Driver: Parallel Lines

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 сеп. 2007

И така, бе хубаво осемдесетарско лято, но свърши. Ню Йорк е готино местенце, но оцеляването в него не е лесно. Наистина – имаш възможността да влезеш във всяка една кола, и веднъж закарана в гаража ти, да я подобриш, но все пак ще има моменти, в които да ти се иска да изгризкаш клавиатурата от яд. Този гайд не е пълно walktrough. В него няма да намериш съвети „на втората мисия завий надясно, а после втората наляво и стреляй”. Такъв тип указания са неадекватни в постоянно променящия се свят на Driver и оставям на твоята интуиция да прецени дали ти е по-печелившо да цепиш с колата през градинките или да изчакаш трафика.

Кинти

Нека не се лъжем – имаш ли пачка, всичко е възможно. Мисиите свързани с историята в Driver не ти носят приходи, само те приближават с една иде я към следващото филмче. А от пари ще имаш нужда. Тунингът по колите струва много. Още толкова и да ги поправиш, защото можеш да си запазваш любимите возила в гаража. Дори експлоатирането на бъга за визуален тунинг не спестява достатъчно. Единствената ти опция са страничните мисии. Те идват в три варианта: Easy, Medium и Hard. носещи ти съответно по 500, 1000 или 2000 долара (в 2006 ерата добави по една нула към цифричките).

Между другото, след като превъртиш играта, се отваря опция в менюто за смяна на ерите – ще се прехвърлиш с целия си кеш от 2006 в 78-а година, но там цените са много по-ниски. Удобно за купуване на тунинг и поправка. Най-бързия и лесен начин да избиеш вложените в колите парици са състезанията на официалните писти, Hitman и Steal to Order задачите. Виж картата с всички мисии.

Състезанията

Има 3 типа състезания на писта. Най-лесна е тази, симулираща трасе на формула 1 – дълги скоростни отсечки и плавни завои. Дори с неъпгрейдвана кола, лесно ще вземете ниво на трудност Easy, за Medium ще ви трябва някоя от спортните коли с всички тунинги (Raven и Zenda са най-добрите за 78-а и 06-та година). За Hard ще ви трябва най-добрата кола, с всичко напомпано на макс, добро познаване на пистата, тонове нитро или просто танк.

Състезанията са най-лесният и бърз начин да натрупате пари. А за да не ви се налага да чакате половин игрови ден докато се рестартират, просто влезете с друга кола и направете тест драйв. Когато се покажете от гаража, отново ще можете да се състезавате.
След като превъртите играта ще получите танка на финалния бос. С него минаването на Hard става мега лесно. Просто влезте с танка в състезанието. Стреляйте веднага след началото на състезанието (с малко късмет ще гръмнете две коли едновременно) и след това си намерете теснинка, която да запушите и да отстреляте всички останали опоненти. Ако извадите оръжие по време на състезание, ще бъдете дисквалифициран. Но тъй като оръдието е част от колата … така де от танка – когато гърмите с него не ви се отчитат черни точки в графа феърплей.

Първия път, когато минете дадена писта на Medium или Hard, в гаража ви ще ви чака уникална рейс количка. Те са подобрени версии на конвенционалните возила и подлежат на същото количество ъпгрейд (спортните коли могат да си подобрят двигателя 1 или два пъти максимум). Освен това са много по-повратливи. Така можете да се възползвате от качествата на 4 вратен седан (по-стабилен и издръжлив), който да не отстъпва нито по скорост, нито по маневреност на спортна кола.

Мисиите

Мисиите са няколко основни типа – състезателни – в които трябва да изпреварите някой или да надбягате нещо. И стрелкови – в които освен, че ще се състезавате, но ще се налага да стреляте и ще се стреля по вас. Ъпгрейдите за бронирани гуми брониран джам са задължителни, ако не искате да се превърнете бързо в човешкия еквивалент на швейцарско сирене и да не губите контрол над колата. Ъпгрейдът за затъмнено стъкло освен че изглежда готино, но и дори ченгетата да минат до колата ви няма да ви забележат. Има няколко мисии с тежки престрелки, в които е добре да изберете най-издръжливото возило, правейки компромис със скоростта. Всеки по-тежък семеен джип или леките камиони с максималните ъпгрейди за скорост и малко нитро ще ви свършат работа.

Когато се покажете от колата и локнете с десния бутон целта си, не е нужно да го държите натиснат – целта си остава маркирана. Това е полезно, тъй като през повечето време трябва да шофирате, да избягвате трафика и сблъсъците и да стреляте, което е лека задача, ако разполагаме с още един чифт ръце. За този тип мисии ви препоръчвам някое от SMG-тата. Те не нанасят много щети, но за сметка на това стрелят в почти права линия дори при продължително натискане на спусъка. Ако се доближите много до целта си и тя не прави много завои, може да пробвате и с някоя от картечниците. Тежката многоцевна картечница (Minigun-a) е оптималното ви пушкало, правещо коли и хора на решетка за секунди, но се държи с две ръце – тоест не можете да я ползвате в кола. Леко с гранатомета и базуката – понякога те са адски неточни и трябва да свикнете да стреляте доста пред целта си. 4-5 куршума са достатъчни, дори за брониран SWAT войник.

За това, за да сте максимално бързи не чакайте целта ви да падне, а направо сменяйте на следващата. Тъй като маркерът стои върху нея до момента, в който не падне, и не отчита момента на смърт.
След мисията за разбиване на сексшоповете през 2006-та ще се сдобиете с Ram Rider. Спортен автомобил, брониран от всякъде. Тя е перфектната кола – достатъчно бърза, за да може да се състезава и достатъчно здрава, за да поеме много наказание. Можете да я използвате като таран в състезанията и буквално да смажете конкуренцията или във всички стрелкови мисии да не се притеснявате, че ще избухне след първия челен удар с целта.

В мисиите по историята, в които трябва да стигнете пръв, е по-лесно да отсвирите с оръжия опонентите си, вместо да ги догонвате. Самата игра чийтва на моменти и колите с които лошковците разполагат са способни на нереална скорост и маневреност, което си е нечестно спрямо играча, откъдето и да го погледнеш.

Гаражът

Гаражът е вашата Алфа и Омега, всичко започва и свършва в него. Там можете да поправяте и пребоядисвате колите си, да подобрявате частите им и да ги тествате за файн тунинг. Освен това, когато амунициите свършат, само там можете да си купите нови за всяко едно от оръжията ви. В гаража има един малък бъг, който можете да експлоатирате всеки път, като заредите играта. Влезте с произволна кола.

Запазете я в паметта на гаража. Влезте в менюто за покупка на части и изберете Body kit менюто. Изберете желаната модификация, изчакайте секунда се зареди превю формата. Цъкнете отново и когато ви поиска да конфирмирате покупката – откажете. И след това бързо натискайте клавиша Escape, за да излезете от менюто. Когато го направите, колата ви ще има чисто нов и напълно безплатен визуален тунинг.

Можете да излезете на тест драйв, променяйки някои от параметрите, за по-добро управление. Не пипайте спирачките – всички коли в Driver и без това спират прекалено бързо. Но ако искате по-голяма стабилност – то можете да снижите височината на колата. По-голям downforce означава повече стабилност и по-висока максимална скорост, но по-бавно ускорение. А ако направите Andec (местния еквивалент на Dodge Charger 76-та година) с нисък клирънс и премахнете култовото му поднасяне на всеки завой, знайте че в продължение на три години ще бъдете гонени от боговете на мускулните коли в сънищата си!!!!

DriverGP състезанията

Освен по стандартните писти (има една до всеки един от гаражите ти) можеш да се състезаваш и в два уникални рейса, даващи ти за награда уникална кола. Проблемът е да ги намериш и да ги отключиш.

За да стигнеш до това в Манхатън трябва да стартирате от safehouse-a си. Карайте направо от него, после свийте в дясно, а после в ляво, докато не застанете точно под двете крачета на „М”-то в надписа Manhatten на картата си. Продължете напред докато не стигнете до тясна алея. Продължете по нея и свийте в ляво, а после в дясно докато не стигнете до дългата магистрала точно до водната ивица.

Продължете надясно още няколко метра, докато не стигнете до оцветено хале с няколко контейнера от лявата страна на входа. Влезте в халето и тръгнете в ляво, стигайки до ъгъла след това продължете по ръба до останалите три ръба на сградата. Ще се появи съобщения казващо ви че сте отключили въпросното състезание и лилав кръг, от който можете да го започнете.

Наградите са:
– 1978 – San Marino Spyder Racer
– 2006 – Torrex Racer

Long Island GP race (1978 и 2006)
Long Island GP състезанието се намира в Бруклин. Изходната ви точка отново е вратата на safehouse-а. Само че тръгвате наляво, докато не се позиционирате точно над „К”-то в надписа Brooklyn на картата. От там, направете десен завой, докато достигнете до голямото Т-образно кръстовище. Завийте на него на дясно по алеята, докато не стигнете до криволичеща уличка. Минете по нея и ще отключите рейса, започващ между двете високи сгради в края на алеята.
Наградите са:
1978 era – Raven Racer
2006 era – Hot Rod

Трафик:

Когато за първи път се сблъскаш с Driver, едно нещо ще ти се набие на очи (или по-скоро ти ще се набиеш в него с 60 км в час). Това е бруталната гъчканица, случваща се по улиците. Реалистично е – да, но понякога в геймплейно отношение е истински кошмар. Имаш две решения. Можеш да играеш хитро и да роулплейваш.

Все пак си бандюга, няма да тръгнеш да обираш магазини посред бял ден. Затова изчакай падането на нощта, за да оредеят колите по улицата. Но много си пази от сблъсъци фаровете, тъй като много често до бордюрите има спрели коли, които са буквално невидими на по-тъмно. Другият вариант е мързеливият – влизаш в Options – Game и преместваш слайдъра за трафик на минумум. След това не се хвалиш колко си тарикат, защото това е с една идея по-малко позорно от чийтването.

Ако изберете първия вариант, е задължително да разберете схемата на придвижване. Винаги при път с 4 платна едно е свободно, номерът е, че смяната на платната понякога е трудна. Опция е да излезете на тротоара или тревните площи. Първото ще ви редуцира драстично скоростта. Вторият вариант прави колите почти неуправляеми. Съветът ми е – свикнете да карате мотор!

На финалa – играта неслучайно е забранена за лица под 16 години, ако си от тях – недей дори да четеш този гайд.

Автор: Георги Панайотов