Devastation

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Годината е 2075-та, планетата е Земята! На това така изстрадало парче скала все още има живот, колкото и да не ни се вярва. Саддам Хюсеин и Джордж Буш са вече история. Най-силните в момента са шепа корпорации, контролиращи продължаващите цивилизацията технологични проучвания и изследвания. Частниците управляват всичко и всички с помощта на мощни бойни отряди, които се грижат за “запазването” на спокойствието по улиците.

Малкото нормални хора, останали в западащите или вече разрушени градове, едва успяват да запазят живота си. И тъй като разполагат единствено с дрехите на гърба си, те трудно могат да се противопоставят на въоръжените с модерни оръжия полицаи. Целта на алчните корпорации е да поробят всички жители на градовете и да властват над този ужасен свят. За щастие обаче се срещат и хора като вас. Вие носите звучното американско име Флин Хаскел и сте лидер на местната съпротива. Тя е микс от най-различни странни личности – гангстерски босове, наемни войници, бивши военни и най-обикновени чиновници. Като техен лидер вие сте длъжен да научите своите подчинени да обикалят из земното кълбо и да връщат здравия разум в главите на хората. Но това не е от най-лесните неща в този побъркан и опасен свят.

Миксовете на Digitalo Studios

Създателите на играта са направили добра комбинация между няколко стила игра. Като цяло мисля, че Devastation е запланувана като шутър от първо лице. С течение на времето обаче тя се превръща и в отборна пуцалка, напомняща ни за до болка познатата на всички Counter-Strike. Самият геймплей пък до голяма степен може да събуди у вас и спомени за Half-Life – предшественика на CS. И не на последно място, виждайки енджина, не може да не се сетите и за един от най-добрите мултиплейър шутъри, излизали през тази година – Unreal Tournament 2003.

И в крайна сметка какво е интересното в Devastation? Лично аз бих заложил на соловата игра. Мисиите, които ще имате възможност да изиграете, са разделени на четири части. Може да се каже дори, че са разположени на четири територии, всяка от които представлява отделна карта с множество подместности. Хубаво е, че задачите, които трябва да свършите, са многобройни и това дава един доста енергичен облик на играта. И за миг няма да се почудите какво да правите. Постоянно ще бъдете засипвани от различи поръчения и това, според мен, прави Devastation силно увлекателна.

Интересното при сингъла е, че почти в самото начало на играта ще се сдобиете с компютърно контролирана съотборничка, която в интерес на истината е доста полезна. Мисълта ми е, че преходът от обикновен към отборен шутър става в сравнително ранен етап. След по-малко час към вас ще се присъединят още “ботове”, които ще ви служат вярно по време на играта. Нещото, което не ми харесва в цялата тази работа, е, че вашите солдати не се подчиняват особено добре на командите. Ако има заръчате да атакуват или да ви следват, всичко е ОK, но да ги убедите да стоят на едно място и да не мърдат ще ви бъде изключително трудно.

Е те са ке ви трепам…

Според мен в екипа, създал Devastation, е имало поне един леко изперкал фен на оръжията и побоищата. За да аргументирам своето твърдение, ще ви представя като доказателство малка информация за изключително разнообразния арсенал в играта. За добро или лошо, в света на Devastation ще имате възможност да боравите с осем категории оръжия, като всяка една от тях съдържа по няколко пуцала.

Към първата спадат оръжията за близък бой. Те са доста атрактивни. Това всъщност могат да бъдат собствените ви юмруци, нож, бутилка от бира, стол или парче дърво, наподобяващо бейзболна бата. С някои от тях ще може и да замеряте противниците си. Например с бутилката и ножа.
Втората категория са вашите основни оръжия – няколко вида пистолети. Можете да увеличите ефективността им по-всяко време като използвате по два наведнъж. Определено един чифт пищови всява по-голям респект у врага. Третата категория са картечните пистолети, които са доста удобни във всякакви ситуации. И тях можете да носите по две наведнъж. Общо взето в четвъртата категория ще срещнете сериозните оръжия, с които ви препоръчвам да играете през по-голямата част от времето. Следват снайперите. Всички знаете какво е това, нали? 🙂 Категория шест и седем са тежкото въоръжение, а осем – гранати за всякакви ситуации.

Нереален енджин!

Е, сега да не вземете да си помислите, че е нещо невероятно. Казвам, че е нереален, просто защото както вече споменах по-горе, играта използва силно модифициран Unreal-ски енджин от следващо поколение. Графиката е завидно добра. Все пак всички, или поне повечето от вас, имат що-годе представа какво могат да очакват от него. Персонажите са добре моделирани. И имайки предвид, че повечето от съотборниците са готини мацки с къси кожени полички, това трябва да е добра новина за вас. Заобикалящата ви среда е сравнително богата на детайли. Общо взето картинката се запълва от всякакви боклуци, варели, които можете да носите и при нужда да се прикривате зад тях, и други подобни отпадъци. Оръжията също изглеждат добре. Почти като истински. 🙂

Лек Drum `n` Bass

Реших да обърна малко повече внимание на музиката в Devastation по простата причина, че тя е супер яка. Когато се сбиете с някой от лошите момчета, от колоните ви ще започне да се лее маниакален Drum `n` Bass. Единственото, което бих ви препоръчал, е да забиете звука на max и да започнете да размазвате гадните говеда по паважа. Наистина музиката направо ще ви удави в атмосферата на Devastation.

И какво да ви кажа като за финал? Е-е-е, аз знам какво! И сега ще разберете и вие. Смятам, че човеците от Digitalo Studios са се опитали да направят един запомнящ се 3D шутър. Аз не мога да кажа дали са успели, но съм сигурен, че са напипали верния път, който трябва да се следва, за да се създаде един хит. Колкото по-качествено се съчетават различните видове игра и подстилове в гейминга, толкова по-качествени заглавия ще има. Ако производителите спрат да експериментират и се заровят във вече преситените и изтъркани жанрове, доникъде няма да стигнат.

Но по-добре да не се бъркам в тази така сложна геймърска индустрия и нейните закони. Да взема да си пусна Devastation и да се покефя още малко преди да е станало време за даскало. Препоръчвам ви и вие да направите това.

Автор: Асен Георгиев