Dracula: The Days of Gore

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2007

Мъка, мъка, мъка!

Ей Богу, за първи път в кариерата ми на геймжурналист попадам на игра, на която да не мога да открия сайта. В смисъл – колкото и да е забутано едно заглавие, винаги Google хваща поне на втория опит официалното й лице в нета. А не ме препраща към де що има торент или релийз-тракер. Мултитаскинга включи и разработчика в търсенето. Попаднах на фирма за озеленяване, две компании за софтуерни решения и едно канадско чудо, предлагащо туризъм с отстрелване на вълци (хижата и екипировката се заплащат отделно).

Без страсти, само размисли

Преди време се колебаех, сега съм сигурен – Counter-Strike феновете с минимални модърски и програмистки умения трябва да бъдат затваряни. Не в лудници… оловна килия с 15-метров бетонен кожух ще свърши работа. И да не им се дава храна, само останки… и да имат локвичка с вода в килията, в която от време на време да се пуска ток. А самата килия да е без светлини естествено и с постоянна температура от 15 градуса – да не му е студено, за да измръзне и умре, но в същото време да не е достатъчно топло, за да спи спокойно. И от време на време може да му се пускат плъхове. Как ви звучи?

Защото пазарът се наводни със самозабравили се гейм гении, които решиха да правят клонинги на единствената игра, която са цъкали. Нищо лошо де, евала им за труда – но да се пускат подобни продукти и да се искат пари за тях си е жива обида за интелекта на купувача.
Вижте, играта не е просто забавно тъпа, тя е трагично дразнеща. Още от самото начало имате всички оръжия (няма тръпка) – пистолет, помпа, картечница и арбалет.

Не забравяйте – и колец. Тъй като играта се казва Dracula, значи има вампири. Които всъщност се клатят като зомбита, приличат на детска драсканица и изобщо няма кой-знае какво вампирско в тях, освен че трябва да ги пронижете с мощния си кол в гръдния кош. Е к’во пък, заради кофти енджина за съприкосновение, където и да ги мушнеш, все ще свърши работа…. некрофилия, бате!

Геймплейни безумия

На всяко ниво има няколко кристала, които трябва да счупиш, за да се отключи силовото поле към дадена част от зоната. Зона е силно казано – представи си как се вземат за основа office и de_dust картите от CS, облепват се с нови текстури и се добавя по някой и друг коридор. Але оп – имате си левъл дизайн. Смешното е, че лошите си минават през силовите полета, докато нито ти, нито куршумите, камо ли пък голият кол в ръката ти могат да проникнат през тях.

За капак на всичко аптечките и мунициите са разхвърляни толкова некадърно, че няма и грам логика в подредбата им. Ако все още не си се отказал от играта, идват всички брутални бъгове, които просто не ти позволяват да продължиш да геймиш… естествено save/load няма. Например виждаш амуниции за картечницата от вътрешната страна на бюро със стол до него. За да ги вземеш, трябва да си точно над тях, скачаш над стола, вземаш ги и… ни напред, ни назад – заради стола не можеш да мръднеш и на йота.

Това всичко е гарнирано с дървеняшка графика от Voоdoo ерата, но пък товареща компютъра ти като Quake 4. И още нещо, което ме възмути и огорчи много силно – вампирките. Дъщерите на нощта се предполага да са едни адски секси и красиви създания с минимум дрешки и максимум ищах, а не лелички с рокли и общия вид, като на домакини от женския пазар. Има и някакви фурии с нощници дето се муат като мухи без глави и мятат огнени топки, но при близък оглед и те си бяха просто грозни… ама не в готиния смисъл на думата. Така че защо просто не прелистите страницата и не оставите това гейм недоразумение и създателите му да направят най-правилното нещо – да гният в кофите.

Автор: Георги Панайотов