Destination Treasure Island

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

“Йе-Йе-Йе и бутилка Курвоазие”, би запял Джон Силвър, ако беше жив днес!

Не съм сигурен дали днешната младеж се развлича по същия начин, както в доброто старо време. Аз лично много обичах да слушам аудиокасетки с приказки (дали помните аудиокасетите изобщо) – някои от тях са преминали през касетния ми дек стотици пъти. Никога не съм смятал, че те са ефективен заместител на книгите, но вършеха прекрасна работа преди лягане.

Една от многото касетки, които не слизаше от рафта ми с аудиокниги, се казваше “Островът на съкровищата” и с внушителната си обложка с пирати, палми и папагали по нея беше едно от любимите ми “четива” редом с “Робинзон Крузо” на Даниел Дефо. По-късно успях да се сдобия и с едноименния хартиен оригинал на Робърт Луис Стивънсън, а след това се появиха и дузина филми, експлоатиращи сюжета на шотландския писател. Един тях дори беше кръстен “Планетата на съкровищата” и пренасяше сюжета в космоса!

Разказвам ви всичко това, за да ви опиша какво е значението на новелата “Островът на съкровищата” за всички, които са израснали с нея и подобните пиратски истории. Героите от книгата постоянно бяха в главата ми и много често съм си мечтал да попадна на далечен остров в търсене на заровени ценности.

Нека се пренесем в годината 2007-ма

Destination Treasure Island е игра на геймстудиото Kheops, която, както сами вече се досещате, е посветена на въпросното култово четиво. Това обаче не е поредната адаптация на новелата на Стивънсън, а едно своеобразно продължение на историята, започната преди повече от 120 години. Джим Хокинс, който успява да се върне от прокълнатия остров на съкровищата, се е превърнал в строен левент на около 20 години. Той обаче не се е излекувал от страстта си на мореплавател. За негово най-голямо съжаление, при едно от поредните му странствания, екипажът му вдига бунт и той се оказва заключен в капитанската каюта. Изненадващо той разбира, че част от неговите най-доверени моряци са пирати, оцелели от приключението в търсене на прокълнатото съкровище на острова на Скелетите.

Сега те искат да му отмъстят за нечестно разделената печалба и са решени на всичко, за да получат възмездие. Именно в този момент на люка на каютата на младия Джим Хокинс каца червен говорещ папагал, който той веднага разпознава. Това е Капитан Флинт, личния любимец на Дългия Джон Силвър – стар пират, който е и основния виновник за страстта на Джим към приключенията, корабите и съкровищата. Оказва се, че старият Джон Силвър не е мъртъв, както всички си помислиха на края на “Островът на съкровищата”, а е намерил убежище на самотен остров, където е скрил и голямо количество злато. Като негов най-любим ученик, именно Джим Хокинс получава тази информация от Капитан Флинт заедно със закодирано съобщение, водещо към въпросното място.

Изумруденият остров

След като успява да избяга от разбунтувалите се моряци, с много усилия младия Джим Хокинс намира локацията, отбелязана от Дългия Джон Силвър. Става дума за Изумрудения остров (Emerald Island) и именно там старият пират твърди, че е скрил имането си. Вие, в ролята на неопитния младок, получавате тежката задача да намерите въпросните скъпоценности. Това е и целта на приключението в Destination Treasure Island, реализирано от първо лице и издържано в пререндерирани декори.

Разочароващата информация е, че играта може да се премине за не повече от 10 часа при това с мисловната дейност по решаването на загадките. Иначе всичко, което ще ви се наложи да правите, е да разкодирате така наречената “енигма” на Джон Силвър. В стихове той се е опитал да насочи младия приключенец към съкровището си и вие ще трябва да се справите с тази нелека задача. Цялото действие в Destination Treasure Island е ограничено до малкия Изумруден остров, който убийствено прилича на острова от сериала “Изгубени” (Lost).

Главния геймдизайнер на проекта дори си признава, че именно гледки от гореспоменатия сериал са му помогнали да изгради представата си за мястото, приютило тайната на Джон Силвър.

Загадките и изпълнението

Пъзелите в Destination Treasure Island са интересни, но не много трудни и на моменти объркани. Повечето от тях са типични за игрите от серията Myst, като най-голямата иновация са задачите, където има вързване на възли. В тях, стъпка по стъпка, ще трябва да избирате движения, с които да направите нужния тип възел. Нито един не е труден, но замисълът и идеята заслужават овации. В други задачи ще трябва да разкодирате символи на Маите или да леете гюлета с подръчни средства. Можете да комбинирате и предмети от инвентара си – например от малко парче дърво, остър метал и късо въженце, спокойно можете да измайсторите нож.

Визуално цялото приключение се случва през погледа на героя, като декорите са рендерирани предварително, а 3D персонажи почти няма. Това позволява играта да се играе и на по-стари машини, което сигурно ще допадне на част от геймърите. Основният недостатък на декорите е пълната статика, което е абсолютно нетипично за един малък остров насред океана. Липсват вятър, падащи листа, бушуващи вълни и т.н.. Звуците и мелодиите в играта са приятни, като постоянно ще ви съпровожда култовата песен от новелата на Стивънсън (която така и не бях чувал в оригинал на английски):

“Петнанйсет души във ковчега на мъртвеца,
Йо-хо-хо и бутилка ром”

Равносметката показва, че Destination Treasure Island е едно приятно приключение за всички почитатели на “Островът на съкровищата”, както и за запалените по адвенчър игри геймъри. Въпреки че загадките не са особено сложни, нито пък геймплеят може да предложи нещо революционно ново, Destination Treasure Island е перфектен начин за разпускане и разходки из райския Изумруден остров. В търсене на съкровището ще станете свидетели на множество обрати, като ако питате мен, трябва да сте подготвени за всичко. Очаква ви среща дори… с дъщерята на Дългия Джон Силвър – Пепита.

Автор: Орлин Широв