DiRT Showdown

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В последно време името на английската компания Codemasters се утвърди като синоним на реалистични рейсъри, които пресъздават различни видове автомобилни надпревари – от офроуд състезания до света на Формула 1. Предвид, че другите силни рейсинг поредици Forza и Gran Turismo са свързани ексклузивно с двете водещи конзолни платформи, игрите на Codies представляват може би най-добрата алтернатива за всеки РС геймър, решил да опита по-автентични виртуални авто надпревари.

Ето защо решението на Codemasters да направи сериозен завой с утвърдената си офроуд поредица DiRT буди известна изненада. Обявената първоначално като конзолен ексклузив DiRT Showdown представлява опит на Codemasters Southam да въведат един леко позабравен аркаден геймплей, базиран преди всичко на каскади и разрушения. За щастие РС геймърите също получават своята версия на играта, така че нека заедно проверим дали си заслужава.

Това не е DiRT 4

Въпреки че играта носи името на знаменитата поредица, истината е, че Showdоwn e една доста олекотена версия на стандартна DiRT игра. Това е особено видна в сингъл кампанията, където под шарения интерфейс и традиционно добрия EGO 2.0 енджин се крие едно относително плитко изживяване.

На пръв поглед всички основни елементи на играта са налице.
Сингъл кампанията в играта е разделена на четири тематични съревнования, чиято задача е по-скоро да ви подготвят за онлайн битките и да ви забавляват за няколко часа, отколкото да ви потопят в по-специфична атмосфера. В серията Demolition Derby се изправяте срещу поредица от AI управлявани автомобили, а целта е да останете последния оцелял в един безкомпромисен сблъсък на арената. Отново се появява и познатата ни от DiRT 3 Gymkhana, която както обикновено ще раздели феновете на такива, които я прегръщат и други, които я намират за прекалено недостъпна.

На свой ред Hoonigan събитията са по-специфични и изискват известна прецизност при триковете и каскадите, които изпълнявате. Независимо от това какво е конкретното събитие, идеята винаги е една – завършете в Топ 3, вземете съответната парична награда и продължете напред към следващото отключено предизвикателство. Честно казано, парите не са кой знае колко важен елемент и фактор за прогреса ви, тъй като ъпгрейдите (може да подобрявате скоростта, здравината и управлението) и колите, за които може да ги изхарчите не влияят значително на реалния сблъсък. Ограничени са и възможностите за кустомизация извън традиционните за поредицата козметични визуални промени.

Газта до дупка

Що се отнася до управлението, едва ли е изненада, че тук Codies са решили да заложат на аркадния стил. Това определено е приятно разнообразие след поредицата от рейсъри на компанията, където фините настройки на автомобила плюс съответния геймърски хардуер, който може да ползвате, са почти толкова изтощаващи, колкото и самите надпревари. Добре познатата Flashback функция за връщане на времето също присъства в повечето режими, при това под оригиналното название Crashback.

За съжаление DiRT Showdown не е без своите проблеми, сред които можем да изтъкнем най-вече несъвършеното отчитане на ударите при сблъсък и слабия демидж модел, които опорочават състезания от типа Demolition Derby. При 8-Ball пък всичко зависи най-вече от късмета и вероятно ще ви се наложи да рестартирате по-често, отколкото бихте искали. Присъстват и досадни бъгове като парчета отломки, които незнайно защо се закачат за колата ви и практически я спират от движение.

Онлайн хаос

Няма съмнение, че DiRT Showdown е ориентирана изключително към онлайн игра. Заменете AI шофьорите с истински и градусът на емоциите скача значително. Това всъщност е жалко, защото сингъл кампанията има няколко потенциално силни момента, но въпреки старанието на разработчиците тя е там просто, за да запълни малко повече място. От друга страна мултиплейър състезанията са наистина суперзабавни, стига да сте привърженици на подобен тип социален гейминг и да имате съответните акаунти за това. Онлайн игрите събират до 8 играчи в една битка – защото в повечето случаи случващото се на арената може да бъде определено точно с тази дума – и превръщат иначе суховатата сингъл изживяване в доста забавно приключение, в което летят счупени брони и смачкани предници. Там дори бъговете и техническите недостатъци изглеждат минимизирани, отново благодарение на човешкия фактор, който има потенциала да направи всяка една схватка уникална.

Рецептата за удоволствие с копие от DiRT Showdown е проста – намерете приятели и се забавлявайте заедно, независимо дали в сплит-скрийн или онлайн. Ако обаче обмисляте играта само заради сингъл изживяването, по-добре се откажете, защото тя наистина не може да ви предложи нищо кой знае колко уникално.

Автор: Иво Цеков