличат  на “Трон” – кибербойците разполагат с нещо като лазерен прицел, тичат напред-назад и обстрелват противниците си със заряди, които наподобяват малки енергийни дискове.

Най-общо казано първоначално DroneZ създава илюзия за jump&run с екшън мотиви, а веднага след това ви хвърля в един нереален свят, изпълнен със загатки и засукани ребуси. При всички положения DroneZ е нещо, което всеки трябва да изпробва. Най-малкото за да види с очите си какъв е новият еталон за графичен дизайн.

Автор: Момчил Милев