Driver

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 ное. 1999

В продължение на много време се осланях единствено на сериите Need For Speed като смятах, че тази поредица ще се задържи на върха в личната ми класация за автомобилни игри завинаги. Но, както обикновено, идва моментът, когато трябва да се правят отстъпки и NFS ще се наложи да се задоволи с втората позиция като предостави лидерството на Driver. Не искам дори да си помислям, че Driver може да се сравнява като графика, звук или геймплей с култовото творение на Electronic Arts, но определено може да предложи цунами от забавление и така да ви увлече, че да забравите ден ли е, нощ ли е.

Вие сте добър човек и не създавате проблеми никому, но поне веднъж ви се е искало да разкъсате оковите… само наужким. Не ви остава нищо друго освен да си набавите Driver. Само че, както и в действителния свят, никой няма да ви взема на сериозно, ако няма с какво да допринесете за развитието на подземния свят. В началото на играта ще трябва да преминете през изпит, където да покажете шофьорски умения, доста над средното ниво. Това включва умело използване на ръчна спирачка, завъртане на 180 и 360 градуса, внезапно спиране и други сложнотии, като внимавате да не забършете боята на околните превозни средства, а ако потрошите собствената си кола, ще бъдете безцеремонно поруган и пътешествието ви до гангстерския свят приключва. Веднъж успели да направите впечатление, няма начин да не ви забележат. Пускате телефонния си секретар и получавате първото си предложение. То идва от дребни риби, решили да направят удара на живота си като ограбят местната банка. Тъй като това са първите ви “клиенти”, не е редно да ги разочаровате. Мятайте се на разнебитената си таратайка и потегляйте.
Имате ограничено време, за да стигнете до мястото и да качите бандитите. След като престъпните елементи се настанят в колата ви, следва лудо преследване. Погват ви пазителите на реда и ще трябва да се промъквате между оживения трафик на Маями, за да се измъкнете. Ако успеете да се справите  с тази мисия, мълвата за виртуозното ви шофиране плъзва бързо и скоро ще можете да избирате измежду няколко оферти.
Сред задачите ви ще има такива като отмъкване на по-бързи коли, транспортиране на наемни убийци до дома на жертвата, оправяне на сметки със задлъжнели субекти и всякакви други щуротии. Обаче не си мислете, че ще ставате известен само в тъмните кръгове. Вашата снимка ще присъства в криминалната хроника на вестниците и щом доближите до полицейска кола, по-добре дим да ви няма. Периодично ще трябва да се подвизавате в други градове от съображения за сигурност. Цялата дандания придобива такива размери, че в един момент ще се окаже, че не можете да си подадете носа навън преди мръкване. Нощното шофиране в Driver е най-доброто, което съм виждал досега. Фаровете осветяват напълно достатъчно пътя и не е нужно да се взирате в монитора, за да карате в правия път. Бурканите на патрулките осветяват реалистично околността и създават неописуемо впечатление.

Следва неприятната част, описанието на дефектите в играта. Както в Midtown Madness по улиците бодро крачат пешеходци, които (и тук за жалост) не можете да прегазите, без да искате естествено :-). Като ги връхлитате те придобиват свръхестествените способности да преминават през стени или да тичат със скорост от порядъка на 100 мили в час. Но това не е толкова дразнещо, колкото ужасния клипинг. Дори ровичкането из опциите не оправя този проблем. Зареждането на геометрия става непрекъснато и то само на стотина метра пред вас. Няма да задълбавам тази тема, тъй като се опасявам, че ще си изградите погрешни впечатления. С този бъг се свиква бързо, особено ако сте запознати с подобни игри за конзолите.

От друга страна, създателите на Driver имат с какво да се похвалят. Не се сещам за друго заглавие, което да показва автомобилно задръстване от няколко десетки бракми, чакащи зелената светлина на светофара. Самите коли не са дотолкова детайлни, че да ви секне дъха, но затова пък се управляват сравнително лесно и всяка от тях има своите специфични особености. Няма да разполагате с последни модели на BMW, а с типични американски каруци серийно производство, което подсилва емоцията и няма да ви е яд, когато се ударите челно, докато карате в насрещното движение. Деформациите на колите станаха задължителен елемент в този тип игри, те присъстват в Driver с целия си грозен блясък. Относно околността – пресъздадени са реални квартали на Los Angeles, New York, Miami. Като цяло бих определил графиката на нивото на Carmageddon 2 с някои от ефектите в NFS4.

Звукът е на ниво, но няма да изненада никого с оригинални хрумвания (освен жаргона на отрепките, за които работите). Бръмчене, спирачки и катастрофи, няма много за описване, но и малкото е качествено. Геймплей – това е силната и същевременно слабата страна на играта. Имате пълната свобода да експериментирате. Няма точно зададени маршрути, а е важно дали ще изберете да минете по краткия оживен булевард с колони от вечно пречещи автомобили или по многото заобиколни, но спокойни улички. Проблемът е, че е необходима упорита тренировка докато усвоите прецизните маневри, а за това е нужно доста време и най-вече търпение.
Ако в един момент ви писне от непосилните мисии, можете да си пуснете някой от другите седем режима на играта. Сред тях изпъкват Persuit (преследване на противник и неговото премахване), Getaway (бягане от ченгетата) и Cross Town Checkpoint (преминаване на отсечка за определено време), а имате възможност и само да позяпате из града.

Ето че една от любимите ми компании GT Interactive  и този път не ме разочарова. Една от новите й дъщерни фирми, Reflections, успя да създаде продукт, достоен за внимание. С прилична графика и най-вече с наличие на сюжет, вярвам, че Driver ще допадне на всеки любител на лудешки и бръмчащи приключения.

Автор: Иван Георгиев