Disciples II: Dark Prophesy

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2002

Малко походови стратегии са успявали наистина да ме впечатлят досега. Като любител на магическото и приключенското, личният ми фаворит е Heroes of Might and Magic. Disciples II: Dark Prophesy доста напомня на нея. Може би това е една от причините, тя да привлече вниманието ми до такава степен, че да ме накара да пусна корени пред PC-то в продължение на множество безсънни дни и нощи.

Свещените земи

Това е място, където се вихрят безспирни битки между доброто и злото. Легиони намират смъртта си по бойното поле, а мнозина войни остават само в паметта на хората, които предават от поколение на поколение безсмъртни легенди за техните героични деяния. От края на Великите войни е изминало повече от десетилетие. И ето че сега настъпва времето, когато пророчеството ще се сбъдне. На земята ще стъпи избраник, който ще донесе гибел за едни и свобода – за други. Дали ще сте на страната на печелившите зависи само от вас. Нека битката за Свещените земи започне отново.

Колкото и да напомня на Heroes of Might and Magic, Disciples II притежава уникален чар. Ще изпитате усещане, че играете нещо ново и интересно. В нея има четири раси, измежду които може да избирате. На първо място това са Легионите на прокълнатите – демони, дошли директно от самия пъкъл. След това идва реда на Мъртвешките орди – името говори само за себе си. Планинските кланове обединяват джуджета, полуръстове и гиганти, а Империята – хора, които са спечелили на своя страна и ангелските създания. Всяка от расите притежава свои собствени единици, магии и история.

Магия, сила и крадливи номера

В началото ще бъдете подканени да определите лорда на своята раса. Изборът ви до голяма степен предопределя начина на игра. Възможностите не са кой знае колко. На първо място това е Mage Lord-а. С него изследването на магиите струва два пъти по-малко и на ден можете да правите по две заклинания. Следва Warrior Lord-а, благодарение на когото всички ваши единици възстановяват петнадесет процента от загубената си кръв. Последният лорд е Guildmaster-а. Той е покровител на крадците, дава им нови умения, а ъпгрейдването на всеки един град става на половин цена.       

В основата на всичко обаче стои вашата столица. Тя се охранява постоянно от един невероятно силен войн, който не я напуска никога. На практика е почти непревземаема. В нея строите всички сгради, изследвате магии и наемате герои. Ресурсите в играта основно са два – различни видове мана, предназначена за изучаването и правенето на заклинания и злато, което служи за всичко останало. С жълтите монети може да съживявате и лекувате единици, да ъпгрейдвате градове, да наемате герои и армия, да си купувате екстри от местните пазари и т.н. Събирането на ресурсите е сравнително опростено, тъй като играта е центрирана предимно върху воденето на сражения.

Щипка РПГ

В Disciples II има силно застъпени ролеви елементи. Избрания от вас герой трупа опит, качва нива и изучава нови умения. Може да го екипирате с предмети, някои от който се използват директно в битките. В зависимост от знанията си, той води максимум до пет души армия. Единиците също трупат опит и качвайки ниво, се ъпгрейдват в по-силна и по-различна бойна част. Ако играете някоя от кампаниите, в края на всяка мисия имате право да изберете героя, с който ще продължите и в следващото ниво. Това от една страна ще ви стимулира да пазите живи повечето свои лидери, но от друга ще ви подтикне към множество лоадвания, когато например установите, че любимият ви архидявол пето ниво е ритнал камбанката.  

Единиците са може би най-силната страна на Disciples II. Те варират от съвсем малки и почти безобидни импчета до големи, мощни и страшни огнедишащи дракони. Всяка раса разполага със задоволително голям набор от свои собствени войскови части, които се различават коренно помежду си.

Немалка роля играят и неутралните единици, разпръснати по стратегическата карта. Те вече не киснат само на едно място, а се разхождат насам-натам в зависимост от коефициента си на интелигентност. Ако им хрумне, те може и да решат, че имате нужда от спаринг партньор. Техният брой също е доста голям. Колкото и много да играете, винаги има възможност да бъдете изненадани с някое ново чудовище, което не сте срещали до момента. 

Disciples II: Dark Prophesy предлага много силна солова игра. Всяка раса има своя собствена кампания от по седем сравнително трудни и дълги мисии и напълно различаващи се куестове. Отделно от тях са приложени и около двадесет отделни сценария. Прибавете към всичко това и един мултиплейър от типа на Heroes of Might and Magic – тоест няколко играча могат да вземат участие в игра на един компютър, и всичко става тип-топ. 

Накъде без хубава графика…

В сравнение с първата част най-голяма крачка напред е направена по отношение на визията. Въпреки че стратегическата карта на моменти изглежда леко невзрачна, а единиците често се сливат с пейзажа и стават незабележими, всичко останало е както трябва. Битките вече протичат на цял екран и са възпроизведени невероятно ефектно. Направо си е кеф да взимате участие в сраженията на вашите човечета, които се млатят за благото на своята раса.

По отношение на магиите също може да се кажат само суперлативи. Удоволствие е да гледате как от нищото извикват чудовища или как светкавици прорязват небето и с трясък се стоварват върху главите на нещастния враг. Заклинанията са анимирани отлично и не страдат от еднообразие. Всяка раса има свой собствен набор от тях. Едни клонят повече към защитни, други са нападателни, а трети извикват на помощ различни същества. Общият брой на магиите надхвърля сто. 

Въпреки някои дразнещи моменти в гейплея, касаещи контролирането на единиците, общото ми мнение за Disciples II не успя да се промени кой знае колко. Според мен това е една много интересна и забавна игра, която прикова вниманието ми, защото определено има какво да предложи. Остава само около месец до официалното излизане на Heroes of Might & Magic IV. Ако тръпнете в очакване тази игра да се появи, можете да запълните скучния месец с кръстосване на мечове и магии в света на Disciples II: Dark Prophesy.

Автор: Владимир Тодоров