Dragon’s Lair 3D: Return to the Lair

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Всичко започва преди около двадесет лета, когато през далечната 1983-та на пазара  се появява първата аркадна видеоигра, разпространяваща се на лазерен диск с невероятно анимирани филмчета. Това е именно самата и неповторима Dragon’s Lair. Признавам си с ръка на сърцето, че доскоро никога не бях виждал или чувал въпросното заглавие. И със сигурност мога да заявя, че съм изпуснал зловещо много. За времето си тази игра е била истински хит и всяко нейно преработване е довеждало отново и отново до благоговейни реакции от страна на геймърите и критиката. И ето че наближава и 20-тата годишнина от раждането на Dragon’s Lair. И каква по-добра възможност за нейното отбелязване от едно вихрено навлизане в доброто старо триизмерно пространство. Време е да посрещнем най-добрия римейк на заглавието, пожънало от 1983 година насам над сто милиона долара приходи. 

Имало едно време…

Историята е приказна, съвсем обикновена и изтъркана до полуда. Чаровно-сексапилната дългокрака русокоса принцеса Дафне е отвлечена от голям и зъл огнедишащ дракон на име Синдж. Тя е скрита в мухлясъл средновековен замък, който пък от своя страна е частна собственост на нелицеприятния кокаляв магесник Мордрок. Ситуацията е крайно критична. Особено като се има предвид кой ще влезе в ролята на спасител. Това ще да е смелата и празноглава, но особено добродушна пародия на рицар, подвизаваща се под идиотското име Дирк Сърцатов.

Става дума за един от най-смехотворните анимационни герои, които някога съм виждал. Достатъчно е да мернете неговия силует и най-вече намусената му физиономия. Самата тя говори, че нашият човек се взема прекалено на сериозно и страда от илюзии за величественост. Той е човек на честта, който ще се заеме с нещо напълно невъзможно за изпълнение, просто защото не може да зацепи, че няма начин да успее. Всичко в Дирк – големите му ръце и крака, неговият стърчащ нос и креслив глас, подсказват, че той е абсолютният нетипичен приказен герой. 

По всичко личи, че разработчиците са се постарали да запазят и пренесат атмосферата и геймплея на старото оригинално заглавие и в новия римейк. Цялостната концепция на Dragon’s Lair не е променена. Още в самото начало на играта безстрашният Дирк ще нахлуе в магическия замък на Мордрок, спъвайки се на всяка втора крачка. Влизайки от стая в стая, преодолявайки всевъзможни смъртоносни препятствия и капани, той ще се приближава все повече и повече до своята изгора, пленена в голям непроницаем мехур. По време на своите приключения обаче рицарят няма да е сам. Той постоянно ще се чувства наставляван от късащия нервите писклив глас на дългокосата принцеса, която ще контактува със своя любим чрез един необикновен амулет.     

Пълен контрол над Дирк

Това, което отличава новата версия на играта от всички останали, е, че сега за първи път наше величество играчът ще има възможността да поеме пълен контрол над непохватния Дирк, който през всички тези години е усвоил множество нови движения – тичане, катерене, скачане, търкаляне, промъкване и прочее. Въоръжен с меч и впоследствие – с арбалет, по своя път той ще открива и различни предмети, които допълнително ще подобряват неговите способности – пръстени, драконови очи и брони и др. и ще се научава на нови специални движения и удари.
Старите четиридесетина стаи пък са набъбнали до внушителното число двеста и петдесет. Очакват ни и над тридесет симпатични, но злонамерени същества, които допълнително ще утежняват и без това нелекия живот на Дирк. Една дузина от тях са напълно нови. Те, както и всичко останало в играта, са плод на въображението на не кой да е, а на самия

Дон Блът – бивш аниматор от студиото на Уолт Дисни

Той е отговорен за съществуването на почти двадесет прекрасни рисувани (а вече – и компютърно генерирани) филмчета, измежду които и “Земята преди време” (1988), “Всички кучета отиват в рая” (1989), “Анастасия” (1997), “Титан” (2000) и др. Блът е един от малкото отцепници от монополистичната компания на Дисни, които с много труд и най-вече с талант, са успели да изплуват на повърхността. Така че единственото нещо, което можем да очакваме от него, се назовава с една единствена думичка – перфектно качество.

Както самото заглавие подсказва, светът в Dragon’s Lair е изцяло триизмерен. На моменти липсва особена детайлност, но като цяло графиката гали окото, а енджинът поддържа доста приятни специални ефекти. Единственият двуизмерен обект в играта е нещастният Дирк. По този начин се създава едно неповторимо усещане, че взимаме участие в истински класически анимационен филм (става въпрос за времето, когато движенията все още се рисуваха на ръка и когато компютрите не се бяха настанили така трайно в ежедневието ни като заместители на множество наши задължения). На всичкото отгоре към играта са “прикачени” и качествен 90-минутен саундтрак, чисто нови интро и аутро.

Dragon’s Lair 3D е игра, която ще изпробва вашата ловкост, търпение и изобретателност. За успешното й превъртане е необходимо да преминете през безброй препятствия и капани, да решите най-различни загадки. Всеки любител на аркадни заглавия, анимационни филмчета и тънкото чувство за хумор определено няма да остане разочарован от този римейк, който е няколко класи над своя предшественик. На скромните два диска ще откриете и типично американски документален филм, посветен на самата игра и нейната двадесетгодишнина. От него ще научите повече за миналото на Dragon’s Lair, ще се срещнете с хората, създали този хит на 80-те, и ще видите как е протичала работата върху настоящото заглавие.  

Dragon’s Lair the Movie

И за десерт ще ви издам една обществена тайна. В момента Дон Блът подготвя нов анимационен филм, който ще се основава на самата игра и естествено ще носи заглавието Dragon’s Lair. Засега работата върху него е все още в начален етап, но има изработен сценарии и скоро ще започне и самият творчески процес. Аз лично нямам търпение да го видя. А дотогава всеки, който все още не се чувства достатъчно голям за една класическа аркадна игра, винаги може да се наслади на крайния резултат, който студиото Dragonstone е постигнал с Dragon’s Lair 3D.

Автор: Владимир Тодоров