Desperados: Wanted Dead or Alive

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ето че на бял свят се пръкна и така очакваната игра Desperados – Wanted Dead or Alive. Ако харесвате филмите за Дивия Запад, Desperados е точно по вкуса ви. Силни и смели мъже (в нашия случай и две мадами) размахват оръжия наляво и надясно (а жените пък разголват крак) за някоя добра кауза като например залавянето на някой лукав и зъл престъпник или за спасяването на съблазнителна хубавица.. В тази игра ще намерите всичко, което може да си пожелаете, включително и изброеното по-горе. Играта е изградена изцяло в стил на уестърн и няма да ви липсват престрелки и критични ситуации, в които да проявите съобразителност и да поставите на изпитание бързите си рефлекси. Всъщност Desperados убийствено много напомня Commandos, като дори интерфейсът може да ви стори като изкопиран, но изненадите в играта са толкова много, че в нито един момент няма да решите, че става дума за зле прикрито плагиатство.
Да погледнем към

историята

Ел Пасо – типичен град в Дивия Запад, разположен в югозападната част на Съединените щати, Ню Мексико. Годината е 1881-ва. За последните няколко месеца влаковете, собственост на известната компания Twinnings & Co, са многократно причаквани и ограбвани. Ръководството на железницата решава, че е крайно време да се отърве от тези бандити и предлага солидната сума от петнайсет хиляди долара за този, който залови техния главатар. В града обаче никой не е достатъчно смел, за да се изправи срещу престъпниците. Дори и самият шериф стои настрана от всичко това.

Но нещата започват да се променят в момента, в който един странник не пристига в Ел Пасо. Това е самоувереният ловец на глави Джон Купър, който е готов да разреши проблемите на Twinnings & Co веднъж завинаги и да гушне пачките зелени доларчета. Естествено, за тази цел ще му трябва и малко подкрепление.

Играта започва с поредица от обучаващи мисии, в които нашият приятел Джон  ще трябва да измъкне своите затънали до гуша в проблеми верни приятели. Като цяло той е самотник по природа. Единственото, което го задържа на едно място, е неговата работа. Стандартното му оръжие е револвер (Сolt), който нито има силата, нито обхвата на една пушка, но пък е най-бързото възможно оръжие. В случай че патроните му са на свършване, Купър започва да раздава безплатни юмруци като с тях нокаутира както бандитите, така и някой разпищял се цивилен. В по-напечени ситуации на помощ идва и неговият нож. Той се използва по два начина – или директно намушкване, или мятане по безпомощно бягащите жертви. Във втория случай Купър ще трябва да отиде и да си прибере оръжието от бездиханния труп на своя противник. Ако пък евентуално ви мързи да отидете и да прережете нечие гърло, може да примамите врага с музикалния часовник на Джон. Но уменията му не се изчерпват само с това. Той е и единственият герой, който може да носи и крие труповете, да се катери по отвесни скали. Също така Купър оседлава коне (в противен случай не могат да бъдат яздени) и за отрицателно време застрелва трима души наведнъж.

По пътя си срещате Самюел Уилямс – стар познат на Джон. В западните Щати едва ли има по-добър експерт по експлозивите от него. Но естествено е човек да има и слабо място, а неговото е като на почти всички мъже – жените. Често това му докарва куп неприятности и кой, ако не Джон Купър, идва да го спаси. За самоотбрана Сам използва своя уинчестър. Той стреля на доста голямо разстояние, но пък отнема време при зареждането на всеки патрон. А какво би представлявал човек като него без динамит? Ако патроните са ефективни само срещу хора, за сградите героят използва варели, пълни с ТNT. След като ги постави на желаното място, Сам започва да оставя следа от барут и като се отдалечи на достатъчно голямо разстояние, драсва кибритената клечка и

 – БУМ!

Тук забелязах нещо, което особено ме впечатли. Пресякох две следи от барут, така че да се получи нещо като кръстопът. Противно на моите очаквания огънят да следва пътя на оставената от мен следа, той се разпростря и по трите краища. Изглежда авторите са се потрудили и над такива малки подробности, което може само да ни радва. Освен “взривоопасните” си способности Сам притежава умението здраво да завързва нокаутираните врагове, за да нямат шанс да се измъкнат. Но както той може да ги връзва, така и приятелите им могат да ги развързват. Негова специалност са и змиите. Винаги държи една в джоба си и при нужда може да я заложи като капан на някой невнимаващ тип или пък да я използва, за да стресне минаващия кон, който да събори ездача си на земята в безсъзнание. Хитро.

Джон Купър отново се намесва в последния момент и помага и на третия герой в играта – Док МакКой. От цялата банда само той се е бил в Гражданската война и това го е превърнало в циничен и разочарован от живота човек. Освен вярата си Док е загубил и дясното си око в битката при Гетисбърг. Въобще човек, с когото да си нямаш вземане-даване. Стандартното му оръжие е револвер buntline, който има удължено дуло и е с малко по-специални патрони. С него Док се превръща в цял снайперист.
Той се изживява и като медик, който може да лекува ранените си приятели. В лекарска му торбичка може да се открият и бутилки с приспиващ газ. С малко повече изобретателност и един балон, те могат да достигат на доста големи разстояния. Независимо дали е жега или не, Док не се разделя със своето дълго и черно палто. То неведнъж го е спасявало, като е отвличало вниманието на враговете му. Просто прави от него нещо като плашило и безмозъчните бандидос не усещат разликата между него и истински човек. А в случай, че някой от партньорите ви е в безсъзнание, Док го връща обратно в грубата и жестока реалност на Дивия Запад. За него не са проблем и заключените врати. Ако Самюел Уилямс предпочита по-грубата сила в подобни ситуации, то МакКой се справя с ключалките по “цивилизования” начин.

Стигаме и до

най-сексапилния персонаж

в цялата игра – Кейт О’Хара. Като бивша любовница на Джон, тя многократно е била спасявана от него. Нейната пристрастеност към покера и изкушението често да послъгва я е вкарвало в куп неприятности. Тя притежава малък, дискретен и компактен пистолет derringer, който крие в жартиера си. Нейната сила обаче е в прелъстяването на противниците. С малко повече късмет и разголване на някой крак, тя примамва нищо неподозиращите хора, след което им нанася фатален удар в главата със заслепилия ги крайник. В това отношение тя прилича на Джон Купър, само че при нея по обясними причини нещата работят доста по-добре. Какво носи постоянно една жена със себе си? Ами огледало, разбира се, за да разглежда постоянно лицето си. И Кейт има такова, само че тя използва нейното, за да заслепява враговете си, след което може да премине покрай тях незабелязана. Тя е и единственият персонаж, който умее да се промъква тихо и да изненадва враговете си в гръб, да се преоблича в неустоими одежди и да залага капани с карти за игра (по-специално с дами купи).

С течение на играта ще срещнете и още двама герои. Ако се впусна в подробно обяснение на това кой какво умее, рискувам да убия голяма доза от удоволствието ви. Само ще спомена накратко и за двамата. Единият персонаж е Миа Юнг – младо китайско момиче, което живее заедно с баща си някъде в планините край мексиканската граница. Въпреки че е само на 18, тя е доста опитен и смел боец, като неин единствен приятел е г-н Леоне – малка маймунка, изпълняваща всяка нейна заповед. Санчес пък е огромен, шумен, непохватен и невероятно силен мексикански бандит, чийто отношения с Купър са малко особени. Прякорът му е Гризли. Но въпреки външния си вид Санчес е доста добродушен човек, на когото винаги може да се разчита.

Светът на Desperados – WDA е

изключително интерактивен

Така например през деня враговете ви имат по-слаб слух в сравнение с през нощта, когато той се изостря. По силните звуци заглушават по слабите (шумът на водопад прикрива изстрели). Вятърът се променя и заедно с това изменя и траекторията на летене на балоните на Док и разнася газта. Посоката му се определя лесно – от пушека, който излиза от комините или просто от някоя мелница. Огледалцето на Кейт пък не действа вечер или в пещера. Дъждът също оказва влияние върху някои оръжия като динамита на Сам например или упойващия газ на Док. Фитилът просто няма да се запали, а газта ще се разнесе прекалено бързо. Ако пък стреляте доста често, оръжията се нагряват и стават неизползваеми за известно време. Ще попитате с основание “Как стои въпросът с амунициите?” и аз ще ви отговоря. Те са неизчерпаеми, но всяко оръжие побира определен брой куршуми в себе си и има различна скорост на презареждане. Това компенсира донякъде тази “свобода” на действие.  

Стигаме и до анимациите на играта. Те са нещо невероятно. Чрез тях се създава неповторима атмосфера и на практика се оказвате в напълно истински филм. Ще имате удоволствието да се потапяте в уестърн атмосферата преди началото на всяка мисия, като удоволствието е гарантирано. Многобройни са и враговете, които ще срещнете по пътя си и както бях споменал в предварителния поглед към играта, държането им се определя от няколко характеристики. Това усложнява живота ви на ловец на глави и прави играта по-предизвикателна.

Ако досега не съм ви убедил, че тази игра наистина си заслужава, значи или аз не съм направил нещо както трябва, или просто не харесвате такъв тип забавления. Откъдето и да се погледнат нещата обаче, Desperados – WDA е безспорно свеж продукт сред целия поток от посредствени игри, който ни залива ежемесечно.

Автор: Владимир Тодоров